Je wilt gaan importeren. Bijvoorbeeld omdat je producten wilt verkopen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, of omdat je grondstoffen nodig hebt voor je productie. Hier komt wel het een en ander bij kijken.

  Wet- en regelgeving

  Je mag niet zomaar elk product importeren op de Nederlandse markt. Er gelden bepaalde producteisen die staan omschreven in wet- en regelgeving. Daarnaast moet je rekening houden met onder andere invoerrechten en concurrentie. Het is altijd zinvol om juridisch advies in te winnen.

  Meer lezen over wetten en regels als je gaat importeren

  Buitenlandse leveranciers vinden

  Producten importeren betekent doorgaans dat je in zee gaat met een buitenlandse leverancier. Hoe vind je de juiste partij? En hoe geef je de samenwerking vorm? Onze adviseurs kunnen je in contact brengen met specialisten die je helpen de juiste keuze te maken.

  Risico’s managen bij importeren

  Welke risico’s loop je als importeur en hoe kun je deze beperken? Hieronder een overzicht. Je accountmanager denkt graag met je mee over het afdekken van importrisico’s.

  Levering en kwaliteit

  Je loopt risico dat je bestelling te laat (of zelfs helemaal niet) geleverd wordt of dat de kwaliteit niet is zoals afgesproken. Dit kan vervelende gevolgen voor je hebben. Bijvoorbeeld als de bestelde goederen al zijn doorverkocht aan een andere partij. Daarom is het belangrijk om afspraken goed vast te leggen en eventueel een van de volgende middelen in te zetten om zekerheid te krijgen over levering

  Documentair Incasso: je hoeft pas te betalen als door documenten van je leverancier is aangetoond dat er een levering is. Deze documenten worden je aangeboden door de bank ter betaling of acceptatie.
  Lees meer over documentair incasso 
  Letter of Credit: deze betalingsconditie geeft je als importeur meer zekerheid bij een internationale transactie. Je betaalt je leverancier pas als deze de documenten aanlevert die je hebt beschreven in het Letter of Credit. Je kunt hierbij bijvoorbeeld om een certificaat vragen dat een goed beeld geeft van de kwaliteit van de door jouw gekochte goederen.
  Meer lezen over Letters of Credit
  Internationale bankgarantie: je kunt je leverancier om een uitvoeringsgarantie (performance bond) vragen. Andersom kun je een betalingsgarantie inzetten jouw buitenlandse leverancier zekerheid te bieden dat hij zijn betaling ontvangt.
  Meer lezen over internationale bankgaranties
  Transport

  De vervoerskosten van je goederen zijn vaak een aanzienlijk percentage van de totale factuurwaarde. Daarom is het erg belangrijk om goede afspraken te maken met je handelspartner over zowel de kosten als de verzekering van het transport. Hierbij kun je gebruikmaken van standaard internationale afspraken (incoterms).

  Betaling

  Ga voorzichtig om met facturen die je via e-mail binnenkrijgt. Het komt voor dat criminelen de computer en mailbox van uw (buitenlandse) zakenpartner misbruiken voor het versturen van valse facturen. Betaal alleen naar bekende rekeningnummers of zoek telefonisch contact met je vaste zakenpartner als er iets wijzigt. 

  Doe je veel zaken met wisselende partijen waar je geen vaste contacten heeft? Vraag dan vooraf welk rekeningnummer op de factuur zal komen te staan. Voor een advies op maat over internationale betalingsmogelijkheden en -diensten kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je accountmanager bij de Rabobank.

  Bekijk de meestgebruikte oplossingen voor internationale betalingen

  Valuta

  Het koersverloop van vreemde valuta ligt nooit vast. Je wilt je onderneming daarom beschermen tegen ongunstige koersschommelingen. Er zijn verschillende manieren om je valutarisico te beperken.

  Lees hoe je grip houdt op je vreemde valuta

  Productaansprakelijkheid

  Een producent is aansprakelijk voor eventuele schade die door zijn product ontstaat. Het gaat dan om schade aan een persoon of een andere zaak dan het product. Importeer je producten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER), dan ziet de wet je als producent. Dat betekent dat je productaansprakelijk bent.

  Lees meer over het verzekeren van aansprakelijkheid

  Landen- en bankenrisico

  Voordat je zaken gaat doen met een leverancier in het buitenland, is het zinvol om naar de politieke en economische stabiliteit van het desbetreffende land te kijken. Wil je zekerheden, zoals een bankgarantie, accepteren van een bank die je nog niet kent, dan is het raadzaam eerst de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van deze bank te onderzoeken. In de tijd tussen contractonderhandelingen, levering en betaling kan de situatie in een land veranderen. Dat heeft niet altijd positieve gevolgen voor je bedrijf. Daarnaast kun je te maken krijgen met gewijzigd sanctiebeleid. Hier dien je rekening mee te houden, anders kun je niet aan je betalingsverplichtingen voldoen.

  Meer lezen over zakendoen in sanctielanden

  Financieren

  Soms is je eigen werkkapitaal ontoereikend om een grote betaling te kunnen doen aan een leverancier. Om je financieringsbehoeften te overbruggen, bieden wij verschillende kredietfaciliteiten. 

  Ontdek onze zakelijke financieringsoplossingen

  Zelf regelen & Contact