Volmacht na overlijden

Na het overlijden van een dierbare heb je misschien veel vragen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de bankvolmachten als de rekeninghouder overlijdt? We vertellen je er graag meer over.

Wat gebeurt er met een volmacht bij een overlijden?

Als je de bankzaken van iemand anders regelt, dan heb je een volmacht. Dat heet ook wel een machtiging. Deze volmacht vervalt als de rekeninghouder, voor wie je de bankzaken doet, overlijdt. Dit doen we om de erfenis goed te regelen. En te voorkomen dat mensen die niet bij de rekening mogen komen toch bij de rekening kunnen komen.

Er is 1 uitzondering. Heb je een machtiging voor een gezamenlijke rekening en heeft de tweede rekeninghouder die nog leeft je ook gemachtigd? Dan blijft de machtiging werken.

Hoe krijg ik weer toegang tot de rekening na een overlijden?

Als erfgenaam kun je pas bij de betaal- en/of spaarrekening(en) nadat je een aantal documenten hebt opgestuurd. In de documenten moet staan wie de aangewezen erfgenamen zijn.

Wil je meer weten over wat je moet doen of de documenten die we nodig hebben?

Hoe kan ik in de tussentijd rekeningen van de belasting en/of begrafenis betalen?

Moeten er al rekeningen betaald worden, voordat je weer toegang hebt tot de rekening(en)? Wij kunnen tijdelijk betalingen doen vanaf de betaalrekening van de overledene. Neem hiervoor contact op met de Rabo Nabestaandendesk. Het gaat hier alleen om rekeningen van de uitvaart of belastingen die vanaf de rekening van de overledene betaald moeten worden.