Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering verstandig?

Overlijden is iets waar we liever niet te veel bij stilstaan. Emotioneel, maar ook financieel kunnen de gevolgen groot zijn. Met een ORV kun je deze financiële klap opvangen met een vrij te besteden bedrag. Maar in welke situaties is dat zinvol?

Situatie 1: een eigen woning

Een hypotheek is vaak berekend op twee inkomens. Als plotseling een inkomen wegvalt , kunnen de hypotheeklasten lastiger te dragen zijn. Met de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering kan je partner de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen en kan je gezin in het huis blijven wonen.

Situatie 2: een huurwoning

Een huurwoning brengt minder verantwoordelijkheden met zich mee, maar ook dan kan een ORV zinvol zijn om in het huis te kunnen blijven wonen. Daarnaast kan het lastig zijn om een goede en betaalbare huurwoning te vinden. Het vooraf bepaalde bedrag kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de maandelijkse huur en vaste lasten.

Situatie 3: kinderen

Studies zijn duur en je wilt liever niet dat je kinderen starten met een studieschuld. Of misschien spaar je maandelijks een vast bedrag voor je kinderen zodat ze alvast een buffer hebben. Om ervoor te zorgen dat ook bij overlijden de studie betaald kan worden is een ORV een goede oplossing.

Situatie 4: een lening afbetalen

Heb je een lening lopen, een restschuld die nog openstaat of misschien een starterslening voor je bedrijf ? Ook dan is het fijn dat je jouw nabestaanden niet achterlaat met een financiële schuld. De uitkering kan gebruikt worden om je schulden af te betalen.

Situatie 5: financiële steun voor je familie

Ook als je geen partner hebt kan het zinvol zijn om een ORV te hebben. Je familie kan het bedrag dan vrij besteden. Misschien heb je een of meerdere huisdieren waarvan je nabestaanden de zorg op zich nemen. Een uitkering uit de ORV kan helpen dit goed te regelen.

Situatie 6: leven zoals je gewend bent

Een overlijden heeft natuurlijk een onwijs grote impact op je leven, maar met een ORV kun je, ondanks het emotionele verlies, blijven leven zoals je gewend bent. De uitkering kan namelijk ook voor vrijetijdsbestedingen gebruikt worden. Zo kan jij, je partner of je kinderen lid blijven van de sportvereniging, de dagopvang blijven betalen of even wat tijd nemen om minder te werken of er tussenuit te gaan.

Maak het bespreekbaar

Ga het gesprek aan met je partner over wat voor financieel gat er mogelijk valt bij overlijden. Een spaarpotje dekt mogelijk niet alles. Daarnaast kunnen jullie je opgebouwde buffer voor andere zaken gebruiken. Het uit te keren bedrag kun je zelf kiezen en is snel beschikbaar na overlijden, in tegenstelling tot een mogelijke erfenis.

Een ORV sluit je al af voor een paar euro per maand. Maak vrijblijvend een premieberekening om te kijken wat voor financiële zekerheid een ORV jou kan bieden.

phone

Hulp nodig?