Vrouw denkt na

Hoe werkt spaarrente?

Op deze pagina leggen we je graag uit wat spaarrente is en hoe de hoogte van de rente wordt bepaald en berekend.

Wat is spaarrente?

Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die wij als bank betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Je ontvangt deze vergoeding omdat wij jouw spaargeld bijvoorbeeld kunnen gebruiken om aan andere klanten uit te lenen. Klanten die een lening bij ons hebben, betalen rente.

Hoe wordt de hoogte van de spaarrente bepaald?

De hoogte van de spaarrente wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Denk aan vraag en aanbod van geld, de invloed van de Europese Centrale Bank (ECB), de spaarrentes van concurrenten en de kosten die wij zelf als bank maken. Maar ook het spaargedrag van klanten heeft invloed op de rente. Als het spaargeld gemiddeld langer op de rekening staat, kunnen we dit geld voor een langere periode gebruiken om leningen mee te financieren.

Al deze factoren kunnen ook nog per klantgroep verschillen. Zo kunnen er voor onze zakelijke klanten andere rentes gelden dan voor onze particuliere klanten. En is bijvoorbeeld de rente op de spaarrekening voor onze jongste klanten meestal wat hoger.

Rente op spaargeld is niet gelijk aan de rente op leningen. Dit komt door de verschillende eigenschappen. Zo kun je spaargeld meestal dagelijks opnemen en geldt er een variabele rente. Leningen zijn meestal voor een langere periode en tegen een vaste rente. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van de rentes en de snelheid waarmee we de rentewijzigingen doorvoeren van elkaar verschillen.

Rente op je spaar-, betaal- en beleggersrekening

Bekijk de actuele rentes van onze...

Spaarrente berekenen

Kom hieronder aan de hand van ons rekenvoorbeeld te weten hoe je (spaar)rente wordt berekend. Ook leggen we uit wanneer je rente wordt bij- en afgeschreven.

Man en vrouw aan het wandelen

Alternatieven voor je spaargeld

Wanneer je voldoende buffer hebt opgebouwd, kun je op verschillende manieren meer uit je spaargeld halen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen of investeren in je woning. Benieuwd naar meer alternatieven voor je spaargeld? Wij hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over de alternatieven
Illustratie beschermingsschild

Blijf veilig bankieren

Sommige mensen halen geld van de bank om dit thuis te bewaren of ze laten grote bedragen op de betaalrekening staan. Dit brengt risico’s met zich mee. Zo kan het geld verloren gaan door inbraak, brand of fraude. Let dus goed op dat je veilig blijft bankieren.

Veelgestelde vragen over sparen en (negatieve) rente

phone

Hulp nodig?