Alles over zakgeld geven aan je kind

Zakgeld is een goede manier om je kinderen te leren omgaan met geld. Maar hoe pak je dat aan? Hoeveel zakgeld geef je, wanneer en hoe? Geef je je kind vakantieklusjes en hoeveel geef je hiervoor?

Vanaf welke leeftijd zakgeld geven?

Je kind op jonge leeftijd leren omgaan met geld is vaak erg effectief. Van appels tellen in de supermarkt tot het aangeven van kleingeld aan de kassa. Wist je dat 45% van de vijfjarigen en 82% van de acht- en negenjarigen zakgeld krijgt? Onder middelbare scholieren is dit 88%. Wij raden aan te beginnen met zakgeld wanneer je denkt dat jouw kind klaar is voor meer verantwoordelijkheid.

Waarom moet ik mijn kind zakgeld geven?

Het geven van zakgeld is een goede manier om je kind om te leren gaan met geld. Zo leren ze de waarde kennen en weten ze hoe ze moeten sparen. Ze leren uitgaven te plannen en vooruit te denken. Op deze manier bereid je je kind voor op een financieel gezonde toekomst. Volgens het Nibud komen kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, later minder vaak in de financiële problemen.

Hoeveel zakgeld geef ik?

Basisschool

Hoeveel zakgeld kinderen krijgen hangt af van een aantal dingen. Zo hangt het af van wat je zelf kunt missen en wat je kind moet betalen met het zakgeld. Moet je kind bijvoorbeeld cadeautjes voor gezinsleden zelf betalen? Neem dit dan mee in je berekening. Maak ook afspraken over sparen. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind een deel van het zakgeld apart zet.

LeeftijdZakgeldbedrag (per week)
*5 jaar€0,50
*6 jaar€1 - €1,40
*7 jaar€1 - €2
**8 jaar€1 - €2
**9jaar€1,10 - €2
**10 jaar€2 - €2,30
**11 jaar€2 - €2,30
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Middelbare school

Vanaf de middelbare school krijgen kinderen hun zakgeld meestal per maand. Hierdoor moeten zij leren plannen, zodat ze ook aan het einde van de maand nog geld over hebben.

LeeftijdZakgeldbedrag (per maand)
12 jaar€17 - €20
13 jaar€20 - €22
14 jaar€22 - €25
15 jaar€22 - €30
16 jaar€20 - €25
17 jaar€22 - €26
18 jaar€21 - €26
Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2020

Contant of digitaal zakgeld?

Op jonge leeftijd is contant geld het meest tastbaar voor kinderen. Door fysiek geld begrijpen ze de waarde beter en zien ze letterlijk hoe ze het bedrag laten groeien.

Digitaal geld is voor kinderen van ongeveer 10 jaar te begrijpen. Neem ze vanaf dat moment mee in de wereld van internetbankieren. Laat ze zelf het saldo checken of verschillende potjes gebruiken om te sparen voor iets moois! Tip: PASSI is een leuk social platform voor jongeren.

Digitaal zakgeld geven?

Leer je kind omgaan met geld met een eigen betaalrekening. Open online de gratis Rabo JongerenRekening en kies samen een mooi welkomstcadeau uit.

Hoe vaak geef ik zakgeld?

Kinderen op de basisschool krijgen meestal wekelijks zakgeld. De reden hiervoor is dat jongere kinderen nog moeten leren op lange termijn te denken. Vanaf de middelbare school krijgen kinderen vaker maandelijks zakgeld in plaats van wekelijks. Hierdoor moeten zij leren plannen, zodat ze ook aan het einde van de maand nog geld over hebben. Kinderen krijgen op die leeftijd daarom ook vaak kleedgeld. Wanneer je kind naar de middelbare school gaat is het ook een goed moment om nieuwe afspraken te maken over spaargeld. Wist je dat uit onderzoek van het Nibud blijkt dat sparende scholieren die een vast bedrag én wat ze overhouden opzijleggen, een hoger spaarbedrag per maand hebben dan scholieren die alleen sparen wat ze overhouden.

Zakgeldcontract: duidelijke afspraken

Maak goede afspraken met je kind over het zakgeld. Waar mag je kind het zakgeld aan uitgeven? Of waar aan juist niet? Welk deel van het zakgeld moet gespaard worden en welke dingen moet je kind zelf betalen (cadeautjes, schoolspullen). Het is daarom een goed en leuk idee om een mooi zakgeldcontract te maken. Zo leg je op een leuke manier de afspraken met je kind vast en bereid je je kind voor op de toekomst. Vooral jonge kinderen zijn vaak enorm trots op hun zelf ondertekende zakgeldcontract!

Speltips: zo maak je zakgeld tot een succes

Het geven van zakgeld gaat niet alleen om het bedrag. Het draait er uiteindelijk om dat je kind de waarde van geld leert kennen en oefent voor later. Om het geven van zakgeld tot een succes te maken hebben we een aantal speltips voor je.

automatisch zakgeld geven

Stel automatisch zakgeld geven in

Bijna nooit meer contact geld in huis? Je bent niet de enige. Veel ouders boeken automatisch zakgeld over naar de Rabo JongerenRekening van hun kind. Handig, want zo vergeet je nooit je kind zakgeld te geven. En dat is fijn, want op vaste momenten zakgeld geven helpt je kind om te leren budgetteren.

Zo stel je het in

Starten met digitaal zakgeld geven?

Open online de gratis Rabo JongerenRekening en leer je kind omgaan met geld.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer