Geldezels

Iemand vraagt aan je of er tijdelijk geld op jouw betaalrekening gezet mag worden. Bovendien mag je zelf een deel van het geld houden. Dat is makkelijk geld verdienen! Maar let op: dit is te mooi om waar te zijn. Zonder dat je het door hebt, ben je geld aan het witwassen. Je wordt dan een geldezel (Money Mule) genoemd. Dit is iemand die zijn betaalrekening, betaalpas en pincode uitleent aan criminelen. Criminelen werven geldezels vaak online of op straat zoals het schoolplein.

Wat gebeurt er als ik geldezel ben?

Als geldezel sluis je via jouw betaalrekening illegaal geld door naar criminelen. Dit wordt gezien als een misdrijf. Je kunt dus strafrechtelijk worden vervolgd. Hierdoor kun je met een flinke schuld en een strafblad komen te zitten. Waardoor je waarschijnlijk geen gebruik kunt maken van financiële diensten zoals bijvoorbeeld een hypotheek om een huis te kopen.

Denk jij dat je een geldezel bent? Dan ben je een verdachte voor de politie. Doe het volgende:

Stop direct met het overmaken of bewaren van geld Doe aangifte via de politie Breng je bank op de hoogte Blokkeer je betaalpas en/of creditcard en verander je pincodes

Een (geld)ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen

Het kan zijn dat je al een aanbieding hebt gehad of gaat krijgen. Dan is het verstandig om er (weer) niet op in te gaan. Onderstaande tips helpen je een handje.

Word je benaderd via internet, e-mail, chat, brief, telefoon of op straat? Ga er niet zomaar op in. Geef nooit zomaar toestemming om geld te laten overmaken op jouw betaalrekening. Is er toch geld gestort? Neem dit geld niet op voor iemand anders maar neem contact op met je bank en de politie. Je betaalpas en pincode zijn alleen van jou. Klinkt een plan te mooi in je oren? Dan is het dat waarschijnlijk ook.

Wat zijn de risico's als je ingezet wordt als geldezel?

In de video leggen we uit wat een geldezel is. Met onze tips weet je waar je op moet letten. Bekijk de video hiernaast of met ondertiteling op YouTube.

Misbruik melden

Heb je het idee dat er iets niet klopt of ben je geldezel? Meld dit dan.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Als je ons belt met de app, weten we gelijk wie je bent en kunnen we je veilig en snel helpen. Klik hier en bel ons met de app

Of kies hier het gewenste nummer