Eigen risico zorgverzekering

Heb je zorg nodig die vanuit je basisverzekering wordt vergoed? Dan is de kans groot dat het eigen risico om de hoek komt kijken. Lees hier wat eigen risico is en wanneer je het betaalt.

Wat is het eigen risico en hoe werkt het?

Als je zorgkosten maakt die door de basisverzekering worden gedekt, betaal je de eerste € 385 zelf. Dit wordt het ‘verplicht eigen risico’ genoemd. Het eigen risico geldt voor elke verzekerde van 18 jaar of ouder en geldt alleen voor de (meeste) zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico is elk jaar opnieuw van toepassing.

Wanneer betaal je eigen risico?

Je betaalt eigen risico over de meeste zorg uit je basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg, ambulancevervoer en medicijnen en hulpmiddelen. Soms hoef je geen eigen risico te betalen. Dit zijn de uitzonderingen:

Je betaalt geen eigen risico voor:

    bezoek aan je huisarts zorg voor kinderen tot 18 jaar zorg uit de aanvullende- of tandverzekering wijkverpleging hulpmiddelen in bruikleen zorgkosten en kosten van nacontroles van de donor na orgaandonatie kraamzorg en verloskundige hulp

Heb je in het afgelopen jaar geen zorgkosten gehad? Dan betaal je ook geen eigen risico.

Eigen risico: wel of niet verhogen?

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Dit aanvullende bedrag wordt ‘vrijwillig’ eigen risico genoemd. Het vrijwillig eigen risico (€ 100 tot € 500) komt dan bovenop het verplicht eigen risico. Dit bedrag aan zorgkosten betaal je zelf. Het voordeel is dat je in dit geval een lagere premie betaalt voor de basisverzekering.

Het nadeel is dat je te maken kunt krijgen met hogere kosten. Bijvoorbeeld als je onverwacht in het ziekenhuis terecht komt. Het zou zo maar kunnen dat je dan € 885 (hoogste eigen risico) moet betalen, in plaats van € 385 (alleen verplicht eigen risico). Verhoog jouw eigen risico dus alleen als je zo’n hoger bedrag in één keer kunt betalen.

Eigen risico in 2024

De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks bepaald door de overheid. In 2024 blijft het verplicht eigen risico staan op € 385. Je kunt dit bedrag eventueel ophogen met je vrijwillig eigen risico (maximaal € 500).

Eigen risico gespreid betalen

Verwacht je volgend jaar je verplicht eigen risico volledig te moeten betalen en lukt dit niet in één keer? Dan kun je vooraf gespreid betalen aanvragen bij Interpolis. Je betaalt het verplicht eigen risico dan in 10 termijnen. Je kunt deze regeling tot 31 januari aanvragen en alleen als je 18 jaar of ouder bent, je geen vrijwillig eigen risico hebt afgesloten en je de premie en zorgkosten automatisch betaalt.

phone

Hulp nodig?