Stap op de 3D-print-trein

Onno Ponfoort

3D-printen verandert de manier waarop we dingen maken

Christel Klein Haarhuis

3D-printen kreeg wereldwijde aandacht door een artikel in ‘The Economist’ in april 2012. Maar is het nu echt zo dat in de nabije toekomst mallen en matrijzen niet meer nodig zijn en dat alle producten uit de 3D-printer rollen? Of is dit toekomstmuziek?

3D-printen is een van de technologieën die de gang naar digitale productie mogelijk maakt. Bedrijven worden meer en meer afhankelijk van IT. En dat betekent nogal wat. De ontwikkeling van nieuwe producten, de fabricage van producten, transport en logistiek, en de businessmodellen waarmee we opereren gaan drastisch op de schop.

Enorme voordelen

3D-printen heeft invloed op elke schakel van uw waardeketen. Het productontwerp kan beter worden aangepast aan de specifieke behoeften van de eindgebruiker, de producten kunnen ‘on demand & on location’ en dus dicht bij de eindgebruiker worden gefabriceerd. En door de productiewijze wordt het materiaalgebruik tot het minimum beperkt, wat afval voorkomt. Dat is waarom er op dit moment op grote schaal wordt geïnvesteerd in 3D-printen. Zowel bedrijven die hun concurrent de loef af willen steken, als regio’s en hele landen die productie en economische bedrijvigheid willen aantrekken springen op deze trein.

De voordelen van 3D-printen:

  • lagere kosten
  • ontwerpverbeteringen
  • applicatie-specifieke toepassingen
  • duurzaamheidsvoordelen
  • nieuwe businessmodellen

Aandachtspunten voor bedrijven

De aandacht voor 3D-printen is de laatste vijf jaar toegenomen. Er zijn nieuwe en vooral snellere productiemethoden ontwikkeld, er is betere en eenvoudiger toe te passen ontwerpsoftware op de markt gekomen en het arsenaal aan te printen materialen groeit gestaag. Ook de productiekosten en de prijzen van machines zijn gedaald. Toch zijn veel ondernemers nog schuchter. Is dit een technologie waarin we nu moeten investeren? Zullen mijn klanten 3D-geprinte onderdelen wel accepteren? Kunnen we wel printen met materialen die gecertificeerd zijn in onze sector?

Aandachtspunten voor bedrijven

Dat zijn vragen die ik dagelijks krijg. Mijn antwoord: laten we het gaan uitzoeken! De ontwikkelingen gaan snel. Specifieke toepassingen voor situaties waarin de huidige productiemethoden geen soelaas bieden worden dagelijks uitgevonden. Wees praktisch en sluit u aan bij initiatieven waarbij bedrijven gezamenlijk op onderzoek uitgaan. Samen leer je sneller, en het is nog goedkoper ook. Mijn advies: stap op de 3D-print-trein en maak gebruik van de mogelijkheden die de technologie u biedt.

Onno Ponfoort
Practice leader 3D-Printing bij Berenschot, Nederland

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 3 september 2015

Reageer via Rabobank Industrie netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank