De wereld van tuinbouw bevindt zich in een interessant tijd. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Coronavirus leidt tot forse omzetdaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020.

Bekijk de omzetprognoses per sector

Het laatste nieuws uit de tuinbouwsector

Trends en ontwikkelingen

Duurzaam innoveren in een verzadigde markt

De Rabobank blijft voorzichtig positief over het langetermijnperspectief van de Nederlandse tuinbouw. Aan de ene kant zijn steeds meer consumenten bewust bezig met welzijn en voeding. Dit biedt vooral in Europa kansen voor de Nederlandse tuinbouw. Aan de andere kant heeft de sector grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid (vooral duurzame energie), beschikbaarheid en kosten van arbeid, ziektedruk in de teelt en internationalisatie in een markt met veel concurrentie. De Rabobank verwacht dat de tuinbouw in staat is om kansen te creëren in deze dynamische omgeving.

Ongeveer 80% van het Nederlandse product wordt geëxporteerd, waardoor internationale trends en ontwikkelingen van groot belang zijn. De Rabobank ziet de volgende belangrijke ontwikkelingen:

 • Het consumentengedrag verandert. De consument is minder voorspelbaar, maar besteedt wel meer geld aan gezonde voeding, bloemen en planten. Daarnaast is men zich meer bewust van een duurzame productiewijze;
 • De Europese markt is qua afzetvolume verzadigd en de concurrentiedruk is hoog. Dit biedt kansen om toegevoegde waarde te bieden, nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en verdere (keten)samenwerking en digitalisering;
 • Duurzaamheid staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. De sector is in staat om invulling te geven aan de maatschappelijke wens tot vermindering van gasverbruik, een verantwoord gebruik van gewasbescherming en circulariteit;
 • Arbeidsschaarste is zeer actueel. De economische groei van de afgelopen jaren in Europa zorgt voor minder (kwalitatief) aanbod aan arbeidskrachten;
 • Innovaties, zoals robotisering, automatisering en digitalisering, zullen de komende jaren een rol gaan spelen in de huidige arbeidsvraagstukken, logistiek en ketenvraagstukken.

Sectorspecialisten tuinbouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Je kunt hen bereiken via onderstaande gegevens.

Arne Bac

Arne Bac

 • Sectorspecialist
 • snijbloemen/potplanten, fruit
06 54 90 75 35 LinkedIn
Lambert van Horen

Lambert van Horen

 • Analist tuinbouw
 • sierteelt, paddestoelen
06 51 34 84 52 LinkedIn
Cindy van Rijswick

Cindy van Rijswick

 • Analist Tuinbouw
 • Groente en fruit
030 7 12 38 30 LinkedIn
René Gomersbach

René Gomersbach

 • Sectorspecialist tuinbouw
06 53716982 LinkedIn