Winnaars Rabo Robo Challenge

Rabo Robo Challenge 2018

Verder op deze pagina:

  De Rabobank daagt bedrijven uit om deel te nemen aan de Rabo Robo Challenge. Deze Challenge stelt ondernemers in staat om, samen met experts, snel de kansen én beperkingen van intelligente automatisering inzichtelijk te maken voor het bedrijf.

  In september zijn we gestart met de Rabo Robo Challenge 2018. Eind november hadden we de afsluitende bijeenkomst. De Challenge stelde de deelnemende klanten van de Rabobank in staat om samen met experts, snel de kansen én beperkingen van robotisering en slimme automatisering inzichtelijk te maken voor de organisatie. Robotisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfssucces.

  Robotisering, wat levert het op?

  Robotisering verhoogt de productiviteit.Robotisering is een oplossing voor zwaar of vervelend werk.Robotisering verhoogt de kwaliteit.Robotisering levert een bijdrage aan het oplossen van het huidige en toekomstige tekort aan arbeidskrachtenRobotisering levert data die de klant in staat stelt om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.


  De mogelijkheden van robotisering 2.0

  Bij het nadenken over de mogelijkheden staat procesdenken voorop. Hoe ziet het huidige proces er precies uit en welke handelingen zou je kunnen robotiseren? Het maakt dan nog al uit of je dit in een bestaande situatie wil doen of dat je alles nieuw kan opbouwen. We zien dat bij onze klanten het aantal productvarianten stijgt terwijl de seriegroottes dalen. Deze variatie maakt het extra uitdagend om te robotiseren.

  Het is fantastisch om te zien dat de nieuwe generaties robots ook hier mogelijkheden voor bieden. Ze zijn eenvoudiger te programmeren, ze zijn steeds beter in staat om verschillende producten te kunnen herkennen, kunnen samenwerken en zijn zelflerend. Deelnemende bedrijven zien met name mogelijkheden voor kostenreductie, arbeidsomstandigheden-  en kwaliteitsverbetering. Een acceptabele terugverdientijd is hierbij zeer belangrijk. We zien ook dat deelnemers verder denken.  Een voorbeeld is Vetipak, een verpakkinsgbedrijf uit Oss.

  Vetipak gelooft in robotisering

  Vetipak is een snelgroeiend bedrijf dat verpakkingsoplossingen levert voor A-merken in de FMCG markt. Mark van der Burgt, CCO van Vetipak: 

  "We zijn 6 jaar geleden al begonnen met robotisering. We waren vooral nieuwsgiering naar de mogelijkheden. Inmiddels zijn we een stuk verder en zijn onze robots volledig geïntegreerd in onze verpakkingslijnen. We zien echter nieuwe mogelijkheden die we in de Rabo Robo challenge verder hebben verkend. Bij verpakken denken we altijd in lijnproductie. Robots kunnen in deze lijn zwaar of repeterend werk voor een deel overnemen maar het blijft erg arbeidsintensief. Bij elke nieuwe batch heb je bovendien te maken met opstart- en instelkosten om de lijn juist in te regelen", aldus van der Burgt. 

  Wij willen met nieuwe vormen van robotisering dit proces versnellen en veel flexibeler maken, vertelt van der Burgt verder. "Belangrijk is ook dat we minder afhankelijk worden van “handjes”. We denken dan niet meer in een verpakkingslijn maar aan een serie van robots die samenwerken en de in te pakken producten aan elkaar doorgeven. Dit stelt ons in staat om nieuwe verpakkingsniches aan te boren. Het gaat dan om complexe verpakkingen in kleinere runs die we winstgevend kunnen ontwikkelen. Dit is echt robotisering 3.0 waarmee we nieuwe segmenten kunnen aanboren. Het vraagt om robots die eigenlijk net zo flexibel en slim zijn als een mens."

  Profiteren van robotisering 

  Robotica, 3D-vision, mobiele rekenkracht en kunstmatige intelligentie zijn de grenzen van automatisering snel aan het verleggen. In veel grote productiebedrijven wordt gewerkt met robots. Niet vreemd, want moderne robotica systemen kunnen tegenwoordig een veel grotere variatie van opdrachten, werkomgevingen en processen automatiseren. Hiermee zijn unieke voordelen te behalen!

  De Rabo Robo Challenge 2018 is dé mogelijkheid om met behulp van deskundige partijen te bepalen hoe het bedrijf kan profiteren van intelligente automatisering. 

  Ervaar hands-on hoe intelligente robotica systemen werken.Leer samen met andere bedrijven van ondernemers die al ervaring hebben opgedaan met processen rondom robotisering.Ga onder leiding van onze experts de uitdaging aan om binnen het bedrijf te verkennen welke processen het beste voor robotisering in aanmerking komen.Ontvang een haalbaarheidsrapport van een onafhankelijk adviseur, met hierin alle voor én nadelen overzichtelijk naast elkaar, een indicatie van de investering en het rendement hierop, en concrete vervolgstappen. 

  Logo's van Robovalley en Accenture

  Kees de Schipper

  Kees de Schipper

  • Sectorspecialist
  • Industrie
  (06) 82 47 37 89 LinkedIn