Toekomstsparen momt vrij

Mijn Rabo ToekomstSparen komt vrij

Het einde van de looptijd is in zicht, of misschien zelfs al bereikt. Daarom is het tijd om na te denken over wat je gaat doen met het tegoed in je Rabo ToekomstSparen. Hier vertellen wij je meer over de mogelijkheden. De volgende stap zet je heel eenvoudig zelf, via Rabo Online Bankieren.

Ik wil...

Verlengen

Door je Rabo ToekomstSparen te verlengen verplaats je het einde van de looptijd naar een moment dat het jou beter uitkomt om over het geld te beschikken. Bovendien heb je zo extra tijd om op te bouwen.

Je kunt verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.

Vanaf mijn AOW-leeftijd minimaal 5 jaar laten uitkeren

Dit is mogelijk via een zogenoemde tijdelijk oudedagslijfrente, in de vorm van Rabo ToekomstUitkering. Je ontvangt hiermee vanuit jouw tegoed periodiek een uitkering, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Er zijn een aantal spelregels:

 • De minimale looptijd is vijf jaar.
 • De uitkeringen mogen niet hoger zijn dan € 22.089 (2020).
 • De uitkeringen beginnen in het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt of binnen vijf jaar daarna.

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Tot 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar waarin je 65 jaar werd. Op het lijfrentetegoed dat je vóór 1 januari 2014 hebt opgebouwd geldt overgangsrecht. Dit geldt ook als je Rabo ToekomstSparen een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

 • Heb je na 31 december 2013 niet meer ingelegd op je lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je al vanaf het jaar waarin je 65 jaar wordt het hele tegoed gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente.
 • Heb je na 31 december 2013 nog wel ingelegd op je lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd, gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente vanaf het jaar waarin je 65 jaar wordt. Voor het overige tegoed moet de tijdelijke oudedagslijfrente starten in of na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering

Minimaal 20 jaar laten uitkeren

Dit regel je met een oudedagslijfrente, die in tegenstelling tot een tijdelijke oudedagslijfrente een minimale looptijd heeft van 20 jaar. De periodieke uitkeringen mogen starten op ieder gewenst moment, maar maximaal 5 jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Start je vóór het bereiken van de AOW-leeftijd, dan komen die jaren bij de eerder genoemde 20 jaar.

Het laten uitkeren van je tegoed over een periode van minimaal 20 jaar regel je met Rabo ToekomstUitkering.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering

Mijn tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

In één keer je tegoed laten uitkeren heet afkoop. Dat kan soms handig zijn als je een grote uitgave hebt. Wel is afkoop in veel gevallen ongunstig. Je betaalt dan meteen en in een keer inkomstenbelasting (maximaal 49,50%) en soms een boete (maximaal 20%) over het kapitaal. Je houdt dus niet veel over.

Gedeeltelijk laten uitkeren en gedeeltelijk verlengen

Je kunt er ook voor kiezen een gedeelte van je tegoed uit te laten keren met RaboToekomstUitkering als aanvulling op het inkomen. Je ontvangt dan periodiek een uitkering, bijvoorbeeld per maand of kwartaal.

Met het andere gedeelte kun je doorsparen met Rabo ToekomstSparen (gedeeltelijk verlengen). Je kunt verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.

 

Ik heb de AOW-leeftijd bereikt

Het gedeeltelijk laten uitkeren verloopt via een tijdelijke oudedagslijfrente met deze spelregels:

 • De looptijd is minimaal vijf jaar.
 • De uitkeringen mogen niet hoger zijn dan € 22.089 (2020) per jaar.
 • De uitkeringen beginnen in het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt of binnen vijf jaar hierna.

 

Ik heb de AOW-leeftijd nog niet bereikt

Het gedeeltelijk laten uitkeren verloopt via een oudedagslijfrente met deze spelregels:

 • De looptijd is minimaal 20 jaar plus de jaren tot je AOW-leeftijd, tenzij je je gebruik kunt maken van overgangsrecht.
 • De uitkeringen kunnen starten op ieder gewenst moment.

 

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Tot 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar waarin je 65 jaar werd. Op het tegoed dat je vóór 1 januari 2014 hebt opgebouwd geldt overgangsrecht:

 • Heb je na 31 december 2013 niet meer ingelegd op je RaboToekomstSparen? Dan mag je al vanaf het jaar waarin je 65 jaar wordt het hele tegoed gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente.
 • Heb je na 31 december 2013 nog wel ingelegd op je RaboToekomstSparen? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd, gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente vanaf het jaar waarin je 65 jaar wordt. Voor het overige tegoed moet de tijdelijke oudedagslijfrente starten in of na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Dit geldt ook als je Rabo ToekomstSparen een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

 

Online regelen

Het gedeeltelijk verlengen en gedeeltelijk laten uitkeren kun je online in gang zetten. Je sluit hierbij een Rabo ToekomstUitkering af. Lees dus eerst de kenmerken en voorwaarden goed door.

 1. Log in via Rabo Online Bankieren.
 2. Kies welk deel je periodiek wilt laten uitkeren en welk deel je verlengt.
 3. Ontvang de nieuwe overeenkomst thuis.
 4. Onderteken en stuur terug.

 

Regel online Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Productkenmerken en voorwaarden Rabo ToekomstUitkering (PDF) Productkenmerken en voorwaarden Rabo ToekomstSparen (PDF)

Online regelen

Verlengen of periodiek laten uitkeren (met Rabo ToekomstUitkering) kun je eenvoudig zelf online regelen. Kun je niet inloggen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk de mogelijkheden

Rabo ToekomstSparen verlengen

Beslis op tijd!

Als je niet op tijd beslist, ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Je betaalt dan meteen en in één keer inkomstenbelasting (maximaal 49,50%) en soms een boete (maximaal 20%) over het kapitaal, tenzij je van hen toestemming krijgt om alsnog een keuze te maken. Beslis daarom vóór 31 december van het jaar ná het jaar waarin het einde van de looptijd wordt bereikt.

Hulp nodig?

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog even wilt praten met een specialist voordat je jouw online aanvraag start. Chatten werkt het snelst, want onze pensioenspecialisten zitten klaar om je vragen te beantwoorden.