Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid: wat is het verschil?

Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid … Twee termen die veel op elkaar lijken en dus vaak met elkaar worden verward. Waar heb je als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig? En wanneer komt beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken? Graag leggen we je het verschil uit.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan (spullen van) anderen

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade bij anderen, veroorzaakt door je eigen toedoen, door je medewerkers óf door je producten. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie die je over de laptop van je klant laat vallen of aan een voedselvergiftiging die klanten oplopen door het eten in je restaurant.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering: voor financiële schade door een beroepsfout

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die specifiek te maken heeft met je beroep. Oftewel: vermogensschade (financiële schade) die een ander oploopt doordat je een beroepsfout maakt. Zo kun je bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld door een klant die financiële schade oploopt doordat je hem een verkeerd advies hebt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een belastingadviseur die een verkeerd advies geeft waardoor zijn klant onnodig veel belasting moet betalen of aan een gebouw dat instort door een berekeningsfout van een technisch adviesbureau. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name geschikt voor ondernemers en zzp’ers met een adviserend beroep, zoals makelaars, architecten, organisatieadviesbureaus, adviseurs en accountants.

Overige aansprakelijkheidsverzekeringen

Behalve de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zijn er meer aansprakelijkheidsverzekeringen:

De Construction All Risk (CAR) verzekering, speciaal voor ondernemers in de bouw De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, speciaal voor bestuurders van een vereniging of stichting De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering, voor verlies van en schade aan spullen die je voor anderen vervoert

Starters verzekeren zich een halfjaar gratis tegen aansprakelijkheid

Ben je net je eigen bedrijf gestart en heb je je minder dan 12 maanden geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan ontvang je de aansprakelijkheidsverzekeringen de eerste 6 maanden gratis!

Nog geen zakelijke rekening? Open deze en profiteer van Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening en je Eurobetalingen zijn dan de eerste 6 maanden gratis. Je opent een zakelijke rekening vaak al in 5 minuten.

Welke aansprakelijkheidsverzekering heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Wat is aansprakelijkheid als ondernemer nou precies? Welke soorten aansprakelijkheid zijn er? En zijn er voor bestuurders en adviserende ondernemers andere aansprakelijkheidsverzekeringen? In deze video vertellen we je alles over de risico’s rondom aansprakelijkheid.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer