Bouwbericht maart 2020

Rabo Bouwbericht 2020

Geen tijd om het artikel te lezen? Ga direct naar:

  Koers 2030: een digitale sprong vooruit

  Woningtekort, energietransitie, achterstallig infra-onderhoud: in deze dringende maatschappelijke opgaves speelt de bouw de komende jaren een belangrijke rol. De uitdagingen zijn groot. Té groot om met de huidige manier van werken tijdig op te lossen. Er is een radicaal andere aanpak nodig. Met zoveel mogelijk standaardisatie en digitalisering, en met volle aandacht voor natuur en milieu. De bouwsector is al begonnen aan deze transformatie. Sluit jouw businessmodel aan op de nieuwe werkelijkheid?

  Download het Rabo Bouwbericht 2020 (PDF)

  Ken je kansen

  In het Rabo Bouwbericht lees je met welke vier ‘challenges’ bouwend Nederland aan de slag moet richting 2030. Ook nemen we je mee in wat wij zien als een ‘game changer’: de noodzaak tot circulair bouwen, klimaatadaptatie en de energietransitie. Tegelijk is er een ingrijpende ‘enabler’ die uitkomst biedt: technologische innovatie. We praten je bij over zeven ontwikkelingen die het mogelijk maken om steeds slimmer te werken in bouw, onderhoud en beheer. De druk is hoog, maar er liggen volop kansen om toekomstbestendig te bouwen.

  Toekomstbeeld voor de bouw
  (klik op de afbeelding voor grote versie)

  Bouw je strategie

  Je hoeft als bouwbedrijf het komende decennium niet aan de kant te staan terwijl je links en rechts wordt ingehaald door techbedrijven en start-ups. Onderneem nu al actie om op jouw gebied een leidende positie in te nemen. Begin door de strategie en basis van je businessmodel op te stellen aan de hand van je ambities op zeven domeinen. Zorg dat je onderdeel wordt van een digitaal ecosysteem; een bouwnetwerk met een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het eindresultaat.


  Laat je inspireren

  Of je nu een innovatieve koploper wilt worden, of liever een goede volger: het is altijd goed om je te laten inspireren door wat andere bedrijven in de sector doen. We vroegen aan onder meer Van Wijnen, Rc Panels en Octo hoe zij technologie omhelzen en toekomstgericht ondernemen. “De kwaliteit is gestegen, we verspillen minder, bouwen sneller en tegen fors lagere kosten.”

  Download het Rabo Bouwbericht 2020 (PDF)
  "Je hoeft als bouwbedrijf niet ingehaald te worden door techbedrijven en start-ups. Onderneem nu al actie om op jouw gebied in 2030 een leidende positie in te nemen."

  Hoe helpt de Rabobank de bouw?

  Elke dag zetten honderdduizenden mensen in de bouwsector zich in voor betaalbare huisvesting, duurzame gebouwen en een betrouwbare infrastructuur. Als bank ondersteunen we dat door onze kennis en netwerken te delen. We stimuleren vernieuwing en samenwerking om sneller, goedkoper en duurzamer te bouwen. Bijvoorbeeld via de Circulair Ondernemen Challenge en de Rabobank Innovation Challenge. En met innovatieve financieringsoplossingen helpen we bedrijven in de bouwsector om zich gezond te ontwikkelen.


  Maak gebruik van onze kennis

  Toegang tot kennis is van grote waarde in deze datagedreven economie. Met ons uitgebreide netwerk van klanten in de bouwketen heeft de Rabobank toegang tot een schat aan informatie op technisch, bedrijfskundig en financieel gebied. Die kennis houden we op allerlei manieren up-to-date. Bijvoorbeeld dankzij onze nauwe contacten met onderwijs- en onderzoeksinstellingen, met start-ups die slimme ideeën bedenken en met scale-ups die samenwerking zoeken om hun innovaties op de markt te zetten. Ook zijn we actief lid van diverse kennis- en netwerkorganisaties.

