Eerste industriële 3D-metaalprinter vervult behoefte

Additive Industries ontwikkelde de eerste industriële 3D-metaalprinter, geschikt voor serieproductie. Het relatief jonge bedrijf bracht eind 2015 de MetalFAB1 op de markt.

De ontwikkeling van de MetalFAB1 startte in 2013 toen Daan Kersten en Jonas Wintermans hoorden dat bedrijven in de Nederlandse hightechsector, zoals ASML, geïnteresseerd waren in 3D-printtechniek voor hun productie. Kersten: “Er werd binnen de sector enkel gebruikgemaakt van deze technologie voor prototyping. Wij zijn toen in dit gat gestapt.”

Unieke infrastructuur

Ter oriëntatie spraken de ondernemers eerst met potentiele klanten. “We wilden hun behoefte in kaart brengen. Daar kwamen drie punten uit: betere reproduceerbaarheid, hogere productiviteit en meer flexibiliteit. Vervolgens maakten we een plan waarbij we mikten op een substantieel betere performance dan wat de technologie op dat moment aankon”, zegt Kersten. Voor de ontwikkeling van MetalFAB1 zette Additive Industries een team op met specialisten en externe samenwerkingspartners.

Enorme potentie

“Additive Industries ontwikkelde eerst een prototype dat werd onderworpen aan diverse tests”, vertelt Kersten. “Vervolgens hebben we met acht partners een proeffabriek opgezet. We kochten prototyping machines om het 3D-printen in de vingers te krijgen. Zo hebben we naast de eerder opgehaalde klantinformatie ook zelf ervaring opgedaan.”

Inmiddels verkocht Additive Industries vijf metaalprinters. Vier kwamen terecht bij Betaklanten, waaronder Airbus. “In ruil voor korting op de aanschaf testen zij de machine. Zo kunnen deze bedrijven wennen aan de techniek en verzamelen wij informatie over de werking in de praktijk. Bijzonder is dat onze Betaklanten ook onderling met elkaar verbonden zijn. Daarmee stellen we ons natuurlijk kwetsbaar op, maar voor de partners biedt dat meerwaarde en het leerproces verloopt veel sneller.”

Modulaire architectuur

De markt voor de MetalFAB1 is volgens Kersten in potentie enorm. “Ter illustratie: General Electric verwacht de komende jaren zo’n duizend metaalprintmachines nodig te hebben. Het concern ziet het als een belangrijke technologie voor de digitalisering van hun industriële keten.”

Industriële 3D-printing is volgens Kersten nog sterk in ontwikkeling. “We hebben een uitgebreide technologische roadmap met plannen voor het toevoegen van functionaliteiten en oplossingen. Ik verwacht bijvoorbeeld veel innovatie op het gebied van de software. Daarom gebruiken we een modulaire architectuur. Zo kunnen wijzelf en onze klanten steeds nieuwe modules toevoegen, terwijl de machine lang up-to-date blijft.”

Groot denken

Kersten raadt andere ondernemers aan te starten bij de behoefte van de klant. “Bekijk wat er in de markt van jouw klant gebeurt en hoe jij daaraan kunt bijdragen. Daarnaast hebben wij gemerkt dat het belangrijk is om groot te denken. Zo stelden wij direct vrij ambitieuze groeidoelstellingen. Daardoor creëerden we een grotere kans op succes. Met minder investeringen en ambitie loop je een grotere kans om achter de feiten aan te blijven lopen.”

Contact

Wilt u meer weten over de kansen van 3D-printing, of sparren over andere ontwikkelingen in de industriesector? Neem dan contact op met een van onze sectorspecialisten.

Ook bent u van harte uitgenodigd om te reageren op dit interview en/of op andere onderwerpen in onze netwerkgroep op Linkedin.

Reageer op Linkedin

Hoe profiteert u in 4 stappen van smart industry?

Lees andere publicaties over industrie

Contact

Rabobank