Checklist: slim omgaan met je winst uit onderneming

Ingehouden winst is hét middel waar veel van de meest succesvolle ondernemers hun groei mee financieren. Hoe zet je je winst slim in voor de verdere groei van je onderneming? In deze checklist zetten we verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Na het lezen weet je:

  • wat de belangrijkste manieren zijn om je winst te gebruiken om door te groeien met je onderneming
  • welke andere opties je hebt om je winst slim te investeren
  • waarom het verstandig is om jezelf een vast salaris uit te keren
Financieel gezond groeien - Winst reserveren

1. Zorg dat je een buffer hebt voor tegenvallers

Wat iedere ondernemer allereerst nodig heeft, is een beetje vet op de botten. Cash die je kunt inzetten als de stroom nieuwe opdrachten even stokt of als een project vertraging oploopt. Een slimme ondernemer zet geld apart voor onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is er natuurlijk nog de fiscus. Wat er binnenkomt aan omzet is nog niet helemaal van jou. Zet btw bijvoorbeeld direct opzij.

Hoeveel je achter de hand moet houden? Dat hangt af van verschillende factoren. In hoeverre je afhankelijk bent van één of twee opdrachtgevers bijvoorbeeld. Of hoe onzeker de markt is waarin je opereert. Of de duur van je projecten. Gemiddeld genomen is het in ieder geval verstandig om een buffer van minstens drie maanden aan doorlopende kosten plus maandsalarissen aan te houden.

Toe aan een betere buffer? Bekijk welke zakelijke spaarrekening bij jouw situatie past

2. Zet geld apart voor groei

Digitalisering & automatisering

Veel succesvolle ondernemers besteden een flink deel van de winst aan de verdere groei van hun bedrijf. Zij zetten met name in op automatisering. En terecht! Zo maak je processen namelijk veel efficiënter en goedkoper. Denk aan een online boekhoudpakket of CRM-software. En zo zijn er meer mogelijkheden. Salessoftware om leads beter op te volgen bijvoorbeeld of tools waarmee je de bezoekers van je website in kaart kunt brengen.

Investeer in je personeel

Investeren in groei kan ook betekenen dat je nieuwe medewerkers aanneemt of inzet op de ontwikkeling van eigen mensen. Denk aan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Maar ook het aanbieden van opleidingen en cursussen is een optie. Het loont bovendien om geld te investeren in je eigen bedrijfscultuur. Medewerkers gaan daardoor beter presteren. Uit onderzoek blijkt telkens dat sfeer en waardering zwaarder wegen bij werknemers dan alleen geld.

Besteed het geld aan innovatie

Als ondernemer moet je vooruit. Zeker in deze tijd waarin veranderingen sneller gaan dan ooit. Zet een deel van je winst daarom in om producten, diensten of de service van je bedrijf te vernieuwen. Te verbeteren vooral. Om er zo voor te zorgen dat je niet wordt ingehaald door de concurrentie. Innoveren kun je onder meer doen met productielijnen of in kassasystemen. Of wat te denken van je website.

Neem een ander bedrijf over

Een bedrijf overnemen is vaak een ingewikkeld traject waar de nodige zweetdruppels bij komen kijken. Toch kan het doen van een overname een effectieve manier zijn om je ingehouden winst een goede bestemming te geven. Let op: het samenvoegen van twee bedrijven is geen appeltje-eitje. Vaak zijn er cultuur- en systeemverschillen die synergievoordelen in de weg staan. Het is daarom zeer aan te raden om hierbij de hulp in te schakelen van een externe partij.

Een bedrijf overnemen: bekijk het stappenplan

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om te groeien. Je kunt verdere groei ook zoeken in het uitbreiden van je activiteiten naar een nieuwe markt of de aanschaf van nieuwe machines.

3. Bouw pensioen op

Je pensioen. Het is niet een onderwerp waar elke ondernemer dagelijks mee bezig is. En toch is het goed om dat zo af en toe wél te doen. Want heb je eigenlijk wel genoeg geld voor later apart gezet, voor als je stopt met werken? Het is slim om in ieder geval een deel van je winst hiervoor in te zetten.

Pensioen opbouwen in een eigen bv is niet meer toegestaan in Nederland. Maar denk bijvoorbeeld aan banksparen of lijfrentes. Heb je nou flink wat geld gereserveerd via de FOR (Fiscale Oudedags Reserve), kijk dan goed of dat geld niet op een andere manier moet worden ingezet.

Lees hoe je als ondernemer pensioen kunt opbouwen

4. Los schulden af

Het kan in sommige gevallen interessant zijn om leningen en kredieten van de onderneming of bijvoorbeeld je privé-hypotheek af te lossen. Let daarbij wel op dat het saldo op je rekening-courant niet te laag wordt. Niets is zo vervelend als dat je onderneming tijdelijk moeite heeft met het betalen van rekeningen en salarissen.

5. Investeer in de lange termijn

Zonnepanelen

Om aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen, moet elke ondernemer in ons land de komende jaren een stap zetten. Al aan de aanleg van zonnepanelen gedacht? Netbeheerder Stedin publiceerde in maart een overzicht van de gemeenten waar de meeste zonnepanelen liggen. Koploper was niet Rotterdam of Utrecht, maar Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland.

Tal van vooral agrarische ondernemers op dat eiland hebben de daken van hun schuren volgelegd met zonnepanelen. En waarom ook niet? Met de huidige subsidieregelingen levert dat al gauw een rendement op van 7 procent. Op deze manier je winst inzetten, betekent bovendien dat je energierekening de komende jaren fors lager uitvalt.

De Nederlandse overheid heeft bovendien 100 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld die de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en biomassaketels moeten stimuleren. Er zijn ook speciale aftrekregelingen voor volledig elektrische auto’s en waterstofwagens. Wil je weten of dit voor jou aantrekkelijk is? Bespreek het dan met je adviseurs.

Je huurpand kopen

Huur je je bedrijfspand? Dan kun je de winst wellicht inzetten om eigenaar te worden. Het kan de moeite waard zijn om eens te onderzoeken of jouw thuisbasis een goede investering kan zijn. De rente staat historisch laag en op die manier levert onroerend goed al snel meer op dan een spaarrekening. Bedenk wel dat het geld daarmee vast komt te zitten in ‘stenen’ en dat je je financiële wendbaarheid verspeelt. Bovendien is het zaak om goed naar de groei van je bedrijf te blijven kijken. Want past dit pand over drie jaar ook nog steeds bij jou?

Heb je naast ingehouden winst nog extra kapitaal nodig voor je investering?

Lees meer over de zakelijke lening

6. Keer de winst uit

We moeten het er toch even bij zeggen. Naast investeren in groei heb je natuurlijk ook nog geld nodig om zelf te kunnen leven. Wanneer je 100 procent eigenaar bent van je onderneming, dan staat het je geheel vrij om een deel van de winst uit te keren en op te maken.

De vraag is natuurlijk of dat verstandig is voor de continuïteit van je onderneming. Slimmer is het waarschijnlijk om aan jezelf een vast salaris uit te keren. Op basis daarvan kun je je levensstijl aanpassen. En heb je dan een keer een aardige meevaller, dan kun je dat geld opzijzetten voor als het een keer iets minder gaat. Of investeren in groei, natuurlijk.