Volmacht na overlijden

Na het overlijden van een dierbare heb je misschien veel vragen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de bankvolmachten als de rekeninghouder komt te overlijden? We vertellen je er graag meer over.

Wat gebeurt er met een volmacht bij een overlijden?

Als je de bankzaken van iemand anders beheert, dan heb je dit geregeld met een volmacht. Ook wel een machtiging genoemd. Deze volmacht vervalt als de rekeninghouder, waarvoor je de bankzaken doet, komt te overlijden. Dit doen we om de nalatenschap veilig te stellen en te voorkomen dat onbevoegde toegang tot de rekening hebben na het overlijden.

Er is een uitzondering. Heb je een machtiging voor een gezamenlijke rekening en heeft de tweede nog levende rekeninghouder je ook gemachtigd voor de rekening? Dan blijft de machtiging actief en komt deze dus niet te vervallen.

Hoe krijg ik weer toegang tot de rekening na een overlijden?

Als erfgenaam kun je pas beschikken over de betaal- en/of spaarrekening(en) nadat je een aantal documenten hebt opgestuurd, waaruit duidelijk wordt wie de aangewezen erfgenamen zijn.

Wil je meer weten over de stappen die je moet doorlopen of de documenten die we nodig hebben?

Hoe kan ik in de tussentijd rekeningen van de belasting en/of begrafenis betalen?

Moeten er al rekeningen, nota's of facturen betaald worden, voordat er weer toegang is tot de rekening(en)? Wij kunnen tijdelijk betalingen doen vanaf de betaalrekening van de overledene. Neem hiervoor contact op met de Rabo Nabestaandendesk. Het gaat hier alleen om facturen van de uitvaart of belastingen die vanuit de rekening van de overledene voldaan moeten worden.