Dit is Money Matters. In iedere aflevering vertelt iemand zijn of haar geldverhaal. Deze week: Isabelle (34). Zij heeft als doel om moeder te worden. Hiervoor geeft zichzelf iedere maand €170 euro zakgeld. De rest zet ze op een spaarrekening.

Isabelle

Het ideale plaatje

“Een vader en een moeder. En dan samen een kindje krijgen, geboren uit liefde. Zo zag ik het altijd voor me. Mijn laatste relatie was fijn, maar ik voelde: hij is niet de vader van mijn kinderen. Toen het uit ging, maakte ik me geen zorgen. Ik was pas 26 jaar en ontmoette vast iemand waarmee het wel ging gebeuren. Dat is nu 8 jaar geleden. Ik ben sindsdien single gebleven. Steeds vaker dacht ik na over mijn kinderwens. Hoe lang ging ik nog wachten op een man om een gezin mee te beginnen? De laatste 1,5 jaar pas overweeg ik het alleen te doen. Ik moest erg wennen aan dat idee. Dat was niet het ideale plaatje waar ik van gedroomd had. Ik twijfelde ook: in hoeverre is het egoïstisch om als single een kind te krijgen? Zonder dat ik hem of haar een vader kan bieden. Toen ik het er tijdens een wandeling met mijn moeder over had, zei ze: “Lieverd. Een kind krijgen is altijd egoïstisch. Iedereen die voor kinderen gaat, doet dat omdat ze dat zelf graag willen.” Dat was net het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik besloot BAM-moeder te worden.

Sparen voor de toekomst

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat een kind alleen liefde nodig heeft. Dat is inderdaad het belangrijkste. Maar het is ook wel essentieel dat je luiers en eten kunt betalen. Dus begon ik met sparen voor mijn toekomstige kind. Dat voelt wel een beetje gek, aangezien ik nog niet eens zwanger ben. Maar ik ga het moederschap alleen doen en moet me daar nu eenmaal goed op voorbereiden. Zeker ook financieel. Mijn vakantiegeld van komend jaar gebruik ik om de inseminaties van te betalen. Van dat geld kan ik vier á vijf pogingen doen. Daarnaast heb ik een digitaal spaarpotje aangemaakt voor mijn toekomstige kind. Ik wil, tegen de tijd dat ik aan de behandelingen begin, zeker 3.000 euro in het potje hebben zitten. Daarmee kan ik heel wat baby-kosten opvangen.

Naar de calculator

Inzicht in je financiën

Met een plan kom je verder. Dat geldt voor veel dingen in het leven, maar zeker voor je financiën. Isabelle zette eerst haar inkomsten en uitgaven op een rij, stelde toen een doel en bepaalde zo haar spaarbedrag. We helpen je graag bij het opstellen van zo’n financieel plan. En wil je het nóg een stapje verder nemen? Bestel dan gratis het superhandige werkboek.

Inzicht in je financiën

Digitale spaarpotjes

Ik heb overal een digitaal spaarpotje voor. Voor uit eten gaan, voor klussen aan mijn huis, voor mijn hond en voor vakantie. En er is dus ook het kind-potje nu. Het sparen daarvoor ging lange tijd minder hard dan ik wilde. Dus dook ik in mijn afschriften. Waar gaat mijn geld nu precies naartoe? Ik zag dat ik heel veel pinde. Een paar euro hier, een paar euro daar. Vooral veel eten en drinken ook. Toen ik dat optelde, schrok ik me rot. Het geld dat ik zou moeten sparen, ging op aan al die kleine onzinnige boodschapjes. Dus besloot ik mezelf op budget te zetten. Ik pin nu aan het begin van de maand €170. Dat stop ik cash in mijn portemonnee. Daarvan doe ik de hele maand boodschappen. Ook shampoo bijvoorbeeld en eten voor de hond. Ik vind contant geld uitgeven meer pijn doen dan even pinnen. Dat gaat tegenwoordig zo makkelijk. Even pasje er tegenaan, piep, en het geld is weg. Maar hoeveel je in totaal uitgeeft, voel je niet meer. Door het cash te doen, zie ik dat nu weer heel duidelijk in mijn portemonnee. In één oogopslag weet ik wat ik nog te besteden heb. Sinds ik met dit systeem werk, spaar ik meer. Gemiddeld tussen de €200 en €300 per maand. Al zijn er ook maanden waarin ik wel €1000 weg kan zetten. Ik werk parttime in loondienst en heb een eigen bedrijf. Van mijn salaris en een deel van mijn ondernemersgeld, leef ik. Wat ik niet nodig heb, spaar ik. Verder gaan ook meevallers naar de spaarrekening.

Meteen resultaat

In de eerste maand on a budget, hield ik meteen geld over. Ik spaarde €325 en hield zelfs van mijn toelage van €170 nog €23 over. Die maakte ik meteen over naar mijn spaarrekening. Alle kleine beetjes helpen. Toen ik vriendinnen laatst vertelde over mijn plan en mijn budget, schrokken ze zich rot. Nog geen €40 per week voor boodschappen? Zij gooien als single zo voor €70 in hun winkelmandje. Zonder erover na te denken. Maar nu ik zo’n duidelijk doel heb - sparen voor mijn kind - gaat besparen me makkelijk af. Ik weet waar ik het voor doe. Hoe heerlijk zal het zijn om straks zorgeloos aan mijn moederschap te beginnen. Ik heb op mijn computer een mapje vol screenshots van websites. Allemaal baby- en kinderspulletjes die ik tegen die tijd wil kopen. Een commode die ik heel graag wil hebben, maar ook rompertjes en pakjes die zo schattig zijn. Soms voel ik die opwinding in mijn buik, van hoe het zal zijn. Om straks moeder te zijn. Mijn eigen kindje in mijn armen te houden. Voor nu spaar ik nog lekker door. Zodat ik, als het straks zover is, me alleen maar zorgen hoef te maken over flesjes en luiers en niet over geld.”