Afkoop van Rabo ToekomstSparen

Je hebt Rabo ToekomstSparen en je wilt het geld dat op deze rekening staat in één keer opnemen. Dit heet afkoop. Dat is mogelijk, maar meestal niet gunstig. Op deze pagina lees je hoe je dit regelt, wat de nadelen zijn en welke soorten afkoop er zijn.

Wat houdt afkoop van Rabo Toekomstsparen in?

Afkoop betekent dat je het geld dat je op je Rabo ToekomstSparen rekening hebt staan, wilt opnemen. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Hier zijn namelijk afkoopkosten aan verbonden. Bovendien betaal je belasting en mogelijk revisierente over het afkoopbedrag. Dat komt doordat je de inleg van je inkomen hebt afgetrokken. Bij afkoop krijg je dus veel minder uitgekeerd dan wat er op dit moment op je rekening Rabo ToekomstSparen staat.

Drie soorten afkoop

We kennen drie varianten van afkoop. Hieronder lees je wat elke variant inhoudt.

Afkoop

Is de afkoopwaarde meer dan de wettelijk vastgestelde grens (€ 4.547 in 2021)? Dan houden wij 52% aan belasting in over de afkoopwaarde. Te veel betaalde belasting kun je terugvragen bij je belastingaangifte. Daarnaast betaal je bij de belastingaangifte een boete aan de Belastingdienst. Dit is de revisierente. Deze rente is maximaal 20% van de afkoopwaarde. Verder betaal je € 175 aan afkoopkosten.

Afkoop klein tegoed

Is de afkoopwaarde minder dan de wettelijk vastgestelde grens (€ 4.547 in 2021)? Dan houden wij 49,50% belasting in over de afkoopwaarde. Teveel betaalde belasting kun je terugvragen bij je belastingaangifte. Je hoeft geen boete (revisierente) aan de Belastingdienst te betalen. Je betaalt € 60 aan afkoopkosten.

Afkoop in verband met arbeidsongeschiktheid

Ben je langdurig arbeidsongeschikt en heb je de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt? Dan mag je (een deel van) het bedrag opnemen. Je moet aantonen dat je langdurig arbeidsongeschikt bent. Als bewijslast hebben we een verklaring nodig van je (huis)arts. Uit deze verklaring moet blijken dat je niet in staat bent om volledig de werkzaamheden te verrichten waarmee je je inkomen verdient. Het kan zo zijn dat we ook een inkomenstoets doen. Je betaalt inkomstenbelasting over de afkoopwaarde en € 175 aan afkoopkosten.

Afkoopwaarde berekenen

Je betaalt inkomstenbelasting en eventueel revisierente over de afkoopwaarde. De hoogte stellen we als volgt vast.

Het bedrag op je rekening Rabo ToekomstSparen. Verminderd met de kosten voor het in orde maken van de afkoop. Dit is € 60 bij afkoop klein tegoed en € 175 bij de reguliere afkoop of afkoop in verband met arbeidsongeschiktheid. Vermeerderd of verminderd met de marktrentevergoeding en de bijbehorende kosten van € 60 (dit geldt alleen bij vaste rente). Het bedrag dat je overhoudt is de afkoopwaarde.

Hoe kan ik een afkoop aanvragen?

Wil je een afkoop aanvragen van Rabo ToekomstSparen?

  1. Neem contact met ons op of ga naar een Rabobank bij jou in de buurt.
  2. Je dient je verzoek voor afkoop in. Wij nemen je verzoek in behandeling en stellen een afkoopformulier op. Hierin staat onder andere de afkoopwaarde en de kosten.
  3. Na enkele dagen ontvang je dit formulier thuis per post. Stuur het formulier ondertekend terug.
  4. Zodra wij het ondertekende formulier binnen hebben, verwerken wij de afkoop.
Neem contact met ons op

Lees ook