Verder op deze pagina:

  Waarom de verpakking een onmisbaar ingrediënt in de foodketen is

  Aantal verpakkingen stijgt

  Door demografische ontwikkelingen verandert de wereldwijde vraag als het om verpakkingen gaat. Ontwikkelde landen raken verstedelijkt, vergrijzen en de huishoudens worden kleiner. Hierdoor groeit de behoefte aan kleinere verpakkingen in plaats van grote familieverpakkingen. Consumenten eten daarnaast veel meer gemaksvoeding waardoor er meer vraag is naar voorverpakt voedsel. De verpakking van deze producten moet licht zijn vanwege het gemak. In ontwikkelingslanden heeft vooral de opkomst van de middenklasse invloed op verpakkingen. De middenklasser heeft namelijk meer behoefte aan modern voedsel uit supermarkten dat veilig verpakt is, dan aan onverpakt voedsel van de markt. Om in al deze behoeften te voorzien, zijn er meer verpakkingen nodig. Verwacht wordt dat het gebruik voor het grootste segment, plastic verpakkingen, wereldwijd tussen 2017 en 2021 met 18 tot 20 procent zal groeien.

  “In 2015 gebruikte iedere Nederlander ongeveer 1300 verpakkingen voor voedsel en drank.”

  Hergebruik en circulaire economie

  De toenemende hoeveelheid verpakkingen zorgt vooral in Azië en Afrika voor grote bergen afval. Dit is niet alleen vervuilend, maar ook een gemiste kans. Afval is namelijk geld waard en kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dit is onderdeel van de circulaire economie. Door hergebruik neemt niet alleen de hoeveelheid rondslingerend afval af, maar zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig zoals metaal, olie en hout. Materialen die nu eenmaal niet oneindig voorradig zijn. Overigens is niet elk materiaal even gemakkelijk te recyclen. 

  Glas en metaal zijn oneindig recyclebaar en karton is ongeveer zeven keer te recyclen tot nieuwe dozen. Voor plastic verpakkingen geldt dit echter niet. Dun plastic, bijvoorbeeld, wordt uit lagen van verschillende materialen gemaakt om bepaalde eigenschappen te realiseren. Doordat het niet een 'mono-product' is, is het moeilijker om dit type verpakking te recyclen.

  Verpakkingen visuals recycling

  Verpakkingen visuals plastics

  De verpakking van de toekomst

  De plasticindustrie is heel innovatief. Steeds meer verpakkingen kunnen in de toekomst gemaakt worden uit alternatieve biomaterialen zoals melk, suikerriet, aardappelzetmeel en garnalenschillen. Deze bioplastics zullen plastic uit vervuilende aardolie deels vervangen. Deze producten kunnen het fossiele plastic nog niet vervangen. De technologie en productieketen zijn hiervoor nog niet volledig ontwikkeld. Ook zijn plastic verpakkingen gemaakt van bio-grondstoffen nu nog vele malen duurder dan verpakkingen in plastic op basis van olie. Naarmate meer biomaterialen gebruikt worden, zullen de kosten dalen.

  Download de infographic

  Bekijk in één overzicht wetenswaardigheden over verpakkingen, dilemma's én oplossingen.

  Voedsel mooi verpakt (PDF)

  Investeer in duurzame verpakkingen

  Is de huidige verpakking de juiste oplossing voor jouw situatie? Of is het tijd voor verduurzaming? Machines in de verpakkingsindustrie lenen zich bij uitstek om te financieren met een leaseoplossing.

  Je kunt uiteenlopende machines leasen in verschillende schakels van de foodketen. Ook randapparatuur, zoals labellers, palletizers en wrappers, zijn te financieren door middel van lease.Voor machines en andere bedrijfsmiddelen wordt meestal gekozen voor financial lease. Je wordt dan direct eigenaar en betaalt een vast bedrag per maand. Financial lease is geschikt voor nieuwe en gebruikte bedrijfsmiddelen, met een aankoopprijs van minimaal € 5.000. Jouw online leaseofferte is binnen 1 minuut klaar, je weet dus direct of je kunt doorgaan met het bestellen van de machine.Is jouw vraag meer complex of is de investering groter dan € 250.000, dan kun je terecht bij jouw Rabobank.

  Lease bij de Rabobank

  “Metalen en glazen verpakkingen zijn beide oneindig 100% recyclebaar, papieren vezels tot zeven keer.”

  Meer dan de buitenkant

  Het wereldwijde voedseldilemma, de vraag naar vers en puntgaaf eten én uitdagingen op het gebied van vervoer bieden volop kansen voor verpakkingen. Want de verpakking is meer dan de buitenkant van het product. Het draagt bij aan de houdbaarheid en dringt daarmee voedselverspilling terug. Wel zorgt de groeiende berg verpakkingsmateriaal voor een afvalprobleem. 

  In dit artikel lees je over de ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, de voor- en nadelen van diverse verpakkingsmateriaal en de kansen voor de toekomst.

  Sectorspecialist Martijn Rol

  Martijn Rol

  • Sectorspecialist
  • Food
  (06) 10 57 62 81 LinkedIn