online shoppen tips

7 online shopping tips voor je kind

Hoewel de online wereld voor jongeren bijna geen geheimen meer kent, liggen gevaren nog steeds op de loer. Hoe herken je een veilige webshop en hoe voorkom je dat je wordt opgelicht? Met deze checklist kan jouw kind gerust en veilig online shoppen.

Bekijk de 7 online shopping tips

Tip 1: Klopt de naam van de webwinkel wel?

Een bekende naam zegt niet altijd wat. Check dus goed of het echt om de winkel gaat die jij in gedachten hebt, of dat je te maken hebt met een copycat. Je herkent deze aan:

Oplichters maken vaak gebruik van een webadres (url) met daarin de naam van een echte webwinkel, zoals www.zalando-korting-actiedeals.com. Ook heeft een webadres vaak toevoegingen zoals -korting, -acties, -deals of -sale. Naast deze kenmerken nemen oplichters vaak de huisstijl en logo’s van bestaande organisaties over. Nog een goede reden om de adresbalk te controleren: valse webwinkels hebben vaak geen versleutelde verbinding (https) met een groene balk of slotje. Let hier dus goed op.

Tip 2: Reviews, reviews en reviews

Reviews spreken meestal de waarheid en dan hebben we het over de reviews op onafhankelijke websites. Ga dus niet blind af op de reviews van de webshop zelf. Bekijk reviews op google of kijk op trustpilot.nl. Dit is een onafhankelijke website die webshops beoordeeld op basis van echte klantervaringen. Heeft een webshop een lage beoordeling en veel slechte reviews? Meestal is dit niet voor niets.

Tip 3: Check het keurmerk

Betrouwbare webshops zijn meestal aangesloten bij bekende keurmerken. Helaas worden deze keurmerken ook wel eens vervalst. Check daarom altijd de website van deze keurmerken om te zien of de webshop daadwerkelijk is aangesloten bij dit keurmerk. Zo weet je meteen of een keurmerk is vervalst of rechtmatig is verkregen.

Tip 4: Bekijk de betaalmogelijkheden

Tegenwoordig heb je een enorme keuze uit betaalmogelijkheden. Vooraf betalen, achteraf betalen, het kan allemaal. Echter bieden valse webshops vaak maar één manier om te betalen en meestal moet dit ook nog eens voordat je je aankoop ontvangt. Wanneer je nergens een mogelijkheid ziet staan om (een deel) achteraf te betalen, kan dit mogelijk een rode vlag zijn.

Wist je dat webwinkels wettelijk verplicht zijn om achteraf betalen aan te bieden, bijvoorbeeld via acceptgiro of AfterPay?

Tip 5: Wel of niet gratis retourneren? Check het retourbeleid

Je hebt eindelijk dat ene jurkje gevonden, maar wat als het niet past? Bij de meeste webshops kan een bestelling gewoon geruild worden. Mooi! Maar pas op. Soms moeten de kosten van het retourneren zelf betaald worden en krijg je een tegoedbon in plaats van geld terug.

Tip 6: Gebruik een veilige verbinding

Bij online shoppen denk je niet zo snel aan virussen en phishing. Toch worden webshops soms gebruikt om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens. Wat kun je zelf doen?

Het is dus belangrijk om je computer of telefoon en je internetverbinding goed te beveiligen. Update het besturingssysteem van je telefoon of computer regelmatig zodat onveilige websites tijdig kunnen worden geblokkeerd. Let ook op bij een openbare wifiverbinding, deze zijn namelijk niet altijd beveiligd omdat het dataverkeer soms niet versleuteld is. Zorg daarom voor een beveiligde WPA(2) wifiverbinding. Voorkomen is beter dan genezen!
Tip 7: Gebruik gezond verstand

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, is dit meestal ook zo. Misschien een open deur maar probeer logisch na te blijven denken. Zie je dure merkkleding voor een paar euro? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een nepwebshop of nepartikelen. Ziet de lay-out van de website er een beetje raar uit of zie je heel veel spelfouten? Dit kan een rode vlag zijn. Houd je ogen open voor dingen die opvallen. Meestal is dit een teken dat er iets niet in de haak is.

Betaalrekening voor kind

Veilig online betalen met de Rabo JongerenRekening

Met de Rabo JongerenRekening kan je kind zelf leren om te betalen en met geld om te gaan, maar wel binnen een veilige omgeving. Zo houd je zicht op de uitgaven van je kind en bepaal je zelf waar je kind wel en niet toegang tot heeft.

Gratis betaalrekeningRood staan is niet mogelijkKies zelf het bedrag dat je kind per week mag pinnenBepaal zelf wanneer je de betaalpas gaat activerenKies een mooi welkomstcadeau