Vrouw denkt na

Hoe werkt spaarrente?

Op deze pagina lees je wat spaarrente precies is, hoe we die berekenen en hoe de hoogte wordt bepaald.

Wat is spaarrente?

Als je geld op een spaarrekening zet, krijg je van ons een vergoeding. Deze vergoeding heet spaarrente. Je krijgt dit omdat wij jouw geld mogen gebruiken. We gebruiken dat geld bijvoorbeeld om leningen te geven aan andere klanten.

Hoe bepalen wij de hoogte van de spaarrente?

De hoogte van de rente hangt af van verschillende dingen. Als bank kijken we bijvoorbeeld naar:

    De rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB bepaalt tegen welke rente banken zelf bij de ECB geld kunnen lenen of sparen. Dat kan invloed hebben op de spaarrente die wij geven. Vraag en aanbod van geld. Is er veel spaargeld en weinig vraag naar leningen? Dan daalt de prijs van geld en is de rente meestal lager. Is er juist veel vraag naar leningen? Dan kan de rente stijgen. Onze kosten en opbrengsten. Wij maken kosten om spaargeld veilig te bewaren. Ook verdienen we geld door spaargeld uit te lenen. Deze kosten en opbrengsten tellen mee bij het bepalen van spaarrente. De ontwikkelingen op de spaarmarkt. We kijken wat er op de spaarmarkt gebeurt. Zo zorgen we dat we aantrekkelijk kunnen blijven voor spaarders. Spaargedrag van klanten. Als klanten hun geld lang laten staan, geeft dat ons meer zekerheid. Daardoor kunnen we een hogere rente geven.

Op basis hiervan bepalen we hoeveel rente we geven. Elke aanbieder van spaarrekeningen maakt hierin eigen keuzes.

Rentes kunnen wijzigen

Soms blijft de rente een tijd gelijk, maar rente kan ook omhoog of omlaag gaan. Rente kan zelfs nul zijn of negatief worden. Negatieve rente betekent dat je geen rente krijgt, maar rente moet betalen. Je krijgt vooraf online bericht als de rente van je spaarrekening wijzigt.

Spaarrente berekenen

Bij de meeste spaarrekeningen krijg je één keer per jaar rente. We gebruiken verschillende manieren om rente te berekenen. De manier van berekenen hangt af van het type spaarrente: variabel of vast.

Rente op je spaar-, betaal- en beleggersrekening

Veelgestelde vragen over spaarrente