Vrouwelijke docent loopt klas binnen met basisschoolleerlingen

Onderwijs

Het onderwijs bevindt zich in een interessant tijd. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische voorspellingen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Grillige consument verandert de keten

We gaan in Nederland niet meer eten, met een beperkte groei van zowel bevolking als economie. De Nederlandse markt zelf is verzadigd, met heftige concurrentie tussen de vele foodaanbieders. Ook zien we dat de voedselketen verandert door diverse trends. Zo gaan we voedsel anders produceren, anders distribueren (opkomst online retail) en anders eten (veranderende consumententrends). De Nederlandse consument is grilliger dan ooit. De vijf onderstaande trends hebben een grote invloed op de voedselketen:

  • Radicale transparantie. De consument wil weten waar zijn eten vandaan komt en hoe het geproduceerd is.
  • Gezond, gezonder, gezondst. De consument wil meer vers en minder suiker, vetten en additieven.
  • Meer gemak. Het moet sneller, met meer (out-of-home) service, meer online en met totale gemak voor de consument.
  • Hybride consument. Consumenten zoeken een unieke, persoonlijke beleving en zijn bereid daarvoor te betalen. Tegelijkertijd kiezen ze bij het doen van dagelijkse boodschappen steeds vaker voor de goedkoopste aanbieder (discounter).
  • Verduurzaming. Voedsel wordt geproduceerd met minder impact op milieu, met minder verspilling en meer oog voor dierenwelzijn.

Sectorspecialist onderwijs

Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Hij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hem in gesprek? Je kunt hem bereiken via onderstaande gegevens.

Menno van Noort

Menno van Noort

  • Sectorspecialist
  • Onderwijs