Rente

Op de hoogte van de rente

Waarom lage rente

Spaarrente kunt u beschouwen als de prijs die banken betalen om over spaargeld te kunnen beschikken. Spaargeld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verstrekken van hypotheken. De prijs van geld op de financiële markt wordt bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag en weinig aanbod is, stijgt de prijs en omgekeerd. Op de financiële markten is er op dit moment een zeer ruim aanbod van geld, waardoor de prijs laag is.

Europese Centrale Bank

Daarnaast probeert de Europese Centrale Bank de economie te stimuleren door de rentes kunstmatig laag te houden. Het idee van de lage rentestand is namelijk dat het de uitgaven stimuleert. Dat heeft niet alleen gevolgen voor klanten, maar ook voor banken.

Het ruime aanbod van geld op de financiële markten en het beleid van de Europese Centrale Bank zorgen samen voor een lage prijs van geld en daarmee lage rente.

Meer over rente op de website van De Nederlandse Bank

Rente bij andere banken

De meeste banken en aanbieders verlaagden afgelopen jaren de spaarrentes. Toch kunnen rentepercentages per bank verschillen. De Rabobank is één van de sterkste banken ter wereld. Daarom kunnen wij goedkoop geld aantrekken op de geld- en kapitaalmarkt. De hoogte van deze vergoeding is een belangrijke indicator voor de hoogte van de spaarrente.

Transparant over rente

Niet alle banken hebben deze sterke positie. Daarom is geld aantrekken voor sommige banken duurder. Zij moeten daarom ook een hogere rente vergoeden. Andere aanbieders werken soms met tijdelijke acties om nieuwe klanten binnen te halen. Wij vinden dat verschillen in spaarrente tussen nieuwe en bestaande klanten niet eerlijk zijn. Dat soort acties doen we daarom niet bij Rabobank. Wij zijn transparant over de rente.

De Rabobank als betrouwbare spaarbank

De Rabobank is een sterke en betrouwbare bank voor haar klanten en wil dat ook in de toekomst blijven. Daarom vergoeden wij een verantwoorde spaarrente. Goed voor het voortbestaan van de bank en dus voor de veiligheid van uw spaargeld.

Gaat de Rabobank in de toekomst een negatieve rente hanteren voor particuliere klanten?

Een negatieve spaarrente voor particulieren is op dit moment niet aan de orde. Het is onzeker hoe zich dit zal ontwikkelen.

Geld in een oude sok

Door contant geld in een spreekwoordelijke oude sok te stoppen en niet aan te geven bij de belastingaangifte wordt mogelijk belastingheffing ontdoken. Per belastingplichtige mag u € 522 contant in huis hebben zonder dat u daarover belasting betaalt (2017). De waarde van cadeaubonnen telt hierbij ook mee. Als geld in een oude sok aan het fiscale daglicht wordt onttrokken, wordt het zwart geld. Zelfs als dit geld op een legale manier is verkregen. De enige legale manier om zwart geld wit te maken is door het alsnog aan te geven bij de Belastingdienst.

Maar dat is nog niet alles. In het geval van een inbraak of brand is niet al het contante geld in huis verzekerd. U krijgt meestal maar een deel van uw contante geld terug. Ga voor uzelf na in uw inboedelverzekering wat de maximale vergoeding is voor verlies van contant geld.

Sparen in het buitenland

Een spaarrekening in het buitenland kan aantrekkelijk lijken. Zeker als de rente daar hoger is. Maar er zitten behoorlijk wat nadelen aan. U moet rekening houden met de fiscale regels van het andere land en met de fiscale regels van Nederland. Het kan zijn dat u in beide landen moet afrekenen met de fiscus. Eventuele vreemde valuta moet u omwisselen naar euro’s. Wanneer deze valuta daalt, wordt uw spaargeld minder waard. Andersom geldt natuurlijk wel hetzelfde. Verder kunnen politieke en economische instabiliteit en wetgeving ervoor zorgen dat u al uw geld kwijtraakt als u het op een buitenlandse spaarrekening zet.

Depositogarantiestelsel

In Nederland geldt het Depositogarantiestelsel (DGS). Het DGS garandeert dat u (een deel van) uw betaal- en spaartegoed vergoed krijgt als uw bank in de problemen komt. Als een bank niet aan haar verplichtingen kan voldoen, stelt De Nederlandse Bank het DGS in werking. Het is belangrijk dat een bank financieel gezond is. De Rabobank is momenteel één van de hoogst gewaardeerde private banken ter wereld.

De garantiestelsels van banken buiten de Europese Unie kunnen afwijken van de Europese regels.

Meer over DGS

Contact

Rabobank