Ondernemer laat product zien aan zijn afnemer

Exporteren

Je plannen om de internationale markt te betreden, krijgen steeds meer vorm: je wilt gaan exporteren. Waar dien je bij stil te staan om een stevige positie op de buitenlandse markt te bemachtigen?

Wet- en regelgeving

Ieder land kent zijn eigen wetten en regels. Als je exporteert binnen de Europese Unie, dan krijg je te maken met EU-wetgeving, maar ook met aanvullende wetten en fiscale regelgeving van de lidstaten. Buiten de EU is er geen vrij verkeer van goederen en diensten. Voorkom verrassingen en verdiep je in de wetgeving van de landen waarmee je zakendoet.

Markttoetreding

Het vinden van de juiste klanten en het opbouwen van een netwerk in het buitenland zijn een uitdaging voor je als exporteur. Je kunt je product zelf op de markt brengen, of dat laten doen door agenten of distribiteurs, of een joint-venture aangaan met een buitenlands bedrijf.

Je eerste stap naar het buitenland. Hoe doe je dat?

Ondernemers Caro en Pieter hebben allebei een bedrijf in slimme, energiebesparende producten. En al snel was er in het buitenland interesse voor hun duurzame innovaties. In 4 minuten hoor je van deze ondernemers hoe zij de stap naar het buitenland hebben gezet en wat daar voor nodig was.

Bekijk aflevering

Risico’s managen bij exporteren

Welke risico’s loopt je bedrijf als je gaat exporteren? En hoe kun je deze beperken? Hieronder vind je een overzicht van een aantal van de belangrijkste risico's. Je accountmanager denkt graag mee over hoe je deze het beste kunt afdekken.

Financieren

Als je een grote exportorder krijgt, heb je misschien extra werkkapitaal nodig om producten te kunnen inkopen of produceren. Of wellicht wil je je afnemer(s) leverancierskrediet bieden zonder zelf lang op je geld te hoeven wachten. Graag denken we met je mee over de beste oplossing om je exporttransactie te financieren.

Bedien je je buitenlandse klanten vanuit Nederland, dan biedt een binnenlandse financiering uitkomst. Denk aan een zakelijke lening, lease of een rekening courant krediet. Komen je exportactiviteiten in een stroomversnelling en ga je werken met een buitenlandse dochteronderneming, dan kun je bij ons ook terecht voor internationale financieringsoplossingen.

phone

Hulp nodig?