De Rabo Vastgoedprijs beloont ondernemerschap dat leidt tot bijzondere, innovatieve vastgoedprojecten in Nederland, met oog voor duurzaamheid. Vastgoedprojecten waarmee geanticipeerd wordt op trends en ontwikkelingen en die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige vastgoedmarkt.

Genomineerden Rabo Vastgoedprijs 2018 bekend

Uit 28 ingeschreven projecten heeft een onafhankelijke vakjury vier projecten genomineerd:

Waalfront, Nijmegen

Het project Waalfront in Nijmegen kent ruim 2.000 nieuwe woningen en diverse voorzieningen die verrijzen op de Handelskade, een nog deels functionerend bedrijventerrein. De Handelskade is een herkenbare stadsentree vanuit de trein, auto en vanaf het water. Wat tien jaar geleden nog gold als no-go area, is nu een levendig stedelijk en gemengd gebied. Ontwikkelaar BPD werkt in dit project nauw samen met de gemeente Nijmegen in Ontwikkelingsbedrijf Waalfront.

Koningsoord, Berkel-Enschot

Het monumentale klooster Koningsoord in Berkel-Enschot is getransformeerd tot modern huurcomplex met appartementen voor starters en senioren en nieuwbouwwoningen speciaal voor senioren. Het complex vormt een nieuw dorpshart met een cultureel centrum, bibliotheek, kinderopvang, muziekschool en horecagelegenheid. Met onderling vrijwilligerswerk geven jong en oud in deze leefgemeenschap invulling aan de participatiemaatschappij. De initiator en ontwikkelaar is Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling.

Wijnhavenkwartier, Den Haag

Het Wijnhavenkwartier in het centrum van Den Haag bestaat uit de oude panden van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. In plaats van gesloopt zijn deze panden duurzaam getransformeerd tot huur- en koopappartementen. Twee universiteiten huren er kantoren en collegezalen en aan de kant van de Turfmarkt zijn horecagelegenheden gemaakt. Van een in zichzelf gekeerd en onaantrekkelijk ‘betonblok’ is het Wijnhavenkwartier een levendig en toegankelijk complex geworden. De initiator en ontwikkelaar is Heijmans.

A’DAM, Amsterdam

De A’DAM is inmiddels een icoon in Amsterdam-Noord. De oorspronkelijke Shell-toren uit de jaren zestig is getransformeerd tot een pand met kantoren, een hotel, restaurants, parkeergarage en een ondergrondse club. Het observatiedek trok in 2017 een half miljoen betalende bezoekers. De toren is de thuisbasis voor muziekbedrijven als Sony Music, ID&T, Gibson en Massive Music. De initiator en ontwikkelaar is Lingotto, samen met muziekondernemers Sander Groet, Duncan Stutterheim en Hans Brouwer.

Bekendmaking winnaar Vastgoedprijs 2018

De vakjury maakt op 5 november aanstaande in Utrecht bekend welk project de Rabo Vastgoedprijs 2018 wint. Bij de beoordeling wordt gekeken in hoeverre het initiatief een gezonde projecteconomie laat zien en een verantwoord projectrisico heeft. Ook criteria als architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact spelen een rol.

De vakjury van de Rabo Vastgoedprijs

De inschrijvingen worden beoordeeld door een vakkundige jury. Dit jaar bestaat de jury uit de volgende personen:

  • Jan van Zanen, Burgemeester van Utrecht, juryvoorzitter
  • Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, jury vicevoorzitter
  • Bart van Breukelen, voorzitter Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen
  • Dick van Hal, voorzitter Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland
  • Nathalie de Vries, voorzitter Bond van Nederlandse Architecten
  • Ger Jaarsma, voorzitter NVM
  • Anton Koomen, managing partner Provast
  • Thomas Drenth, TU Delft – Faculty of Architecture Msc Student
  • Roel van de Bilt, directeur Rabo Real Estate Finance

Rabo Studenten Vastgoed Hackathon

Om in de huidige vastgoedmarkt succesvol te ondernemen is het belangrijk om inzicht te hebben in trends en ontwikkelingen en daarop te anticiperen. Studenten hebben hier een belangrijke rol in, aangezien zij als nieuwkomer op de vastgoedmarkt een frisse blik meenemen en niet gehinderd worden door gevestigde patronen. 

Daarom organiseert Rabo Real Estate Finance parallel aan de Rabo Vastgoedprijs een Vastgoed Hackathon voor studenten, waar we studenten laten meedenken over de uitdagingen waar de vastgoedmarkt voor staat. Het winnende idee wordt gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Rabo Vastgoedprijs 2018.

Meer weten?

Contact

Rabobank