De wereld van mobiliteit bevindt zich in een interessant tijd. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Coronavirus leidt tot forse omzetdaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020.

Bekijk de omzetprognoses per sector

Trends en ontwikkelingen

Ondanks positieve ontwikkelingen is nu de tijd om keuzes te maken

De ontwikkelingen in de mobiliteitssector gaan razendsnel. Aan de ene kant zien we op veel vlakken positieve ontwikkelingen het laatste jaar. Zo zat de autoverkoop nieuw weer in de lift, is het fiscale overheidsbeleid gestabiliseerd, is de import en export van occasions weer gestegen en zet de trend van private lease verder door. Toch broeit er ook iets onder de motorkap. Van margeherstel is veelal nog geen sprake en in veel branches dienen nu belangrijke keuzes te worden gemaakt.

De verwachtingen voor 2019 in het kort:

Het aantal nieuwe auto’s dat op kenteken wordt gezet zal stabiliseren, ondanks de economische groei.De markt voor elektrische auto’s blijft groeien. Dit is te wijden aan het aantal nieuwe modellen die op de markt worden gebracht. En het deels handhaven van het fiscale voordeel. Het zal duidelijk moeten worden of én hoe een verdere elektrificatie door de overheid gestimuleerd wordt.Private lease overtreft alle verwachtingen en zal groeien met 30.000 tot 40.000 stuks. Er is een tekort aan veelzijdige monteurs die naast sleutelen ook goed om kunnen gaan met computers en diagnose-apparaten. Consolidatie van dealers zet door.Digitalisering is de 'smeerolie' in de transformatie van de sector. Het gemiddelde waarde-aandeel van software in een auto is op dit moment, voor een D-segment auto, ongeveer 10% en dit groeit met ruim 10% per jaar.

Sectorspecialisten mobiliteit

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de mobiliteitssector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Neem contact op via onderstaande gegevens.

Henry Steenbergen

Henry Steenbergen

  • Sectormanager
  • Transport & Mobiliteit
06 20 45 37 23 LinkedIn
Kevin Rijpert

Kevin Rijpert

  • Sectormanager
  • Mobiliteit & Energietransitie
(06) 19 27 56 72 LinkedIn