8 goede redenen om ondernemer te worden

Eigen baas zijn, doen wat je leuk vindt en geld verdienen zijn veelgehoorde drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Maar er zijn nog veel meer redenen om zelfstandig ondernemer te worden. Waarom zou je ondernemer worden? We zetten 8 argumenten op een rij om te starten met ondernemen.

1. Meer vrijheid

Als zelfstandig ondernemer bepaal je in principe zelf hoe jij en je onderneming zich verder ontwikkelen. Je kiest zelf welke opdrachten je aanpakt of wat voor producten je verkoopt. Daarnaast bepaal je zelf de strategie van jouw bedrijf. Succes kent geen grenzen, dus negeer de beperkingen en ga op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om winst en plezier te maken.

2. Uitdagingen aangaan

Een eigen bedrijf stelt je als zelfstandig ondernemer geregeld voor uitdagingen die je waarschijnlijk nooit zult ervaren als je voor een baas blijft werken. Denk aan het opzetten en bijhouden van de administratie, het inhuren en aansturen van mensen of het maken van een groeistrategie.

Het ondernemerschap zorgt dus voor meer autonomie en zelfstandigheid: je kunt deze uitdagingen oplossen zoals jij dat wil.

3. Kennis en vaardigheden opdoen

Je zult als ondernemer nieuwe vaardigheden opdoen en oude routines verbeteren. Denk aan het inzetten van effectief timemanagement, organiseren en plannen, presenteren, administreren, het ontwikkelen van een product en het maken/optimaliseren van websites. Ook zul je in korte tijd veel leren over de financiële kant van ondernemen. Het gratis e-book Grip op je bedrijf kan je hierbij helpen.

4. Werken voor resultaat

Verantwoordelijk zijn voor een business betekent dat je bepaalde dingen zelf gedaan moet zien te krijgen. Door ondernemer te worden kun je werken voor resultaat.

Anders gezegd: je kunt elke werkdag zodanig besteden dat jouw activiteiten uiteindelijk de door jou gewenste resultaten zullen opleveren. Geen rotklusjes meer waarvan jij de noodzaak niet snapt, maar alleen de activiteiten waarvan jij ziet dat ze bijdragen aan je resultaat.

Ondernemen? Start met een goed ondernemingsplan!

    Gratis voorbeelden Gebruik een leeg template of een voorbeeld voor jouw branche Een sterk ondernemingsplan helpt bij het vinden van investeerders

5. Zelf dagen indelen

Voor veel beginnende ondernemers is flexibiliteit belangrijk. Een eigen bedrijf betekent dat je meestal zelf je werktijden bepaalt. Tenzij je afspraken met opdrachtgevers of anderen hebt, kun je zelf je dagen indelen. Als jij productiever in de ochtend bent, start je lekker vroeg of zorg je ervoor dat je afspraken 's ochtends zijn. Als zelfstandige zul je wel deadlines moeten halen, om opdrachtgevers of klanten tevreden te stellen. Timemanagement is dus van belang.

6. Meerdere rollen spelen

Als zelfstandig ondernemer moet je doorgaans verschillende petten kunnen opzetten. Grote kans dat je straks zowel boekhouder als marketeer, manager, schrijver, ontwerper en onderzoeker bent. Zo nu en dan een andere rol spelen kan je nieuwe energie geven.

Het kan er ook voor zorgen dat je steeds beter weet wat je wel en niet leuk vindt, en waar je energie van krijgt. Is de administratie voor jou een leuk klusje tussendoor? Of zie je er elke maand enorm tegenop en kun je het beter uitbesteden, zodat je energie overhoudt voor de leuke werkzaamheden?

7. Financiële autonomie

Ondernemen gaat niet alleen over (meer) geld verdienen. Net zo belangrijk is het houden van de regie over jouw financiële toekomst. Hoeveel geld heb jij minimaal nodig, en wat zijn je financiële doelen om je dromen en toekomstplannen te realiseren? Ook zit je zit niet langer vast aan een verplicht pensioensysteem; je kunt jouw vermogen voor later bijvoorbeeld ook opbouwen in jouw eigen bedrijf. Het maken van een goede begroting geeft je als ondernemer meer financiële houvast. Lees hier meer over het maken van een goede begroting en de verschillende varianten die er zijn.

8. Financieel voordeel als ondernemer

Om ondernemerschap te stimuleren zijn er een aantal fiscale voordelen vanuit de overheid. Je kunt gebruikmaken van subsidies om je startkapitaal bij elkaar te krijgen. Daarnaast zijn er een aantal aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Daarmee verlaag je de belastbare winst, zodat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Goed om te weten: er geldt een urencriterium voor deze aftrekposten. Je moet 1.225 uur aan je bedrijf besteden om deze te kunnen gebruiken. Gelukkig tellen ook indirecte uren mee, dus bijvoorbeeld het schrijven van je ondernemingsplan of je maandelijkse of wekelijkse administratie.

Man surft op betaalpas met Startersvoordeel korting

Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!

Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incasso afschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis. En je profiteert van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.

Lees meer over Startersvoordeel
phone

Hulp nodig?