  Al die kennis en ervaring delen we graag met bouwbedrijven. Via onze updates, maar ook in een persoonlijk gesprek. Als bedrijf in de bouwsector sta je midden in een snel ontwikkelende samenleving. Om succesvol te zijn en toekomstperspectief te houden, is het essentieel om je verdienmodel te blijven toetsen aan de verschuivende werkelijkheid. Zorg daarom dat je weet wat technologieën als blockchain, augmented reality en artificial intelligence te bieden hebben. De bouwwereld staat voor grote veranderingen, en die toekomst is dichterbij dan je misschien denkt.


  Doe nieuwe contacten op via ons netwerk

  Ideale samenwerkingspartners vinden, hulp van experts inschakelen, nieuwe opdrachtgevers aantrekken en de juiste medewerkers werven. Hoe complexer de wereld wordt, hoe belangrijker het voor bedrijven is om een groot netwerk te hebben. Zo kun je de juiste match vinden om te ontwikkelen en groeien. Als financieel dienstverlener heeft de Rabobank zowel binnen Nederland als wereldwijd een enorm netwerk opgebouwd – of eigenlijk een grote hoeveelheid netwerken in allerlei sectoren. In Nederland zijn we vanuit onze lokale aanwezigheid betrokken bij veel lokale, regionale en nationale projecten, initiatieven en samenwerkingen. Vanuit die waardevolle positie als ‘spin in het web’ brengen we graag partijen met elkaar in verbinding om elkaar te versterken en inspireren.

  Zelf nemen we allerlei initiatieven om zulke connecties te maken, bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren. Zo bracht de Rabobank lokale ondernemers uit de Brainport-regio bij elkaar (van leverancier en aannemer tot installateur) die een gedeelde wens hebben: hun bedrijfsvoering circulair maken. Tijdens het evenement ‘Circulair Ondernemen in 1 dag’ (CE-1-Day) zijn we in gesprek gegaan over hoe we elkaar kunnen helpen in de eerste stappen naar een circulair businessmodel. Ook was het doel om ketensamenwerking te vergroten dankzij vervolgafspraken tussen deelnemers. Een succesvolle bijeenkomst die we ook in andere regio’s gaan organiseren. Maar we nodigen jou als klant ook uit om een beroep te doen op ons netwerk als je een idee of behoefte hebt. Je hoeft het als bedrijf namelijk echt niet in je eentje op te knappen. Er zijn volop kansen om van elkaar te leren en samen te werken.

  Bekijk de impressie van de bijeenkomst ‘Circulair Ondernemen in 1 dag’ voor de bouwsector

  Ontdek passende financieringsmogelijkheden

  Start-ups en scale-ups dagen ons uit om al tijdens de idee- en planfase een lening te verstrekken om innovaties te ontwikkelen. Een fase waarin het uitvalrisico hoger is dan gemiddeld. Banken zijn van oudsher gewend om pas in een latere levensfase een bedrijf financieel te steunen, maar de Rabobank biedt ook steeds meer financiële producten aan voor deze bedrijven. Zoals de Rabo Innovatielening. Hiermee kunnen bestaande en nieuwe klanten in de idee-, plan- of startfase tot maximaal € 150.000 lenen. De Rabobank biedt ook toegang tot crowdfinance en investeringsfondsen. Bedrijven met een duurzaamheidskeurmerk komen in aanmerking voor rentekorting met de Impactlening (bijvoorbeeld bij keurmerken als BREEAM, FSC of CSC/betonbewust). De CE Impact Lening vereist geen duurzaamheidskeurmerk, maar de aanvrager moet een circulair verdienmodel hebben of ontwikkelen dat voldoet aan de CE Finance Guidelines.

  Benieuwd naar wat de Rabobank voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met de Rabobank in jouw regio.

  Sandra Koenraadt

  Sandra Koenraadt

  • Marktanalist Bouw & Vastgoed
  • Rabo Real Estate Finance
  06 52 85 71 43 LinkedIn
  Geert Dirkse

  Geert Dirkse

  • Senior Sectorspecialist Bouw & Vastgoed
  • Rabo Real Estate Finance
  06 51 83 67 74 LinkedIn