Twee mannen relaxen op een bankje

Geld verdienen door je rekening of betaalpas uit te lenen?

Je wordt benaderd door een persoon op het schoolplein, via social media of op straat. Die persoon, de fraudeur, vraagt of jouw betaalrekening even gebruikt kan worden om een geldbedrag te storten. De fraudeur haalt het geld er direct weer af, of vraagt jou dit te doen. In ruil daarvoor krijg jij een mooie vergoeding. Helemaal prima toch? Nee!

Laat je niet verleiden!

Helaas is dit te mooi om waar te zijn. Je bent dan een geldezel (Money Mule). Als jij je betaalrekening, betaalpas of pincode uitleent en geld laat storten op jouw betaalrekening dan werk je mee aan fraude. Je bent namelijk geld aan het witwassen. En het geldspoor? Dat loopt via jouw betaalrekening naar jou.

Voorkom dat je spijt krijgt

Stel jezelf eens voor: de politie staat aan je deur en neemt je mee voor verhoor. En dan krijg je te horen dat je hebt meegeholpen aan criminele activiteiten. Omdat het gestolen geld op jouw betaalrekening is gestort, moet jij alles aan de slachtoffers terugbetalen. Je krijgt een strafblad, je betaalrekening wordt geblokkeerd en je kunt nergens meer een nieuwe rekening openen. En die fraudeur? Die komt overal mee weg, want het spoor stopt bij jou. Wat zou dit met je doen?

Herken en voorkom fraude

Klinkt een plan te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook. Ga er niet op in en geef nooit je rekeningnummer, betaalpas of pincode af. Vraagt iemand je om je betaalrekening uit te lenen? Meld het altijd (anoniem) bij Rabobank en de politie zodat we het criminelen lastiger kunnen maken om geldezels te vinden.

Zie je dat één van je klasgenoten of vrienden wordt benaderd? Waarschuw hen dan voor de gevolgen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer