Blog industrie

Corné Kranenburg

Vier ontwikkelingen in 3D-printing die ik zag op Formnext

Corné Kranenburg

Wat is het hard gegaan met de ontwikkeling van 3D-printen, het afgelopen jaar. Onlangs was ik in Frankfurt op Formnext, de toonaangevende beurs op het gebied van 3D-printing. Grote namen op het gebied van metaalprinting waren aanwezig, zoals Concept Laser en SLM Solutions. Ook Neerlands trots Additive Industries uit Eindhoven pakte groots uit. Aan de kunststofzijde lieten gerenommeerde spelers zoals HP en Envisiontec nieuwe producten zien. De afgelopen weken kreeg ik meerdere keren de vraag wat me is opgevallen en welke impact de getoonde ontwikkelingen hebben op ondernemers. Ik licht er vier ontwikkelingen uit.

Serieproductie

De grote fabrikanten van 3D-metaalprintmachines hebben weer een slag gemaakt richting serieproductie. Zo lieten EOS en Concept Laser een machine zien die manarm van printjob kan wisselen. Ook claimen de makers dat de stabiliteit is toegenomen. Om het proces met zo min mogelijk mankracht uit te voeren, wordt door EOS en Concept Laser gebruikgemaakt van automatisch geleide voertuigen om geprinte onderdelen te verplaatsen. Het is de vraag of dit in een bestaand productieproces relatief eenvoudig is in te bakken. Een andere insteek toont Additive Industries. Zij bieden een printer inclusief oven aan, waarbij handling van de bouwplaten in de machine plaatsvindt. Hoe dan ook zijn de partijen -mijns inziens terecht- bezig met efficiency, reproduceerbaarheid en stabielere kwaliteit.

Nieuwe spelers

Hoewel grotendeels aan de randen van de beursvloer verstopt, waren er meerdere Aziatische partijen aanwezig om hun nieuwe machines te tonen. Het is opvallend hoe snel deze partijen de technologie hebben omarmd. De kwaliteit kan ik niet beoordelen, maar dat er in de toekomst druk komt te staan op innovatie en marktaandeel van bestaande fabrikanten is duidelijk. Voor u als (toekomstige) consument van een 3D-printer zorgt deze ontwikkeling uiteindelijk juist voor versnelling in kwaliteit en mogelijkheden.

Rijpere markt

Vooral de aanwezigheid van partijen als HP (met een prima oplossing voor de verwerking van poeders) en Trumpf (een serieuze machine, zo lijkt het, op het gebied van 3D-metaalprinting) maken mij duidelijk dat de markt meer klaar is voor industriële 3D-printing. Tot een jaar geleden was naast de tandheelkunde vooral de automotive en vliegtuigindustrie interessant, mede ingegeven door mogelijkheden van gewichtsbesparing. Nu wordt de techniek ook aantrekkelijker voor bijvoorbeeld machinebouwers en toeleveranciers. Zeker als men producten maakt waarbij op thema's als koeling, hitteverwerking of vorm iets te winnen is.

Software

De 3D-printer zelf was lange tijd een belangrijk onderdeel, maar ik zie nu ook een beweging richting focus op software door fabrikanten. Door sommige partijen wordt bijvoorbeeld samengewerkt met Materialise, een serviceprovider voor 3D-geprinte producten, terwijl anderen juist investeren in eigen software. Welk businessmodel men ook kiest, een ding staat voor mij vast: software is essentieel voor de uiteindelijke kwaliteit van producten. Ondernemers die overwegen een machine aan te schaffen, zullen het onderdeel software mee moeten wegen in een investeringsbeslissing en ook moeten investeren in kennis op dit gebied.

Investeren

Flinke ontwikkelingen dus op het gebied van industriële 3D-printing. De aanschafkosten zijn voor het MKB wel een serieuze drempel., Een groter MKB-bedrijf zou een machine kunnen aanschaffen en de capaciteit beschikbaar kunnen stellen aan bijvoorbeeld toeleveranciers. Ook de gezamenlijke aanschaf door een groep bedrijven is te overwegen. Bovendien behoort ook financial lease tot de mogelijkheden, daardoor kan een investering eerder haalbaar zijn.

Tenslotte is het zaak om nu al te investeren in kennis van deze technologie die de kwaliteit van producten kan verbeteren. De software, design en ontwerp vragen namelijk andere vaardigheden van medewerkers en ondernemers.

Blog, 2 december 2016

Reageer via Rabobank Industrie Netwerkgroep op Linkedin

Interessant: Investeren in 3D-printing met financial lease

Toen Additive Industries een paar jaar geleden begon met de ontwikkeling van hun
3D-metaalprinters was een krediet nog geen optie. Toch was er een flinke investering nodig. Een lease-oplossing bood uitkomst.

Contact

Rabobank