Vrouwelijke docent loopt klas binnen met basisschoolleerlingen

Onderwijs

Het onderwijs bevindt zich in een interessant tijd. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische voorspellingen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Onderwijs moet actiever inspelen op veranderingen in de arbeidsmarkt 

Als gevolg van technologische, sociaal-culturele en economische ontwikkelingen verandert de vraag naar arbeid voortdurend en snel. Er is sprake van een sterke differentiatie van functies en beroepen. 

De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is een belangrijk vraagstuk. Dit stelt steeds hogere eisen aan het beroeps- en hoger onderwijs. Zo blijft het een uitdaging om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen. En dient er te worden gekeken naar de rol van onderwijsvoorzieningen in een leven lang leren.

3 ontwikkelingen in het onderwijs

Om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt en samenleving van morgen, zijn nieuwe vaardigheden van belang. Ook is er aandacht nodig voor ontwikkelingen in de regio.

 1. Klassikaal, online en werkplekleren
  Toekomstbestendig onderwijs ondersteunt jongeren via plaats- en tijdsonafhankelijk leren. Instellingen kunnen dit doen door klassikaal/campusonderwijs te combineren met online onderwijs en leren op de werkplek. Dat verandert het business model van een instelling en o.a. de rol van de docent en huisvesting.
 2. Onderwijsstelsel
  Het onderwijsstelsel is volop in beweging. Met consequenties voor studenten (zoals het leenstelsel) en voor instellingen (zoals prestatiegerichte afspraken). Gelet op het toenemend aantal internationale studenten is het van belang hoe het Nederlands onderwijs zich verhoudt tot buitenlandse instellingen.
 3. Leven lang leren
  Om voorbereid te zijn op een toekomst waarin iemand meerdere functies op de arbeidsmarkt vervult, moeten burgers niet alleen goed zijn opgeleid maar ook hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld het risico op baanverlies van kwetsbare groepen verkleinen. Voortdurende scholing van de beroepsbevolking is hiervoor nodig: leven lang leren.

  Sectorspecialist onderwijs

  Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Hij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hem in gesprek? Je kunt hem bereiken via onderstaande gegevens.

  Menno van Noort

  Menno van Noort

  • Sectorspecialist
  • Onderwijs