De foodsector bevindt zich in een interessante tijd. Verduurzaming, consumententrends en innovatie spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de foodsector je ook actief bent, wij praten je bij.

Coronavirus leidt tot forse omzetdaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020.

Bekijk de omzetprognoses per sector

Het laatste nieuws uit de foodsector

Trends en ontwikkelingen

Grillige consument verandert de keten

We gaan in Nederland niet meer eten, met een beperkte groei van zowel bevolking als economie. De Nederlandse markt zelf is verzadigd, met heftige concurrentie tussen de vele foodaanbieders. Ook zien we dat de voedselketen verandert door diverse trends. Zo gaan we voedsel anders produceren, anders distribueren (opkomst online retail) en anders eten (veranderende consumententrends). De Nederlandse consument is grilliger dan ooit. De vijf onderstaande trends hebben een grote invloed op de voedselketen:

Radicale transparantie. De consument wil weten waar zijn eten vandaan komt en hoe het geproduceerd is.Gezond, gezonder, gezondst. De consument wil meer vers en minder suiker, vetten en additieven.Meer gemak. Het moet sneller, met meer (out-of-home) service, meer online en met totale gemak voor de consument.Hybride consument. Consumenten zoeken een unieke, persoonlijke beleving en zijn bereid daarvoor te betalen. Tegelijkertijd kiezen ze bij het doen van dagelijkse boodschappen steeds vaker voor de goedkoopste aanbieder (discounter).Verduurzaming. Voedsel wordt geproduceerd met minder impact op milieu, met minder verspilling en meer oog voor dierenwelzijn.

Sectorspecialisten food

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de foodsector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Neem contact op via onderstaande gegevens.

Sectorspecialist Martijn Rol

Martijn Rol

  • Sectorspecialist
  • Food
(06) 10 57 62 81 LinkedIn