Zakelijke spoedbetaling binnen en buiten Europa

Je hebt precies die Zuid-Franse wijn gevonden die perfect past bij je restaurantformule. Nu snel betalen, zodat de wijnboer de flessen direct verstuurt. Doe een spoedbetaling vanaf je zakelijke betaalrekening en het geld staat vaak al binnen anderhalf uur op de rekening van de Franse wijnboer.

Spoedbetaling aan SEPA-landen binnen Europa

Bijna alle landen binnen Europa horen bij SEPA (Single Euro Payments Area). Een spoedbetaling van je zakelijke betaalrekening naar een bank in een SEPA-land doe je gewoon in euro’s, zelfs als het land een andere muntsoort heeft.

Bekijk de SEPA-landen

Spoedbetalingen buiten Europa

Een spoedbetaling buiten het SEPA-gebied of een spoedbetaling in een andere muntsoort dan de euro is niet mogelijk. Deze Wereldbetalingen gaan al op de snelst mogelijke manier. Een Wereldbetaling is gemiddeld drie dagen onderweg.

Hoe doe je een spoedbetaling naar de SEPA-landen

Je kunt op drie manieren een spoedbetaling doen:

  • In Rabo Internetbankieren (Professional). Maak een Eurobetaling aan. Vink vervolgens het vakje ‘spoed’ aan.
  • Neem telefonisch contact met ons op en geef je spoedbetaling door.
  • Kom langs bij een Rabobank bij jou in de buurt. Neem je zakelijke bankpas, de betaalgegevens en je legitimatie mee.

Doe een spoedbetaling Naar je Rabobank

Kosten van een spoedbetaling

Een spoedbetaling kost:

  • Via Rabo Internetbankieren (Professional) € 5.
  • Telefonisch € 15. 
  • Langsgaan bij je Rabobank € 15.

Spoedbetaling nodig of niet

Check of het nodig is om een spoedbetaling te doen. De tijd die nodig is om een bedrag van de ene rekening naar de andere over te boeken, de verwerkingstijd, is ook zonder spoed behoorlijk snel. 

Doe je een betaling vanaf je zakelijke rekening op een werkdag voor 15.00 uur dan verwerken we die nog dezelfde dag. Een betaling op een werkdag na 16.30 uur verwerken we pas de volgende werkdag.

Kom je er dus op een werkdag na 15.00 uur maar voor 16.30 uur achter dat je een betaling vergeten bent, en je wilt dat we je betaling nog diezelfde dag verwerken dan is een spoedbetaling zinvol.

Kijk op de pagina ‘Verwerkingstijden’ hoe lang het duurt voor je betaling bij de ontvanger is. 

In het weekend en op feestdagen

Een spoedbetaling in het weekend, heeft geen zin. De spoedbetaling wordt bewaard tot de eerstvolgende werkdag. Ook voor sommige feestdagen gelden andere verwerkingstijden en is het niet nodig om een spoedbetaling te doen. Meer weten over deze verwerkingstijden? Lees dan de pagina over dit onderwerp.

Bekijk de verwerkingstijden in het weekend en op feestdagen Bekijk de verwerkingstijden

Veelgestelde vragen

Kan ik een spoedbetaling via de Rabo Bankieren App doen?

Nee, helaas. In de app is het nog niet mogelijk om verschil te maken tussen een gewone overboeking en een spoedoverboeking.

Kan ik een spoedbetaling intrekken?

Het is niet mogelijk om een spoedbetaling in te trekken. Als een spoedbetaling ten onrechte is gedaan, neem dan contact op met de ontvanger en vraag of die het bedrag terugboekt. De kosten van de spoedbetaling moet je nog steeds betalen. 

Er staat 'Gereserveerd' achter mijn spoedbetaling, wat betekent dat?

Achter spoedbetalingen die op werkdagen na 16.30 uur, in het weekend of op een feestdag zijn ingevoerd, komt 'Gereserveerd' te staan omdat zij pas de volgende werkdag na 08.00 uur verwerkt worden.

Er staat 'Gereserveerd' achter mijn spoedbetaling, kan ik hem nog terugdraaien?

Nee, ook als er 'Gereserveerd' achter je spoedbetaling staat, kan een spoedbetaling niet tegengehouden worden. Je kunt het beste contact opnemen met de ontvanger om het geld terug te laten storten.

Kan ik een acceptgiro met spoed betalen?

Ja dat kan. Kruis bij een nieuwe betaling het vakje ‘Spoed’ aan en vul het betalingskenmerk van de acceptgiro in bij ‘Omschrijving’. Veel organisaties, zoals de Belastingdienst, vinden het goed wanneer je een acceptgiro op deze manier betaalt.