Betrokken bij een hypotheek

Je hebt iemand geholpen om een hypotheek bij ons af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat die persoon niet genoeg inkomen heeft. Of niet genoeg eigen geld voor de kosten van de koop of verbouwing van een huis. Je kunt op verschillende manieren helpen bij een hypotheek, je staat bijvoorbeeld borg voor de lening, of je eigen huis is onderpand voor de lening.

Hulp als het tegenzit

De persoon die je hebt geholpen, kan moeite krijgen om de hypotheek te blijven betalen. Dat kan iedereen overkomen. Er kunnen geldzorgen zijn, doordat persoonlijke omstandigheden veranderen. Of iemand heeft bijvoorbeeld tijdelijk geen werk of is ziek geworden. Natuurlijk bieden we deze persoon hulp als het tegenzit. We gaan op zoek naar de beste oplossing om weer financieel gezond te worden en te blijven. Maar een veranderde situatie van iemand die je hebt geholpen, kan ook gevolgen hebben voor jou.

Dit kunnen de gevolgen voor jou zijn

Komt de persoon die je hebt geholpen zo ver in de betalingsproblemen dat het verkopen van zijn huis de beste oplossing is? En blijft er een schuld over na de verkoop van zijn huis? Dan zijn de financiële problemen nog niet opgelost. We vragen jou dan om de restschuld te betalen.

    Als je borg staat voor de lening
    Je betaalt ons nooit méér dan het bedrag waarvoor je borg staat. Kun je dat bedrag niet in één keer betalen? Dan maken we graag betaalafspraken met je.
    Als je eigen huis onderpand is voor de lening
    Je betaalt ons het bedrag van de restschuld in één keer. Lukt dit niet? Dan maken we betaalafspraken met je om te voorkomen dat we jouw huis ook moeten verkopen. Kunnen we geen betaalafspraken met je maken? Dan kunnen we jouw huis verkopen en met de opbrengst van de verkoop van jouw huis de restschuld betalen.

Zoek samen naar een oplossing

We raden je aan om contact op te nemen met de persoon die je hebt geholpen met de hypotheek. Wacht niet af, maar kijk of jullie samen een oplossing zien voor de veranderde situatie. Kunnen wij helpen met zoeken naar een oplossing? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Vragen of hulp nodig?

We snappen heel goed dat een betaalprobleem van de persoon die je hebt geholpen met een hypotheek vervelende gevolgen voor jou kan hebben. Misschien heb je er vragen over. We helpen je graag.