1. Je omzet kwakkelt al een poosje
Er is steeds minder vraag naar je product of dienst en het kost je steeds meer moeite om voldoende inkomsten te genereren.
2. Concurrenten streven je voorbij
Er is een partij in de markt die het net even anders aanpakt. Denk aan bezorging in plaats van verkoop via een winkel. Een abonnement in plaats van eenmalige transacties. Of een platform die vraag en aanbod rechtstreeks bij elkaar brengt.
3. Er zijn technologische ontwikkelingen in de markt
Dit kan een app of online platform zijn, maar ook een digitale trend als Internet of Things of Blockchain. Zulke technologische ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat jouw businessmodel binnenkort niet meer relevant is.
4. Klantbehoeften veranderen
Je businessmodel sluit steeds minder goed aan bij de jongere generatie. Daar waar jij bijvoorbeeld nog gewend bent om deals te sluiten via persoonlijke gesprekken, regelen jonge klanten alles het liefst via een app.
5. Veel overnames gaande
In de markt waarin je opereert vinden veel fusies en overnames plaats. Die ontwikkeling kan erop wijzen dat je bedrijf in de knel komt. Grote spelers hebben veel financiële slagkracht en kunnen hun producten om die reden vaak goedkoper aanbieden. Je zult dan op een andere manier onderscheidend moeten blijven.
6. Je hebt een geweldig idee
Het veranderen van je businessmodel kan ook een veel positievere aanleiding hebben. Simpelweg omdat je een goed idee hebt en een nieuwe oplossing ziet voor een probleem waar veel klanten mee worstelen.
Dit is de meest ideale conditie om met je businessmodel aan de slag te gaan. Je volgt zo niet noodgedwongen een concurrent, maar schrijft eigenhandig de spelregels. Op deze manier ben je in ieder geval nooit te laat met veranderen.