Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor hulp bij juridische conflicten. Twijfel je of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt? Lees hier in welke gevallen een rechtsbijstandverzekering van pas kan komen.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Soms ontstaan er conflicten waarvoor je juridische hulp moet inschakelen. Bijvoorbeeld over je ontslag of over de aankoop van een product. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan ondersteuning. De verzekering is niet verplicht, maar kan in bepaalde gevallen wel goed van pas komen.

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Of je in de toekomst in een juridisch conflict terechtkomt waarvoor je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt is lastig te voorspellen. We kunnen immers niet in een glazen bol kijken. Wel zijn er factoren die deze kans vergroten.

Heb je bijvoorbeeld een groot gezin, ga je binnenkort je huis verbouwen of ben je vaak onderweg? Dan loop je een groter risico dat er iets gebeurt waardoor je in een juridisch conflict terechtkomt. Bijvoorbeeld als je aannemer zijn afspraken niet nakomt. Of wanneer je na een verkeersongeluk letselschade wilt verhalen op de tegenpartij. 

Wat ook meespeelt is of je een buffer hebt om eventuele juridische kosten mee op te vangen. Heb je bijvoorbeeld een advocaat nodig, dan lopen de kosten al snel op. Heb je een buffer, bijvoorbeeld spaargeld, dan kun je deze kosten misschien dekken. Maar kun of wil je dit niet, dan kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. 

Welke dekkingen zijn nodig?

De Interpolis Rechtsbijstandverzekering kent altijd een basisdekking. Deze basisdekking biedt onder andere hulp bij strafrechtzaken, getuigenverhoren en waarborgsommen. Kies naast de basisdekking voor minimaal één aanvullende dekking. De rechtsbijstandverzekering van Interpolis biedt de volgende aanvullende dekkingen:

Werk & Inkomen

Ontstaat er een conflict met je werkgever? Bijvoorbeeld over je arbeidscontract, inkomen of ontslag? Dan ben je met de dekking Werk & Inkomen verzekerd voor juridische hulp. Met deze dekking kun je ook je arbeidscontract laten controleren of deze klopt met de wet. Je krijgt hierbij juridisch advies. 

Lees meer over de dekking Werk & Inkomen

Verkeer

Ben je regelmatig onderweg? Met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering Verkeer ben je verzekerd van juridische hulp in het verkeer. Bijvoorbeeld als er na een auto-ongeluk sprake is van letsel, en je wilt dat de tegenpartij de schade betaalt. Of bij een conflict over onderhoud of reparatie met een garagebedrijf. De dekking Verkeer kan hierdoor een goede aanvulling zijn op je autoverzekering. 

Gebruik je een ander vervoersmiddel? Met deze dekking ben je ook verzekerd op bijvoorbeeld de fiets, scooter, motor en als voetganger.

Lees meer over de dekking Verkeer

Consument & Wonen

Als je een aankoop doet of overeenkomst aangaat, ga je ervan uit dat de afspraken worden nagekomen. Toch is dat niet altijd het geval. Dit kan erg vervelend zijn. Vooral bij grote aankopen, zoals een dure televisie of nieuwe bank. 

Met de dekking Consument & Wonen op de Interpolis Rechtsbijstandverzekering ben je in dit soort gevallen verzekerd voor rechtshulp. Je krijgt ook hulp bij problemen met je woning, bijvoorbeeld bij een conflict tijdens een verbouwing, en gevallen van cybercrime, zoals identiteitsfraude.

Lees meer over de dekking Consument & Wonen

Fiscaal & Vermogen

De module ‘Fiscaal en Vermogen’ sluit je af voor juridische hulp bij conflicten over zaken als belastingen, toeslagen of over je aandelen. Ook bij geschillen over je vermogen, zoals een tweede woning, ben je verzekerd.

Lees meer over de dekking Fiscaal & Vermogen

Wachttijd rechtsbijstandverzekering

Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars (in sommige gevallen) werken met een wachttijd op de rechtsbijstandverzekering. Je kunt tijdens die wachttijd geen gebruik maken van de rechtsbijstandverzekering. Let hier dus goed op als je een rechtsbijstandverzekering wil afsluiten om een bestaand conflict te verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Heb je een rechtsbijstandverzekering nodig? De Interpolis Rechtsbijstandverzekering kun je afsluiten via Rabobank. Bereken eenvoudig je premie op Rabobank.nl of in de Rabo App.

Lees meer over de rechtsbijstandverzekering