Vrouw denkt na

Hoe werkt spaarrente?

Op deze pagina leggen we je graag uit wat spaarrente is en hoe de hoogte van de rente wordt bepaald en berekend.

Wat is spaarrente?

Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Die vergoeding komt tot stand door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En die prijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente. Is er veel aanbod en weinig vraag, dan daalt de rente.

De gevolgen van de coronacrisis en de oorlog in de Oekraïne, hebben een groot effect op de economie. De materiaaltekorten, vervoersproblemen, personeelstekorten, hogere energiekosten en voedselprijzen zorgen voor een hoge inflatie. Hierdoor stijgen de prijzen en wordt je geld minder waard. Dit betekent dat je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Om deze inflatie tegen te gaan heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in 2022 en 2023 de rente meerdere keren verhoogd. Door de economische onzekerheden kunnen we helaas niet beloven dat in de toekomst lagere of zelfs negatieve rente niet terug zal komen.

Rente op je spaar-, betaal- en beleggersrekening

Bekijk de actuele rentes van onze...

Spaarrente berekenen

Kom hieronder aan de hand van ons rekenvoorbeeld te weten hoe je (spaar)rente wordt berekend. Ook leggen we uit wanneer je rente wordt bij- en afgeschreven.

Man en vrouw aan het wandelen

Alternatieven voor je spaargeld

Wanneer je voldoende buffer hebt opgebouwd, kun je op verschillende manieren meer uit je spaargeld halen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen of investeren in je woning. Benieuwd naar meer alternatieven voor je spaargeld? Wij hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over de alternatieven
Illustratie beschermingsschild

Blijf veilig bankieren

Sommige mensen halen geld van de bank om dit thuis te bewaren of ze laten grote bedragen op de betaalrekening staan. Dit brengt risico’s met zich mee. Zo kan het geld verloren gaan door inbraak, brand of fraude. Let dus goed op dat je veilig blijft bankieren.

Veelgestelde vragen over sparen en (negatieve) rente

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer