Blog tuinbouw

Patrick Zwaan

Nederlandse ondernemers maken de muziek

In januari was ik op bezoek bij twee sierteeltbedrijven in Amerika. Een aan de oostkust en een aan de westkust. Wat mij opviel is dat ook hier weer de Nederlanders de muziek maken. De drive die deze ondernemers hebben om het bedrijf tot een succes te maken, geeft enorm veel energie. Het sentiment was overduidelijk positief; de consument geeft weer geld uit en de bevolking groeit nog steeds. Retailbedrijven investeren fors in uitbreiding van winkels, waardoor de ondernemers veel kansen zien om hun bedrijf mee te laten groeien. Zij zien met name kansen om de verkoop van sierteeltproducten te laten stijgen.

Dominante retail

De marktgerichtheid kent een hoog niveau. Door het ontbreken van een veiling zijn de bedrijven zélf verantwoordelijk voor de verkoop en distributie van de bloemen. De marketing- en verkoopafdeling is dan ook cruciaal in de bedrijfsvoering. De afzet gaat voor een groot deel naar retailbedrijven. Waar in het verleden de groothandel nog belangrijk was, zien ze de laatste jaren de retail duidelijk dominant worden. Een ander belangrijk afzetkanaal dat sterk blijft groeien is het online-segment. Bij één bedrijf kwam al bijna 15% van de omzet via dit kanaal. Bedrijven als www.proflowers.com en www.1800flowers.com nemen een steeds belangrijkere plaats in. De omzet van elk van deze bedrijven ligt op ruim een miljard Amerikaanse dollar per jaar... én stijgt ieder jaar.

Vaas-vensterbankgevecht

In Europa zal de afzetstructuur zich niet zo snel vergelijkbaar ontwikkelen. Al is op de onlangs uitgebrachte World Floriculture Map (PDF) wel zichtbaar dat de opmars van het supermarktkanaal voor sierteeltproducten doorzet. Het vaas-vensterbankgevecht zorgt voor een toegenomen concurrentiedruk. Vooral de diversiteit in teelten in Nederland is een sterk punt waardoor kansen ontstaan op het gebied van juiste product-markt-kanaalcombinaties. En de ontwikkelingen rondom containervervoer en de relatief lager eurokoers bieden wellicht ook kansen voor Nederlandse export naar Amerika!

Blog, 26 februari 2015

Contact

Rabobank