Beleggingsverzekering

Beleggingsverzekering

Je hebt een beleggingsverzekering bij de Rabobank. Het doel van deze verzekering is om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld voor het aflossen van een hypotheek of als aanvulling op je pensioen. Met je beleggingsverzekering leg je periodiek (bijvoorbeeld elke maand) een vast bedrag in. Of je hebt aan het begin van de looptijd in één keer een bedrag ingelegd, een zogenoemde koopsom. (Een deel van) deze inleg wordt belegd in beleggingsfondsen.

De opbrengst van je beleggingsverzekering

De waarde van een beleggingsverzekering aan het einde van de looptijd staat niet vast. Die hangt vooral af van de ontwikkeling van de beurskoersen. Veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen ook invloed hebben op je beleggingsverzekering. Daarom vinden we het belangrijk dat je controleert of je je beleggingsdoel haalt en of de verzekering nog bij je past.

Wat bepaalt de uiteindelijke opbrengst?

Hoeveel vermogen je opbouwt met een beleggingsverzekering hangt af van een aantal factoren:

Beleggingsresultaten
Beleggingen zijn gericht op een goed resultaat, maar hoeveel geld het uiteindelijk opbrengt is onvoorspelbaar. Dit hangt onder meer af van het soort beleggingen en de periode waarin de beleggingsverzekering loopt. Beleggen kan goede resultaten opleveren, maar soms ook minder goede of zelfs slechte resultaten. Bij tegenvallende resultaten kan de waarde van de verzekering op de einddatum niet genoeg zijn om je beleggingsdoel te halen. Of kan je bijvoorbeeld je hypotheek niet (helemaal) aflossen. Je kunt zelfs (een deel van) je geld verliezen als de koersen op de beurs sterk dalen.

Kosten
De hoogte van de kosten voor de beleggingsverzekering verschillen per product. Dit heeft invloed op het geld dat je opbouwt in de beleggingsverzekering. Hoe hoger de kosten, des te minder geld er over blijft om te beleggen. Hoeveel jouw verzekering kost vind je meestal op de polis, je jaaroverzicht of in de voorwaarden van de verzekering.

Aanvullende verzekeringen
Bij een beleggingsverzekering worden vaak aanvullende verzekeringen afgesloten. Hier betaal je een verzekeringspremie voor. Een aanvullende verzekering biedt bijvoorbeeld garantie voor een verzekerd bedrag dat uitgekeerd wordt bij eerder overlijden.

Looptijd
Beleggingsverzekeringen hebben meestal een relatief lange looptijd. Met een langere looptijd profiteer je van rendement op rendement. De kans is dan groter dat je dan winst behaalt met je beleggingen. Bij een korte looptijd is het risico groter dat de beleggingen minder rendement opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je net bent ingestapt en dat het daarna niet zo goed ging met de beurs. Dan krijg je in een korte tijd niet zo snel je verlies goed gemaakt.

Beleggingsverzekering met een overlijdensrisicoverzekering

Je kunt het risico bij overlijden verzekeren met een aanvullende overlijdensrisicoverzekering. Hiervoor betaal je maandelijks een verzekeringspremie.

De premie van de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van verschillende onderdelen, zoals:

De hoogte van het verzekerd bedragHoeveel geld je al hebt opgebouwd in de beleggingsverzekeringJe leeftijdJe gezondheid bij afsluiten van de verzekering

De verzekeringspremie wordt meestal betaald uit het geld dat je hebt opgebouwd met de beleggingsverzekering. Het is ook mogelijk dat de kosten voor de verzekering (deels) worden betaald uit het geld dat je maandelijks inlegt.

Wat zijn de risico’s van een gekoppelde overlijdensrisicoverzekering?

Met een beleggingsverzekering kan het zijn dat je minder geld opbouwt dan je had verwacht. Bijvoorbeeld omdat de resultaten van de beleggingen achterblijven door tegenvallende beursontwikkelingen. Als de extra verzekeringspremie betaald wordt met het opgebouwde geld in de beleggingsverzekering, hebben de resultaten van de beleggingen ook gevolgen voor de hoogte van de verzekeringspremie.

Hoe werkt een beleggingsverzekering met overlijdensrisicoverzekering?

Om je een beter beeld te geven hoe dit werkt, hebben we een animatie gemaakt. We leggen uit wat er met je premie gebeurt en hoe het komt dat je soms met een beleggingsverzekering minder vermogen opbouwt dan verwacht.

Hefboomwerking

Presteren de beurzen slechter dan verwacht? Dan kan de waarde van de beleggingsverzekering tegenvallen en betaal je meer verzekeringspremie. Het verschil tussen de opgebouwde waarde van je beleggingsverzekering en het afgesproken verzekerde bedrag bij overlijden is groter dan vooraf werd ingeschat. Hierdoor blijft er minder geld over om te beleggen.

Dit noemen we 'hefboomwerking'.

Om het risico op een nadelige hefboomwerking zo klein mogelijk te houden, kun je overwegen de aanvullende overlijdensrisicoverzekering aan te passen.

Welke mogelijkheden zijn er om je gekoppelde overlijdensrisicoverzekering te wijzigen?

Het kan zijn dat de opbrengst van je beleggingsverzekering tegenvalt. Dan is het goed om actie te ondernemen. De meeste beleggingsverzekeringen kunnen gewijzigd worden. Hieronder kun je lezen wat de mogelijkheden zijn:

Overlijdensrisicodekking omzetten
Het is mogelijk om de aanvullende overlijdensrisicoverzekering in de beleggingsverzekering om te zetten in een aparte overlijdensrisicoverzekering. Het voordeel is dat er dan geen directe koppeling meer is met het geld dat je opbouwt. Een nieuwe overlijdensrisicoverzekering kan ook voordeliger zijn, omdat de nieuwe premie mogelijk lager is dan de premie die je nu betaalt.

Oversluiten naar een ander product
Past jouw beleggingsverzekering misschien niet meer goed bij wat jij wenselijk vindt in het opbouwen van vermogen? Dan kun je kiezen voor een ander product om vermogen op te bouwen. Kijk hierbij goed naar je doelen en naar de risico’s die je bereid bent te nemen. We informeren je graag over eventuele alternatieve mogelijkheden of producten waarvoor je zou kunnen kiezen of meer advies over wilt verkrijgen.

Switchen van beleggingsfondsen

Wil je de beleggingsverzekering aanhouden voor het opbouwen van vermogen, maar wil je beleggen in andere fondsen? Dan kan dit meestal ook. Vaak kun je dan een beleggingsmix kiezen die beter aansluit bij je doelen en de risico’s die je bereid bent te nemen.

Samen bepalen of je je doel bereikt

Ontwikkelt jouw huidige beleggingsverzekering zich voldoende om jouw doel te realiseren? Bespreek dit samen met een adviseur.

Maak een afspraak