Pieter op het voetbalveld

Voetbalclub Voorschoten ’97 wordt zo groen als gras

Niet alleen het gras is groen bij voetbalclub Voorschoten ’97. De verlichting van hun velden is dat ook. Sinds januari 2020 gebruikt de club namelijk ledlampen. Per voetbalveld, en dat zijn er vijf, prijken er acht gloednieuwe lichtmasten langs de lijn. Het is voor hen de eerste grote stap naar een duurzame club.

“Binnen Voorschoten zitten we in de poule van de grootste energieverbruikers”, zegt voorzitter Pieter van Dijken. “Dat is ook niet zo gek, met ruim 1.800 leden. Bovendien hebben we naast vijf voetbalvelden ook nog een atletiekbaan. Vanwege het grote energieverbruik maande de omgevingsdienst ons in 2019 te verduurzamen. Dat doen we graag, want ook wij willen een steentje bijdragen aan het milieu. En nog een voordeel: zo’n vergroeningsslag levert een grote kostenbesparing op. Met dat geld kunnen we na de coronacrisis vast hele leuke dingen doen!”

Van energievreters naar zuinige ledverlichting

voetbalveld

De aftrap: weg met die gasontladingslampen

Om niet over een nacht ijs te gaan, liet de club een energiescan uitvoeren door een onafhankelijke partij. “Daar rolde een adviesrapport uit met allerlei punten waarop we konden vergroenen”, zegt Pieter. Een daarvan was de verlichting van de velden. “We gebruikten gasontladingslampen – enorme energievreters. Met behulp van een Groen Lening van Rabobank vervingen we die met ledlampen. Een praktische stap naar een duurzamere vereniging, dachten we zo. Daarom hebben we die als eerste genomen.”

Ik zie geen bal

“Inmiddels hebben al onze voetbalvelden dus ledverlichting”, vertelt Pieter. “Hiermee besparen we per jaar behoorlijk wat kilowattuur, waardoor we flink in de energieranking van Voorschoten zijn gedaald. Naast de gemeente zijn ook onze spelers heel blij met de nieuwe verlichting. De gasontladingslampen gaven namelijk best weinig licht, wat in de wintermaanden extra vervelend was. ’s Avonds zag je haast niets. De nieuwe lampen zijn zo helder, dat het bij wijze van spreken midden in de nacht zelfs lijkt of je gewoon overdag een balletje trapt.

Verbouwingsplan met doel

Pieter voegt toe dat het installeren van de ledlampen voor Voorschoten ’97 een behoorlijk grote ingreep is. “We bestaan al zo’n 25 jaar. Maar we hebben nooit echt grote veranderingen aan de velden of ons clubhuis doorgevoerd. Qua vergroening hebben we één van de velden al eerder ledlampen gegeven. Maar voor de rest bleef het altijd bij kleine aanpassingen. Zo hebben we bijvoorbeeld dubbel glas in onze kozijnen gezet. En de lampen in de kleedkamers kregen bewegingssensoren. Maar voor het komend jaar staat er een grote verbouwing op de planning. Het is de bedoeling dat we onze locatie dan meteen nóg duurzamer maken.”

Rapport als leidraad

Het atletiekveld krijgt ook ledverlichting, bij de aankomende verbouwing. Maar over de verdere details is nog weinig bekend. “Een ding is zeker, we maken onze plannen met het adviesrapport in de hand”, zegt Pieter. “En we blijven ons richten op minder energieverbruik. Zo kijken we bijvoorbeeld hoe we onze gebouwen kunnen isoleren. Kortom, er liggen nog genoeg duurzame stappen in het verschiet.”

phone

Hulp nodig?