Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid: wat is het verschil?

Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid … Twee termen die veel op elkaar lijken en dus vaak met elkaar worden verward. Waar heb je als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig? En wanneer komt beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken? Daarnaast heb je ook nog andere zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen, zoals de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering én een CAR-verzekering. Zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer? Graag leggen we je het verschil uit.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan (spullen van) anderen

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade bij anderen, veroorzaakt door je eigen toedoen, door je medewerkers óf door je producten. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie die je over de laptop van je klant laat vallen of aan een voedselvergiftiging die klanten oplopen door het eten in je restaurant.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering: voor financiële schade door een beroepsfout

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die specifiek te maken heeft met je beroep. Oftewel: vermogensschade (financiële schade) die een ander oploopt doordat je een beroepsfout maakt. Zo kun je bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld door een klant die financiële schade oploopt doordat je hem een verkeerd advies hebt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een belastingadviseur die een verkeerd advies geeft waardoor zijn klant onnodig veel belasting moet betalen of aan een gebouw dat instort door een berekeningsfout van een technisch adviesbureau. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name geschikt voor ondernemers en zzp’ers met een adviserend beroep, zoals makelaars, architecten, organisatieadviesbureaus, adviseurs en accountants.

Overige aansprakelijkheidsverzekeringen

1. De Construction All Risk CAR verzekering

Wanneer je werkzaam bent in de bouw kan de CAR-verzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® een nuttige verzekering voor je zijn. Je bent dan namelijk verzekerd tegen materiële schade aan nieuwbouw of bestaande bouw, die ontstaat tijdens de bouw of een verbouwing. Deze verzekering is zowel geschikt voor bouw- als installatiebedrijven. Ongeacht of je een aannemersbedrijf, klusbedrijf of een zzp’er in de bouw bent!

2. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Met de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (afgekort BTA) bescherm je als bestuurder je privévermogen wanneer er een schadeclaim is ontstaan na een bestuurlijke fout. De BTA is bedoeld voor directeuren, bestuursleden, toezichthouders en commissarissen van verenigingen, stichtingen en organisaties.

3. De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

Vervoer jij soms spullen voor anderen? Met de Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® zijn de spullen die je vervoert voor anderen verzekerd voor schade en verlies. Je kunt deze verzekering ook afsluiten als bedrijf die transport regelt of transport uitvoert en opslag biedt. Je kunt met de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering ook aanvullend een container- en trailer aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Starters verzekeren zich een halfjaar gratis tegen aansprakelijkheid

Ben je net je eigen bedrijf gestart en heb je je minder dan 12 maanden geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan ontvang je de aansprakelijkheidsverzekeringen de eerste 6 maanden gratis!

Nog geen zakelijke rekening? Open deze en profiteer van Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening, Eurobetalingen en incasso afschrijvingen zijn dan de eerste 6 maanden gratis. Je opent een zakelijke rekening vaak al in 5 minuten.

Welke aansprakelijkheidsverzekering heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Wat is aansprakelijkheid als ondernemer nou precies? Welke soorten aansprakelijkheid zijn er? En zijn er voor bestuurders en adviserende ondernemers andere aansprakelijkheidsverzekeringen? In deze video vertellen we je alles over de risico’s rondom aansprakelijkheid.

Vaak gekozen verzekeringen in je branche

Weet jij niet welke verzekeringen passen bij je bedrijf? Geen zorgen! We helpen je verder op weg met onze branche inzichtentool. Vul je branche in en je krijgt de meest gekozen verzekeringen in jouw branche te zien. Bekijk direct wat er wel en niet verzekerd is. Zo maak je een geïnformeerde keuze.

Aan de slag