Veilig zakelijk bankieren
Criminelen proberen ook bedrijven op te lichten. Heb je een spoedopdracht ontvangen voor een betaling die afkomstig lijkt van de directeur? Of heb je een verzoek ontvangen om een factuur te betalen met een nieuw rekeningnummer? Wees dan extra alert. Neem altijd eerst contact op met degene van wie de opdracht of factuur lijkt te komen of het bericht klopt.
Hoe herken ik CEO-fraude?
Je ontvangt een spoedopdracht voor een betaling die afkomstig lijkt van de directeur of een manager binnen je bedrijf. De naam klopt en het e-mailadres lijkt zo goed, dat je door de spoed niet ziet dat dit niet klopt. Er staat soms zelfs een controlemogelijkheid in de mail. Zo kan het gebeuren dat jouw bedrijf door de druk onbedoeld veel geld overmaakt naar een crimineel.
Hoe herken ik factuurfraude?
Criminelen sturen je per post een valse factuur, in de hoop dat je deze betaalt. Dit kan een factuur zijn waarop bijvoorbeeld het rekeningnummer is aangepast naar een vals rekeningnummer. Een nepfactuur voor een niet-bestaande betalingsverplichting of voor een niet-bestaand bedrijf is ook mogelijk. Wij mogen het bedrag dat je onterecht hebt betaald niet naar je terugboeken. Je hebt namelijk geen automatische incasso afgegeven, maar zelf een betalingsopdracht uitgevoerd en deze digitaal ondertekend met de Rabo Scanner. Controleer daarom je facturen altijd goed voordat je betaalt.
Raak ik bij een DDoS-aanval mijn geld kwijt?
Het doel van een DDoS-aanval is de website van een bedrijf tijdelijk onbereikbaar te maken. Ook al zijn we goed beschermd, soms zijn ook wij slachtoffer van een DDoS-aanval. Je kunt dan tijdelijk niet internetbankieren, maar je geld en je gegevens zijn veilig.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.