Twee ondernemen bij groot schip in de haven

Je bedrijf overdragen

Denk je al na over de overdracht van je bedrijf? Wanneer, aan wie en hoe je dit dan zo goed mogelijk kunt organiseren? Het plannen van een overdracht duurt gemiddeld 6 tot 8 jaar. Niet alleen om je opvolger goed voor te bereiden. En voor jezelf om los te kunnen laten, maar ook om de overdracht juridisch, fiscaal en financieel te regelen.

Start op tijd

Voor fiscale herstructureringen en juridische wijzigingen gelden wettelijke termijnen van enkele jaren. Daarom is het belangrijk om tijdig in gesprek te gaan over de overdracht van je bedrijf. Wij begeleiden je tijdens het proces en geven je inzicht in de financiële gevolgen voor jou, je familie en je bedrijf.

In de praktijk

Kees Kreijne (56) is eigenaar van een autobedrijf. Hij begon 4 jaar geleden met nadenken over de overdracht van zijn bedrijf. Maar gezondheidsproblemen dwongen hem om, eerder dan verwacht, actie te ondernemen om zo het voortbestaan van zijn bedrijf veilig te stellen.

Je bedrijf verkoopklaar maken

Als je nadenkt voer het overdragen van je bedrijf, is het goed om stil te staan bij je huidige marktpositie. Hoe staat jouw bedrijf ervoor? Is het klaar voor de toekomst? Dit is relevant voor zowel een overdracht aan derden als aan de volgende generatie. Je wilt een goede prijs voor je bedrijf of een gezond bedrijf achterlaten voor je opvolger.

Fiscaal afrekenen

Bij een bedrijfsoverdracht hoor een fiscale afrekening. Naast de normale boekwinst vinden er vaak nog andere verrekeningen plaats over eerder genoten fiscale voordelen. Bij een eenmanszaak, maatschap of VOF betaal je stakingswinst. En als de overdracht binnen de familie blijft, heb je verschillende mogelijkheden om de stakingswinst later of zelfs niet te betalen. Bijvoorbeeld met de herinvesteringsregeling of de doorschuifregeling.

Emotioneel proces

Bedrijfsoverdracht is niet alleen een zakelijk, maar ook een emotioneel proces. Het is een ingrijpende periode voor de ondernemer én de familie. Door het vertrouwen te krijgen in de opvolgende partij, de vele keuzes en afwegingen en door de knoop door te hakken om over te dragen.

Denk ook goed na over hoe je financiële situatie er na de overdracht uitziet. Welke wensen en doelen je hebt en wat je nieuwe toekomstperspectief is.

Rembrandt Fusies en Overnames

Voor ondersteuning bij fusies en overnames zetten wij de experts in van Rembrandt Fusies en Overnames, een dochteronderneming van Rabobank. Met hun jarenlange ervaring staan de adviseurs van Rembrandt garant voor een goede afloop van de bedrijfsoverdracht.

Lees tips over bedrijfsoverdracht op Rembrandt F&O.nl