vrouw achter laptop

Een eigen bedrijf beginnen zonder geld

Je wilt een eigen bedrijf starten, maar hebt geen goedgevulde bankrekening. Valt je plan dan in duigen? Dat hoeft zeker niet! Er zijn namelijk meerdere manieren om aan een startkapitaal te komen en zo jouw ondernemersdroom waar te maken. Lees hier hoe je toch je eigen onderneming kan beginnen zonder geld.

Eigen bedrijf starten: hoe weet ik of ik geld nodig heb?

Als je een eigen bedrijf start, is het altijd verstandig om een ondernemingsplan te maken. Hierin beschrijf je heel precies jouw bedrijfsdoelen en hoe je die wilt behalen.

Belangrijk onderdeel van dit bedrijfsplan is je investeringsbegroting (ook wel financieringsbegroting). Daarin zet je op een rij wat je nodig hebt om te kunnen starten met jouw bedrijf. Zoals voorraad, bepaalde apparatuur, machines of gereedschap. Ook breng je in kaart hoe je dit denkt te gaan betalen. Bijvoorbeeld via een lening of crowdfunding.

Manieren om te ondernemen zonder eigen geld

Er zijn talloze manieren om een bedrijf te beginnen met weinig geld. Heb je er al over gedacht om een tijdje een baan in loondienst ernaast te blijven doen? Ook als dat niets voor jou is, kun je als startende ondernemer vast geld bij elkaar krijgen voor investeringen. Zoals:

    Je kunt familie of vrienden vragen om een onderhandse lening. Zorg wel dat je goede onderlinge afspraken maakt als je leent van vrienden of familie. Heb je wel eens gedacht aan crowdfunding? Daarmee haal je online geld op. Er zijn verschillende crowdfundingsites, maar je kunt het ook zelf organiseren. Onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor een Voorbereidings- of Starterskrediet bij het UWV. Ook kun je aankloppen bij de overheid voor een startkapitaal via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Als je een start-up hebt, zijn er misschien investeerders geïnteresseerd in jouw bedrijf. Speciale kredietbanken, of sociale banken, geven startende ondernemers een steuntje in de rug via sociale leningen voor ondernemers die daarvoor niet kunnen aankloppen bij een reguliere bank. Er is vast een kredietbank in jouw buurt.

Kosten besparen als ondernemer

Geld dat je niet uitgeeft aan dingen die je misschien niet nodig hebt, kun je steken in de start van jouw bedrijf. Je kunt op allerlei kosten besparen als je een bedrijf start. Denk eens aan deze kansen:

    Je hoeft geen mooi nieuw kantoor te openen, maar kunt ook gewoon vanuit huis beginnen. Scheelt een hoop kosten voor huur, inventaris, gas en licht en een eventuele verbouwing. Maak gebruik van je netwerk. Kan bijvoorbeeld iemand met verstand van codering jouw website maken, in ruil voor een tegenprestatie? Heb je machines of apparatuur nodig voor jouw nieuwe bedrijfje? Denk dan eens aan financial lease. Door jezelf te verdiepen in allerlei zaken, zoals je boekhouding en belastingaangifte, hoef je geen dure externe adviseurs in te schakelen. Kies slim voor de juiste rechtsvorm: de ene rechtsvorm kost je meer geld dan de andere. Heb je een fiets van de zaak of auto van de zaak nodig? Zoek uit wat voor jou het voordeligst uitpakt.
Rabobank

Voordelig van start?

Bij Rabobank is je zakelijke rekening, betaalpas en online bankieren de eerste 6 maanden gratis.

Bekijk jouw voordeel

Wat voor soort onderneming kun je starten zonder geld?

Niet voor elk bedrijfje heb je direct een goedgevulde bankrekening nodig. Zo kun je vrij eenvoudig en goedkoop spullen online en via social media verkopen, of een eigen webshop starten. Dat kan gewoon vanuit huis.

Ben je goed in schrijven of trainingen geven? Dan kun je vaak direct al als freelancer aan de slag, zonder dat je meer nodig hebt dan bijvoorbeeld een laptop. En zo zijn er nog heel wat bedrijfjes te verzinnen waarvoor je geen groot startkapitaal hoeft aan te boren.

Toch op zoek naar een financiering?

Ook bij een bank kun je natuurlijk aankloppen om de start van jouw bedrijf te financieren. Bij Rabobank kun je ook als startende ondernemer terecht voor verschillende financieringsvormen, zoals een zakelijke lening, rekening courant krediet of financial lease.

Veelgestelde vragen over zakelijke rekening