Houd je beveiligingscodes geheim
Beveiligingscodes zijn geheim. Deel deze gegevens nooit met anderen en hou ze voor jezelf. Deel ze ook niet met ons. Wij vragen je nooit naar deze gegevens.
Dit zijn beveiligingscodes
Met beveiligingscodes bedoelen wij je volgende gegevens:
Laat niemand meekijken
Je beveiligingscodes zijn de sleutel tot jouw geld en bankzaken. Met jouw pincode, inloggegevens of codes van de Rabo App of Rabo Scanner kan iemand anders geld van jouw rekening halen.
Let in het openbaar altijd op dat anderen jouw beveiligingscodes niet kunnen zien. Houd je hand altijd boven het toetsenbord als je geld pint. Zo kan iemand niet meekijken en kun je veilig geld pinnen.
Laat ook niemand meekijken op je computer. Wij vragen je nooit of je je scherm wilt delen of software wilt installeren waarmee we je computer op afstand over kunnen nemen.
Vertel je codes aan niemand
Geef je codes nooit aan iemand. Ook niet als je een telefoontje van een medewerker van Rabobank krijgt en die persoon vraagt om je pincode of andere beveiligingscodes.
Hang direct op!
Vul nooit je beveiligingscodes in als iemand je dat vraagt in een e-mail, SMS of betaalverzoek. Dit is een vals bericht.
Wij vragen je nooit om direct vanuit een e-mail in te loggen met je gegevens. Check voordat je ergens op klikt de link in de e-mail.
Gebruik je beveiligingscodes alleen op www.rabobank.nl en de Rabo App
Let altijd goed op waar je je inlogcodes en signeercodes invoert. Dit doe je alleen op onze veilige website www.rabobank.nl en in onze Rabo App. Nepsites gebruiken een SSL-certificaat, waardoor ze ook een slotje hebben. Het hebben van een slotje is dus niet genoeg. Controleer altijd de URL.
Vul nooit je codes zomaar in op een website waarop je komt vanuit een e-mail of SMS. Dit is vaak een kopie van een website van criminelen. Deze website lijkt op de website van Rabobank, maar is het niet. Controleer daarom altijd de link voordat je ergens op klikt.
Gebruik sterke wachtwoorden
Stel altijd sterke wachtwoorden en/of gebruik een wachtwoordkluis. Kies je zelf een beveiligingscode, bijvoorbeeld een pincode of de Rabo Scanner code? Kies dan een code die niet makkelijk te raden is. Gebruik nooit je geboortejaar, geboortedatum, een deel van je telefoonnummer, postcode of 0000 of 1234 in je codes. Deze zijn voor criminelen heel makkelijk te ontdekken, bijvoorbeeld via sociale media.
Gebruik tweestapsverificatie
Met tweestapsverificatie (2FA) beveilig je je online accounts zoals e-mail, Whatsapp, Crypto Wallet en sociale media beter. Dat betekent dat je naast je wachtwoord nog een andere manier gebruikt om in te loggen. Zo kan niemand anders toegang krijgen tot je gegevens. Ook als iemand je wachtwoord steelt.
Zo werkt tweestapsverificatie
- Eerste stap: gebruikersnaam en wachtwoord
Je vult je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op je account. - Tweede stap: tweestapsverificatie
Bewijs dat jij het bent op een van de volgende manieren:
- Je krijgt op je mobiel een sms met een code
- Een app maakt een code die maar korte tijd werkt, zoals Google Authenticator
- Je gebruikt je biometrische gegevens, zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning
Pas als je beide stappen hebt gedaan, krijg je toegang tot je account.
De 5 veiligheidsregels
Maak het criminelen niet makkelijk. Leer hoe jij jezelf tegen oplichters kunt beschermen. Hou je altijd aan de 5 veiligheidsregels.