Administratie

Hoeveel tijd kost boekhouden als ondernemer?

Tenzij je accountant bent, is de financiële administratie waarschijnlijk niet een van jouw favoriete bezigheden. Terwijl jij aan de boekhouding zit, had je ook kunnen ondernemen. Maar hoeveel tijd kost boekhouden nu echt? Vier feiten en fabels over jouw administratie.

1. Boekhouden kost veel tijd: gemiddeld twee werkdagen per maand

Feit!

Een ondernemer is gemiddeld maar liefst 16 uur en 53 minuten per maand kwijt aan het regelen en bijhouden van de administratie (bron: Basware Benelux).

Dat zijn dus twee volle dagen die je maandelijks niet kunt besteden aan bijvoorbeeld dat veelbelovende bedrijfsplan of het benaderen van die potentiële opdrachtgever. Reken maar uit: hoeveel kost boekhouden je dan in geld?

2. Facturen slurpen een belangrijk deel van jouw tijd op

Klopt ook.

Het opstellen en verzenden van facturen (1 uur en 55 minuten) en het zorgen dat facturen betaald worden (1 uur en 45 minuten) kosten de gemiddelde ondernemer veel tijd.

Tip: deze drie ondernemers hebben een manier gevonden om het geld sneller op hun rekening te hebben staan.

Ook tijdrovend: het beantwoorden van vragen van leveranciers en klanten (2 uur en 19 minuten per maand). Stel je eens voor dat je die tijd efficiënter kunt besteden.

3. De meeste ondernemers hebben hun administratie geautomatiseerd

Helaas niet waar.

Je zou het tegenwoordig niet verwachten, maar toch stuurt tweederde (64%) van de mkb-bedrijven facturen nog gewoon handmatig. Ruim driekwart (77%) keurt facturen ook nog handmatig goed en betaalt ze ook op die wijze.

Grote kans dat dit dus ook voor jou geldt. Al deze tijdrovende en inefficiënte handelingen weerhouden jou ervan je echt bezig te houden met de verdere ontwikkeling en groei van jouw bedrijf.

4. Ondernemers hebben goed inzicht in hun financiën

Onjuist.

Dit is een belangrijke valkuil voor veel ondernemers. Af en toe op je zakelijke rekening kijken telt helaas niet als goed inzicht hebben. Weet je bijvoorbeeld of je brutomarge groot genoeg is en of je bedrijf nog voldoende solvabel is?

Wanneer je voldoende inzicht hebt, houd je beter grip op je bedrijf. Zo kun je je opmaken voor groei!

phone

Hulp nodig?