Vrouw kijkt in papieren

Mijn Rabo ToekomstSparen komt vrij

Het einde van de looptijd is in zicht, of misschien zelfs al bereikt. Daarom is het tijd om na te denken over wat je gaat doen met het tegoed in je Rabo ToekomstSparen. Hier vertellen wij je meer over je mogelijkheden. Verder leggen we uit hoe je zelf eenvoudig de volgende stap zet.

Mogelijkheden

Verlengen

Door je Rabo ToekomstSparen te verlengen verplaats je het einde van de looptijd naar een moment dat het jou beter uitkomt om over het geld te beschikken. Bovendien heb je zo extra tijd om op te bouwen.

Je kunt verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd. Dit regel je zelf eenvoudig via Rabo Online Bankieren.

Online verlengen
Vanaf 65e of AOW-leeftijd minimaal 5 jaar laten uitkeren

Dit is mogelijk via een zogenoemde tijdelijk oudedagslijfrente, in de vorm van Rabo ToekomstUitkering. Je ontvangt hiermee vanuit jouw tegoed periodiek een uitkering, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Er zijn een aantal spelregels:

De minimale looptijd is vijf jaar. De uitkeringen mogen niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). De uitkeringen beginnen in het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt of binnen vijf jaar daarna.

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Tot 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar waarin je 65 jaar werd. Op het lijfrentetegoed dat je vóór 1 januari 2014 hebt opgebouwd geldt overgangsrecht. Dit geldt ook als je Rabo ToekomstSparen een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

Heb je na 2013 niet meer ingelegd op je lijfrenteverzekering of rekening Rabo ToekomstSparen? Dan mag je vanaf het jaar waarin je 65 wordt het hele tegoed laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Heb je na 2013 nog wel ingelegd op je lijfrenteverzekering of rekening Rabo ToekomstSparen? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd vanaf het jaar waarin je 65 wordt laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Het deel dat je hierna hebt opgebouwd kun je als tijdelijke oudedagslijfrente laten uitkeren vanaf het jaar dat je jouw AOW-leeftijd bereikt.
Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Minimaal 20 jaar laten uitkeren

Dit regel je met een oudedagslijfrente, die in tegenstelling tot een tijdelijke oudedagslijfrente een minimale looptijd heeft van 20 jaar. De periodieke uitkeringen mogen starten op ieder gewenst moment, maar maximaal 5 jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Start je vóór het bereiken van de AOW-leeftijd, dan komen die jaren bij de eerder genoemde 20 jaar.

Het laten uitkeren van je tegoed over een periode van minimaal 20 jaar regel je met Rabo ToekomstUitkering.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Tot mijn 65e, mijn pensioen of AOW-leeftijd laten uitkeren

Dit is alleen mogelijk met een overbruggingslijfrente. Hiermee overbrug je de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt.

Je kunt een overbruggingslijfrente alleen bij een verzekeraar kopen.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 31 december 2005 niet meer ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het hele tegoed gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. Heb je na 31 december 2005 nog wel ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het tegoed per 31 december 2005 gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. De periodieke uitkering uit een overbruggingslijfrente is maximaal € 63.288 per jaar.
Mijn tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

In één keer je tegoed laten uitkeren heet afkoop. Dat kan soms handig zijn als je een grote uitgave hebt. Wel is afkoop in veel gevallen ongunstig. Je betaalt dan meteen en in een keer inkomstenbelasting (maximaal 49,50%) en soms een boete (maximaal 20%) over het kapitaal. Je houdt dus niet veel over.

Bekijk afkoopmogelijkheden
Gedeeltelijk laten uitkeren en gedeeltelijk verlengen

Je kunt er ook voor kiezen een gedeelte van je tegoed uit te laten keren met RaboToekomstUitkering als aanvulling op het inkomen. Je ontvangt dan periodiek een uitkering, bijvoorbeeld per maand of kwartaal.

Met het andere gedeelte kun je doorsparen met Rabo ToekomstSparen (gedeeltelijk verlengen). Je kunt verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.

Ik heb de AOW-leeftijd bereikt

Het gedeeltelijk laten uitkeren verloopt via een tijdelijke oudedagslijfrente met deze spelregels:

De looptijd is minimaal vijf jaar. De uitkeringen mogen niet hoger zijn dan € 22.443 (2021) per jaar. De uitkeringen beginnen in het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt of binnen vijf jaar hierna.

Ik heb de AOW-leeftijd nog niet bereikt

Het gedeeltelijk laten uitkeren verloopt via een oudedagslijfrente met deze spelregels:

De looptijd is minimaal 20 jaar plus de jaren tot je AOW-leeftijd, tenzij je je gebruik kunt maken van overgangsrecht. De uitkeringen kunnen starten op ieder gewenst moment.

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Tot 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar waarin je 65 jaar werd. Op het tegoed dat je vóór 1 januari 2014 hebt opgebouwd geldt overgangsrecht:

Heb je na 2013 niet meer ingelegd op je lijfrenteverzekering of rekening Rabo ToekomstSparen? Dan mag je vanaf het jaar waarin je 65 wordt het hele tegoed laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Heb je na 2013 nog wel ingelegd op je lijfrenteverzekering of rekening Rabo ToekomstSparen? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd vanaf het jaar waarin je 65 wordt laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Het deel dat je hierna hebt opgebouwd kun je als tijdelijke oudedagslijfrente laten uitkeren vanaf het jaar dat je jouw AOW-leeftijd bereikt.

Dit geldt ook als je Rabo ToekomstSparen een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

Online regelen

Het gedeeltelijk verlengen en gedeeltelijk laten uitkeren kun je online in gang zetten. Je sluit hierbij een Rabo ToekomstUitkering af. Lees dus eerst de kenmerken en voorwaarden goed door.

  1. Log in via Rabo Online Bankieren.
  2. Kies welk deel je periodiek wilt laten uitkeren en welk deel je verlengt.
  3. Ontvang de nieuwe overeenkomst thuis.
  4. Onderteken en stuur terug.
Gedeeltelijk uitkeren en gedeeltelijk verlengen (login)Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Mijn uitkeringen laten starten voor de einddatum

Is de einddatum van Rabo ToekomstSparen nog niet bereikt, maar wil je het tegoed al wel laten uitkeren? Dat kan. Met Rabo ToekomstUitkering kun je het (gedeeltelijke) tegoed laten uitkeren. Afhankelijk van je situatie gelden verschillende voorwaarden.

Lees meer over de mogelijkheden

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Kies voor 31 december van het volgende kalenderjaar wat je met je opgebouwde tegoed wilt doen, tenzij je van de Belastingdienst toestemming hebt gekregen om de keuze later te maken. Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag en soms ook een boete (maximaal 20% van je tegoed). Heb je nog vragen? Het beste kun je even met ons chatten. Wij zitten klaar om je te helpen met je vragen.