4 redenen waarom ondernemers kiezen voor meerdere zakelijke rekeningen

Doe jij al je financiën met 1 zakelijke rekening of geef je de voorkeur aan meer overzicht? Er zijn veel ondernemers die er bewust voor kiezen om meerdere zakelijke rekeningen te hebben. We leggen je uit hoe dat zit.

Maarten Kansen

Een extra zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is doorgaans één van de eerste dingen die ondernemers voor hun bedrijf regelen. Zo houden ze privé en zakelijk apart en krijgen ze toegang tot zakelijke producten zoals Rabo SmartPin en bedrijfsverzekeringen. Bovendien zijn de kosten voor een zakelijke rekening aftrekbaar voor de belasting.

"Zzp'ers en mkb'ers met een handjevol medewerkers kunnen in de meeste gevallen met 1 zakelijke rekening toe. Dat is anders voor bedrijven die inmiddels wat groter zijn", vertelt Maarten Kansen, accountmanager MKB van de Rabobank. Hij schets een paar voorbeelden waarbij het hebben van meerdere zakelijke rekeningen erg handig kan zijn.

Mitchell over het nut van meerdere rekeningen

Kennismakers
Je vraagt je zakelijke rekening aan

1. Overzicht in de administratie

Je hebt niet 1 vestiging, maar 2 of zelfs nog meer. En ze hebben ook nog verschillende bedrijfsactiviteiten. "In dat geval kan het slim zijn om voor elke bv een eigen zakelijke rekening te hebben", zegt Kansen.

"Dat helpt je om overzicht te krijgen in de administratie. Zo kun je kosten besparen op de boekhouder, die niet allerlei geldstromen van verschillende bv's hoeft te scheiden. Ook krijg je op deze manier sneller inzicht in het presteren van de bv's.”

2. Eigen zakelijke producten

Stel dat je een paar kledingzaken hebt. "Door elke locatie een eigen zakelijke rekening te geven, kun je daar eenvoudig zakelijke producten aan koppelen", aldus Kansen.

"Een specifieke verzekering of SmartPin bijvoorbeeld, waarmee je je klanten overal makkelijk kunt laten pinnen. Je hebt hiervoor alleen de kaartlezer en de Rabo SmartPin App op je telefoon of tablet nodig."

Betaalpassen

3. Vertrouwen bij de klant

Het hebben van meerdere zakelijke rekeningen kan er zelfs voor zorgen dat je sneller betaald krijgt. Dat geldt dan met name voor bedrijven die meerdere handelsnamen hebben. Dat zit zo: je hebt een opdracht gedaan en stuurt een factuur. De klant wil die overmaken. Hij vult het rekeningnummer in waarna op het beeldscherm een naamsuggestie verschijnt.

"Als dat niet de handelsnaam is waarmee de klant zaken heeft gedaan, dan kan dat argwaan wekken. Mogelijk stelt hij de betaling nog even uit. Zorg er dus voor dat je een rekeningnummer hebt dat past bij de handelsnaam. Dat wekt vertrouwen", zegt Kansen.

4. Handig voor dagelijkse betalingen

Maak je gebruik van 1 zakelijke rekening? Dan zul je merken dat de bedragen hier flink kunnen oplopen. Zo zijn er klanten die de facturen overmaken, maar aan de andere kant ook leveranciers die worden betaald. "Dit zijn vaak forse geldstromen. Je wilt liever niet dat al je personeel hier zicht op heeft of met een bankpas bij kan", aldus Kansen.

"Aan de andere kant is het wel makkelijk als er medewerkers zijn die zelfstandig dagelijkse uitgaven kunnen doen, zoals printpapier of eten kopen. Bij veel grotere bedrijven zie je dan ook dat er voor bepaalde afdelingen een eigen zakelijke rekening is, waarbij de leidinggevende een bankpas heeft die persoonsgebonden is. Daarmee kan hij of zij makkelijk kleine uitgaven doen."

Wil je bij de Rabobank een extra zakelijke rekening openen? Je regelt het gewoon online. Dat is simpel, veilig en snel. In amper 5 minuten is het al geregeld.

phone

Hulp nodig?