Bedrijfsoverdracht

Uw bedrijf overdragen

Denkt u al na over de overdracht van uw bedrijf? Wanneer, aan wie en hoe u dit dan zo goed mogelijk kunt organiseren? Het plannen van een overdracht duurt gemiddeld zes tot acht jaar. Niet alleen om uw opvolger goed voor te bereiden en voor uzelf om los te kunnen laten, maar ook om de overdracht juridisch, fiscaal en financieel te regelen.

Voor fiscale herstructureringen en juridische wijzigingen gelden wettelijke termijnen van enkele jaren. Daarom is het belangrijk om tijdig in gesprek te gaan over de overdracht van uw bedrijf. Wij begeleiden u tijdens het overdrachtsproces en geven u inzicht in de financiële gevolgen voor u, uw familie en uw bedrijf.

Begin op tijd

In dit filmpje ziet u een voorbeeld uit de praktijk. Kees Kreijne (56) is eigenaar van een autobedrijf. Hij begon vier jaar geleden met nadenken over de overdracht van zijn bedrijf. Gezondheidsproblemen dwongen hem om, veel eerder dan verwacht, actie te ondernemen om zo het voortbestaan van zijn bedrijf veilig te stellen.

Uw bedrijf verkoopklaar maken

Als u nadenkt over het overdragen van uw bedrijf, is het goed om stil te staan bij uw huidige marktpositie. Hoe staat uw bedrijf ervoor? Is het klaar voor de toekomst?

Dit is relevant voor zowel een overdracht aan derden als aan de volgende generatie. U wilt een goede prijs voor uw bedrijf of een gezond bedrijf achterlaten voor uw opvolger. Aanpassingen kosten tijd, vaak enkele jaren. Het kan bijvoorbeeld nog zinvol zijn om investeringen te doen.

Fiscaal afrekenen

Bij een bedrijfsoverdracht hoort een fiscale afrekening. Naast de normale boekwinst vinden er vaak nog andere verrekeningen plaats over eerder genoten fiscale voordelen. Bij een eenmanszaak, maatschap of vof betaalt u stakingswinst. Als de bedrijfsoverdracht binnen de familie blijft, heeft u verschillende mogelijkheden om de stakingswinst later of zelfs niet te betalen. Bijvoorbeeld met de herinvesteringsregeling of de doorschuifregeling.

Emotioneel proces

Bedrijfsoverdracht is niet alleen een zakelijk, maar ook een emotioneel proces. Het is een ingrijpende periode voor de ondernemer én de familie. Bijvoorbeeld door:

  • de knoop doorhakken om over te dragen
  • het vertrouwen krijgen in opvolgende partij
  • de vele keuzes en afwegingen
  • uiteindelijk loslaten en een nieuw doel vinden in het leven. Het is een ingrijpende periode, niet alleen voor de ondernemer maar ook voor de familie

Uw privé vermogen en een nieuw toekomstperspectief

Het is goed om dit bij de start van het overdrachtsproces al in beeld te hebben hoe uw financiële situatie er na de overdracht uitziet, welke wensen en doelen u heeft en wat uw nieuwe toekomstperspectief is. Zijn deze wensen ook realiseerbaar?

Onze accountmanager Private Banking gaat graag bij de start van het overdrachtsproces met u in gesprek over uw Inkomens- en Vermogensplan. Bij complexere vragen over vermogen kan een vermogensbeheerder u advies op maat geven.

Lees meer over Private Banking

Rembrandt Fusies en Overname

Voor ondersteuning bij fusies en overnames zetten wij de experts in van Rembrandt Fusies en Overnames, een dochteronderneming van de Rabobank. Met hun jarenlange ervaring en vele succesvolle transacties staan de adviseurs van Rembrandt F & O garant voor een goede afloop van uw bedrijfsoverdracht.

Meer tips over bedrijfsoverdracht bekijken op Rembrandt-fo.nl

De nieuwe eigenaar van uw bedrijf

Ook de partij die uw bedrijf overneemt, kunnen wij van dienst zijn. Wij adviseren hem of haar graag bij een financieringsvraagstuk en het nieuwe ondernemerschap.

Contact

Rabobank