Ondernemer zit achter de computer

Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid: wat is het verschil?

Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid … Twee termen die veel op elkaar lijken en dus vaak met elkaar worden verward. Waar heb je als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig? En wanneer komt beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken? Graag leggen we je het verschil uit.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan (spullen van) anderen

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade bij anderen, veroorzaakt door je eigen toedoen, door je medewerkers óf door je producten. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie die je over de laptop van je klant laat vallen of aan een voedselvergiftiging die klanten oplopen door het eten in je restaurant. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de hoofdverzekering, die je kunt uitbreiden met een aanvullende verzekering.

Bereken je premie Meer informatie

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering: voor financiële schade door een beroepsfout

Met de aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die specifiek te maken heeft met je beroep. Oftewel: vermogensschade (financiële schade) die een ander oploopt doordat je een beroepsfout maakt. Zo kun je bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld door een klant die financiële schade oploopt doordat je hem een verkeerd advies hebt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een belastingadviseur die een verkeerd advies geeft waardoor zijn klant onnodig veel belasting moet betalen of aan een gebouw dat instort door een berekeningsfout van een technisch adviesbureau. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name geschikt voor ondernemers en zzp’ers met een adviserend beroep, zoals makelaars, architecten, organisatieadviesbureaus, adviseurs en accountants.

Let op: De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geen verzekering die je los kunt afsluiten, maar een aanvulling op (of dekking van) de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Kom je voor deze dekking in aanmerking en wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan dien je deze verzekering toe te voegen aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bereken je premie Meer informatie

Starters verzekeren zich een halfjaar gratis tegen aansprakelijkheid

Ben je net je eigen bedrijf gestart en heb je je minder dan 12 maanden geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan ontvang je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en (indien relevant) de aanvullende verzekering de eerste 6 maanden gratis!

Meer informatie

Nog geen zakelijke rekening? Dan profiteer je bij ons van Rabo Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Al privéklant bij de Rabobank? Je opent een zakelijke rekening vaak al in 5 minuten.

Meer informatie