Onderwijs

Leren veranderen

Op 21 maart vindt het Fries Onderwijsseminar plaats. Luister naar succesverhalen over samenwerken en leer van elkaar.

Lees meer

Rabo Duurzame Innovatieprijs

De winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 zijn bekend. Bekijk de winnende innovaties en alle andere finalisten.

Lees meer

Samenwerking blijft een must

Samenwerking of fusie tussen scholen is noodzakelijk vanwege demografische krimp. Toch liggen er ook kansen voor groei.

Bekijk de sectorprognose 2018

De toekomst van de leerling

Hoe bereiden we de leerling voor op een toekomst die bij hem of haar past? Het begint bij talentontwikkeling.

Lees het artikel

Cijfers en trends voor uw branche

Wat zijn de economische vooruitzichten voor uw branche? Waar liggen kansen? En welke ontwikkelingen zijn er op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de onderwijssector u ook actief bent, wij praten u bij. Ga naar uw branche en bekijk recente cijfers en trends.

Middelbaar beroepsonderwijs

Hoger onderwijs

Basis- en voortgezet onderwijs

Onderwijs

Tegelijk krimp en groei

Het aantal leerlingen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs neemt sinds 2015 af als gevolg van demografische krimp. Het aantal studenten in het hoger onderwijs zal de komende jaren nog toenemen maar zal op langere termijn ook afnemen. De toename op de korte termijn wordt veroorzaakt doordat 'Nederland slimmer wordt': steeds meer leerlingen kiezen ervoor om na het VMBO via de HAVO door te stromen naar het HBO in plaats van naar het MBO. Dit betekent wel dat het aantal MBO-leerlingen op langere termijn eveneens zal afnemen. De aanwas van het aantal studenten in het beroeps en hoger onderwijs zal de komende jaren voornamelijk (moeten) komen van de buitenlandse studenten.

  • Sociale innovatie door veranderende rol van docent en onderwijsbestuurder.
  • Technologische innovatie door integratie van klassikaal/campus onderwijs met praktijkleren en online leren.
  • Demografische innovatie door krimp en academische mobiliteit, buitenlandse studenten die in Nederland studeren en Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan.

Sectorspecialist onderwijs

Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw sector. Hij helpt u met uitgebreide kennis over bijvoorbeeld uw branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Contact

Rabobank