Een stel aan tafel

Zo stel je financiële doelen

Het is bijna 2020. In plaats van je wéér voor te nemen 5 kilo af te vallen, kun je je beter financiële doelen stellen. Met deze hulp ga je die namelijk wél halen. Het begint met die doelen op een juiste wijze te stellen. Met dit stappenplan lukt dat je vast.

In 5 stappen naar jouw financiële doelen

Meestal is de manier waarop je je doel stelt, de eerste stap is naar het behalen van dat doel. Dus niet zo: ‘Als ik toch eens 10.000 euro spaargeld bij elkaar kon sparen in 2020. Dat zou lekker zijn. Als het niet lukt: ook goed.’ Nee, dat is veel te vrijblijvend. We gaan dit jaar doelen stellen die we gaan halen ook. Dat moet je overtuiging zijn. Omdat je dat zelf graag wilt, omdat je er geluk uit haalt, omdat het je leven kan transformeren (of in ieder geval het begin van die transformatie kan zijn.)

Doorloop de volgende vijf stappen en jij en je kunt je doelen op gaan schrijven op een manier die werkt.

Stap 1: Waarom wil je dit?

Je hebt een financieel doel in gedachten, waarschijnlijk. Vraag jezelf eerst: waarom wil ik dit? De bedoeling is om je motivatie helder te krijgen. Die motivatie heb je nodig om over de finish te gaan. Stel: je wilt een bepaald bedrag bij elkaar sparen. Waarschijnlijk is die hoeveelheid euro’s niet perse het doel. Waar staat dat geld voor? Voor een droom om minder te gaan werken en meer te gaan genieten? Wil je eindelijk eens af van de geld-stress? Misschien wil je aan jezelf bewijzen dat je het wel kunt, na flink wat tegenslag. Ga op zoek naar de emotionele motivatie achter je gelddoel. Voel die, praat erover met je lief of een vriend(in). Voel het. Snap het. En schrijf het op. Dat stukje tekst bewaar je voor als je je doel even uit het oog verliest. Voor het moment dat je denkt: waar deed ik het ook alweer allemaal voor? Dat briefje en de emotionele motivatie die erop staat is 25% van je doel behalen. 

Stap 2: Wat moet er veranderen?

Bah, veranderen! Dat betekent zeker dat je in moet gaan leveren. We houden niet van inleveren. Stop met zo denken. Verandering is niets negatiefs. Kijk, als jij liever blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Ook goed. Dan moet je ook stoppen met het dromen van je doel, want dat ga je zonder inspanning nooit bereiken. Niemand gaat zomaar 10.000 euro op je spaarrekening zetten. Nee, dan zul je toch minder moeten uitgeven of meer moeten gaan verdienen, liever nog allebei. Denk na over je doel en vraag je af waarom je dat tot nu toe nog niet gelukt is. Wat moet er anders om het wel te bereiken? ‘Minder uitgeven,’ is een te vaag antwoord. Maak het specifieker: Welke kosten ga je precies schrappen? ‘Verstandiger met geld omgaan’ is ook niet concreet genoeg. Welke slechte geld-eigenschappen moet je aanpakken en hoe ga je dat aanpakken? Maak het zo praktisch en toepasbaar als je kunt.

Stap 3: Stel je doel S.M.A.R.T.

Ken je de S.M.A.R.T.-manier om doelen te stellen? De afkorting is Amerikaans en staat voor Specific, Measurable, Attainable, Realistic en Timely. Dat betekent in het Nederlands dat je doel niet vaag mag zijn, meetbaar moet zijn, het haalbaar moet zijn (dus niet: ik ben eind komend jaar ben ik president van Amerika) en realistisch (binnen een jaar een miljoen willen sparen met een inkomen van 20.000 euro is dat bijvoorbeeld niet) en er moet een tijdspanne aan gebonden zijn. Uit die eerste vier punten kom je zelf wel. Nummero 5: tijd verbinden aan je doel is wat lastiger. Maar een opdracht zonder deadline komt vaak niet af. Het liefst deel je je doel op in vier tussenstandmomenten met een datum. Dus stel: je wilt 1.000 euro sparen, dan wil je na 3 maanden 250 euro hebben, na een half jaar 500 euro en zo voort. Zet die data in je agenda en leef ernaar.

Ben je al begonnen?

Stap 4: Onderweg evalueren

Doe een maandelijkse financiële evaluatie van je leven. Klinkt misschien gek, maar het is superleuk. Stel zelf een lijst samen met verschillende doelen en geef die een cijfer. Of alleen, of misschien samen met je partner. Kijk terug op de maand ervoor: wat is veranderd, wat kan beter, waar ben je juist heel blij mee? Iedere maand of eens per kwartaal, wat jij fijn vindt. Hoe ver ben je gekomen? Wat moet er nog gebeuren? En vooral: hoe tof zal het zijn om straks de finish te halen. Alles om de motivatie hoog te houden.

Stap 5: Beloon jezelf

Stel tussentijdse doelen en beloon jezelf wanneer je die behaald hebt. Heb je je 5.000 euro spaargeld bij elkaar gespaard? Ga dan bijvoorbeeld eens lekker uit eten met je partner, vrienden of familie. Geef elkaar een high five en proost op de volgende 5k. Heb je die eerste extra aflossing op de hypotheek gedaan? Geniet van een dagje sauna. Beloon jezelf. Het is geen straf, het is een cadeau dat je vooral gaat. Jij hebt dit doel gekozen omdat je gelooft dat het je leven op de een of andere manier fijner gaat maken. Dus: hou het leuk onderweg.