Bedrijfsoverdracht

Je bedrijf overdragen

Denk je al na over de overdracht van je bedrijf? Wanneer, aan wie en hoe je dit dan zo goed mogelijk kunt organiseren? Het plannen van een overdracht duurt gemiddeld 6 tot 8 jaar. Niet alleen kost het tijd om het bedrijf los te laten en je opvolger goed voor te bereiden. Maar ook om de overdracht juridisch, fiscaal en financieel goed te regelen.

Start op tijd

Voor fiscale herstructureringen en juridische wijzigingen gelden wettelijke termijnen van enkele jaren. Daarom is het belangrijk om tijdig in gesprek te gaan over de overdracht van je bedrijf. Wij begeleiden je tijdens het proces en geven je inzicht in de financiële gevolgen voor jou, je familie en je bedrijf.

Neem contact op

In de praktijk

Kees Kreijne (56) is eigenaar van een autobedrijf. Hij begon 4 jaar geleden met nadenken over de overdracht van zijn bedrijf. Maar gezondheidsproblemen dwongen hem om, eerder dan verwacht, actie te ondernemen om zo het voortbestaan van zijn bedrijf veilig te stellen.

Bekijk de video
Bouw

Je bedrijf verkoopklaar maken

Als je nadenkt over het overdragen van je bedrijf, is het goed om stil te staan bij je huidige marktpositie. Hoe staat jouw bedrijf ervoor? Is het klaar voor de toekomst? Relevante vragen voor zowel een overdracht aan derden als aan de volgende generatie. Je wilt een goede prijs voor je bedrijf en een gezond bedrijf achterlaten voor je opvolger.

Fiscaal afrekenen

Bij een bedrijfsoverdracht hoort een fiscale afrekening. Naast de normale boekwinst vinden er vaak nog andere verrekeningen plaats over eerder genoten fiscale voordelen. Bij een eenmanszaak, maatschap of VOF betaal je stakingswinst. En als de overdracht binnen de familie blijft, heb je verschillende mogelijkheden om de stakingswinst later of zelfs niet te betalen. Bijvoorbeeld met de herinvesteringsregeling of de doorschuifregeling.

Emotioneel proces

Bedrijfsoverdracht is niet alleen een zakelijk, maar ook een emotioneel proces. Het is een ingrijpende periode voor de ondernemer én de familie. Als eerste moet je de knoop doorhakken om tot overdracht over te gaan, vervolgens moet je vertrouwen krijgen in de opvolgende partij en in de keuzes en afwegingen die worden gemaakt.

Daarnaast is het handig om na te denken over jouw financiële situatie na de overdracht. Welke wensen en doelen heb je? En wat is je nieuwe toekomstperspectief?

Loep

Vermogensplan bedrijfsoverdracht

In het Vermogensplan bedrijfsoverdracht brengen wij je financiële positie in kaart. Hierbij bespreken we je wensen en welke financiële doelen je wilt realiseren voor nu en straks. Zo ben je goed voorbereid en mis je geen kansen.

Lees meer over Vermogensplan bedrijfsoverdracht

Rembrandt Fusies en Overnames

Voor ondersteuning bij fusies en overnames zetten wij de experts in van Rembrandt Fusies en Overnames, een dochteronderneming van Rabobank. Met hun jarenlange ervaring staan de adviseurs van Rembrandt garant voor een goede afloop van de bedrijfsoverdracht.

Lees tips over bedrijfsoverdracht op Rembrandt F&O.nl