Blog transport en logistiek

Monique van Plateringen

Blijft logistiek vastgoed renderen?

Monique van Plateringen

De nieuwbouw van logistiek vastgoed komt dankzij economisch herstel weer op gang en het ene project lijkt nog groter dan het andere. Geld is goedkoop en het rendement van het logistiek vastgoed lijkt rooskleurig. Een aantal van dit soort distributiecentra wordt specifiek voor een bepaalde klant of klantgroep ontwikkeld, waarbij e-commerce het toverwoord is. Zo wordt in Waalwijk het distributiecentrum van Docdata (Bol.com) fors uitgebreid met nieuwbouw. Maar ook het speculatief bouwen van logistiek vastgoed gebeurt alweer mondjesmaat: gemeenten verkopen hun grond graag om deze logistieke centra binnenhalen. Die brengen weer economische activiteit en werkgelegenheid, zo is het credo. Maar is de toekomst van het logistiek vastgoed wel zo rooskleurig, of creëren we een bubbel?

Goede(ren)vooruitzichten

Afgaand op de ontwikkeling van de goederenstromen ziet 2015 er goed uit. De economische groei is echter nog zeer broos en turbulent. Ook technologische ontwikkelingen en innovatie zorgen voor onzekerheid binnen het logistiek vastgoed. Amazon lanceerde een idee om vanuit de vrachtwagen of bestelbus artikelen direct bij de klant te produceren met een 3D-printer. Daar komt dus geen magazijn meer aan te pas. Bol.com heeft zijn online platform slim opengesteld voor deelnemende partijen: wel de verkooptransactie afwikkelen maar het logistieke deel wordt door de aangesloten onderneming uitgevoerd. Ook hier zijn dus geen extra vierkante meters magazijn nodig. Nog een ideetje van Amazon: het opzetten van een elektronische marktplaats voor magazijnruimte, waardoor gebruikgemaakt wordt van eventuele overcapaciteit bij magazijnen in de regio. Door zo lokaal mogelijk op te slaan kan de tijd tussen bestelling en levering bij de klant nog verder worden teruggebracht.

Onvoorziene veranderingen opvangen

Het blijft dus belangrijk om ook in een aantrekkende economie de vraag te stellen of de investering die je gaat doen een oplossing is voor de korte termijn, zoals het oplossen van ruimtegebrek. Besef daarentegen ook dat de investering op langere termijn een blok aan het been kan worden door de ontwikkeling van technologie, het ontstaan van platforms en veranderingen in kooppatronen. Alternatieve wendbaarheid, flexibiliteit van het gebouw, je bedrijfsmodel en de opbouw van de financiering zijn cruciaal om onvoorziene veranderingen in de toekomst op te vangen.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 9 april 2015

Reageer via Rabobank Transport netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank