Uitkering lijfrentetegoed na overlijden

Is je partner of een familielid overleden? En wil je het lijfrentetegoed laten uitkeren dat bij ons of ergens anders is opgebouwd? We leggen je hier uit welke stappen je moet doorlopen en wat de voorwaarden zijn.

Geërfde lijfrente niet doorsparen

Bij Rabobank kun je het geërfd lijfrentetegoed alleen laten uitkeren. Je kunt het tegoed voor pensioenaanvulling dat je geërfd hebt, bijvoorbeeld een Lijfrenterekening of Lijfrenteverzekering, niet doorsparen.

Geërfde lijfrente laten uitkeren

1. Check of je recht hebt op het opgebouwde bedrag

De persoon die volgens de wet erfgenaam is, heeft recht op het opgebouwde bedrag of een deel daarvan. Vaak is de erfgenaam de partner of het kind van de overleden persoon.

Als er iemand anders in het testament is genoemd, heeft diegene recht op het geld. Het testament is een document waarin de overleden persoon vertelt wat er gebeurt met zijn of haar bezit na de dood.

2. Geef door in hoeveel termijnen je de lijfrente wilt ontvangen

Je kunt het opgebouwde bedrag periodiek laten uitkeren met Rabo ToekomstUitkering. Je krijgt dan bijvoorbeeld iedere maand of elk kwartaal een deel van de opgebouwde lijfrente gestort.

Als je voor deze optie kiest, moet je dit wel voor 31 december in het tweede jaar na het overlijden laten weten. Als je dit niet doet, betaal je inkomstenbelasting over het hele bedrag én een boete aan de Belastingdienst.

Neem contact op met je lokale Rabobank om het afsluiten van je Rabo ToekomstUitkering te bespreken. Daarna krijg je een online vragenlijst opgestuurd. We helpen je door vooraf alvast een deel voor je in te vullen. Zo maken we het overdragen van het geërfde lijfrentebedrag naar Rabo ToekomstUitkering zo eenvoudig mogelijk voor je.

3. We controleren je aanvraag

Na het indienen van je aanvraag bij de lokale Rabobank, sturen we je een overeenkomst. Dit document onderteken je en stuur je terug.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer