Een man loopt met zijn fiets aan de hand en kijkt op zijn telefoon

Een fiets van de zaak: zo regel je het

Pak jij regelmatig de fiets naar kantoor? Denk dan eens aan een fiets van de zaak. Zeker met een elektrische fiets heb je als zzp’er een goedkoop alternatief voor de auto. Lees hier hoe dat fiscaal werkt.

Wat is een fiets van de zaak?

Als je een (elektrische) fiets wilt gebruiken voor je woon-werkverkeer, dan heb je twee keuzes:

    Je kunt een fiets aanschaffen als privévermogen. Je kunt een fiets als bedrijfsvermogen beschouwen.

Hieronder leggen we eerst uit wat de fiscale gevolgen van beide keuzes zijn.

Fiets als privé-aanschaf

Als je de fiets beschouwt als een privé-aanschaf, dan heb je geen recht op afschrijving of fiscale aftrek van de aanschafkosten. Voor iedere kilometer die je fietst met een zakelijk doel, mag je in 2024 wél € 0,23 als beroepskosten opvoeren en van je winst aftrekken.

Een zakelijk ritje kan bijvoorbeeld een fietstocht naar je opdrachtgever of het station zijn. Deze fietsritten vallen bij de Belastingdienst onder de ‘regeling gebruik privévervoermiddel’, waaronder ook het zakelijk gebruik van een auto of brommer valt.

Geen overige kosten aftrekken

Let op: je mag bij een privé-aanschaf geen andere kosten van je winst aftrekken. Denk aan de verzekering of een abonnement voor een betaalde fietsenstalling. Al deze bedragen zitten verwerkt in de € 0,23 per kilometer.

Fiets van de zaak

Je kunt de fiets ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit mag alleen als minimaal 10% van je gefietste kilometers zakelijk zijn.

Met een fiets van de zaak krijg je als ondernemer te maken met bijtelling, net als bij een auto van de zaak. De bijtelling bedraagt 7% van de consumentenprijs van de fiets (dat is de prijs inclusief btw).

Zzp’ers: fiets fiscaal aftrekbaar

Koop je als zzp’er een fiets van de zaak, dan kun je deze fiscaal aftrekken van je winst. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Is de fiets duurder dan € 450, dan komt deze op de balans te staan als vermogen van je onderneming. Je kunt hem dan dus ook afschrijven. Als het totaalbedrag van je investeringen dat boekjaar meer is dan € 2.400, dan kom je ook in aanmerking voor een extra investeringsaftrek van 28%.

Btw terugvragen bij fiets van de zaak

Als je btw-plichtig bent, dan mag je ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Als je de fiets op naam van de zaak hebt gekocht, dan is dit een zakelijke uitgave en kun je de betaalde btw terugvragen.

Let op: dit geldt dit alleen voor het deel dat je zakelijk gebruikt. Als jij de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, mag je dus 80% van de betaalde btw terugvragen.

Fiets zakelijk leasen

Je kunt een fiets van de zaak kopen, maar je kunt een fiets ook zakelijk leasen. Een leasefiets hoort niet bij het vermogen van je onderneming en staat dus niet op de balans. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik, het onderhoud en de verzekering van de fiets.

Net als bij de zakelijke aanschaf van een fiets geldt bij lease een bijtelling van 7%. Als je een fiets least, hoef je echter niet aan de eis van 10% van de zakelijke kilometers te voldoen. De fiets hoort namelijk niet tot je bedrijfsvermogen.

Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Fiets van de zaak: investeringsaftrek

Als je zakelijk een fiets hebt aangeschaft, kun je als ondernemer via de investeringsaftrek een bedrag aftrekken van de bedrijfswinst. Dat kan belastingvoordeel opleveren. Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

    Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek Energie-investeringsaftrek Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Iedere ondernemer kan in principe gebruikmaken van investeringsaftrek. Lees eerst even in dit artikel aan welke voorwaarden je dit jaar moet voldoen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als zzp’er krijg je in de meeste gevallen te maken met de KIA, omdat een fiets valt onder bedrijfsmiddelen. Gebruikmaken van deze investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid om je fiets zakelijk af te schrijven.

Om voor deze investeringsaftrek in aanmerking te komen, moet je fiets minimaal € 450 (excl. btw) kosten. Koop je een fiets voor minder dan € 450? Dan zijn het gewone zakelijke kosten die mag je mag aftrekken van de winst.

De investeringsaftrek en afschrijving gelden alleen voor het deel dat je bedrijfsmatig gebruikt. Als je de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, dan is het investeringsbedrag dus 80% van de aanschafprijs (excl. btw).

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Koop je een elektrische fiets? Dan kom je in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Deze twee regelingen worden door ondernemers vaak gecombineerd. Beide aftrekposten worden gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan, zoals een elektrische fiets.

Vamil

Het percentage dat je versneld mag afschrijven bij de Vamil kan oplopen tot 75% van de aanschafwaarde van je fiets.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) kent drie categorieën. De elektrische fiets valt in categorie 3. Dat betekent dat je nog eens 27% mag aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Milieu-investeringMilieu-investeringsaftrek
Categorie 145%
Categorie 236%
Categorie 327%

Zakelijke verzekering

Vergeet niet om een zakelijke verzekering voor je fiets af te sluiten. Je kunt hierbij verschillende opties kiezen. De fiets kun je alleen tegen diefstal verzekeren, maar ook tegen schade en je kunt zelfs kiezen voor een verzekering inclusief pechhulp.

Voor- en nadelen fiets van de zaak

Hieronder zetten we de voor- en nadelen van de fiets van de zaak op een rij. Zoals je ziet, heeft een fiets van de zaak (zeker voor zzp’ers) meer voordelen dan nadelen.

Voordelen

    Alle kosten zijn fiscaal aftrekbaar: van de aanschaf en verzekering tot reparatie. Als je btw-plichtig bent, dan mag je de btw terugvragen. Je kunt afschrijven via de investeringsaftrek, de MIA en de Vamil. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting.

Nadelen fiets van de zaak

    Je betaalt een bijtelling van 7% van de consumentenprijs (dat is de prijs inclusief btw).

Fiets privé of zakelijk aanschaffen?

Of je de fiets het best van je privé- of bedrijfsvermogen kunt betalen, verschilt per situatie. Het hangt vooral af van het aantal kilometers dat je rijdt en de kosten van de fiets.

Als je een dure fiets koopt en weinig rijdt, kun je de fiets beter als bedrijfsvermogen beschouwen en gebruikmaken van de investeringsaftrek.

Soms privéfiets voordeliger

Omdat een fiets vaak langer meegaat dan een jaar én het een duurzaam vervoersmiddel is, kan het verstandig zijn om jouw fiets als privévermogen te zien.

Je mag dan voor elke gereden kilometer € 0,23 aftrekken van je winst. Als je fiets bijvoorbeeld 5 jaar meegaat, dan kan deze vergoeding best eens hoger uitvallen dan het totale bedrag aan afschrijvingen en de fiscale aftrekposten van de fiets.

Fietsplan als ondernemer

De overheid stimuleert mensen om met de fiets naar het werk te komen. Daarom kun je als ondernemer niet alleen zelf profiteren van fiscaal voordeel via een fietsplan, maar ook een fietsplan aanbieden aan je werknemers. Het fietsplan valt binnen de werkkostenregeling (WKR), zolang de vergoeding voor de fiets van de zaak in de vrije ruimte past. Die bedraagt 1,7% van het brutoloon over de eerste € 400.000. Jij betaalt als werkgever de fiets en de werknemer betaalt de kosten hiervan terug via een verlaging van het brutoloon. Daardoor betaalt de werknemer minder belasting.

Als werkgever kun je de fiets als secundaire arbeidsvoorwaarde aanmerken. Zo profiteren werknemers van de fiscale voordelen van een fiets via de werkkostenregeling.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen