Stel je voor: je bent op zoek naar een bedrijfsauto en je voorkeur gaat uit naar een occasion, oftewel: een tweedehands auto. Hoe pak je dit dan aan? En waar houd je rekening mee als het gaat om je verzekeringen? We leggen het je graag uit.
1. Hoe zet ik een tweedehands auto op de zaak?
Wanneer je een tweedehands auto koopt is het goed om na te gaan waar deze vandaan komt. Er zijn namelijk twee soorten occasions:
- Tweedehands auto’s van een particulier
Gebruikte auto’s zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Rijd je privé al een occasion, dan kan je er ook voor kiezen om deze auto op je zaak te zetten. Zo wordt je privéauto alsnog een bedrijfsauto. De actuele marktwaarde van de auto (dus op het moment dat je de auto in gebruik neemt), neem je dan op in de beginbalans van je bedrijf. Als je een auto op de balans plaatst, dan mag je alle kosten van je winst aftrekken. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en je verzekering. - Tweedehands auto van een ondernemer
Er zijn garages die btw-auto’s verkopen, oftewel: zakelijke tweedehands auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Kies je ervoor een btw-auto op de balans van je bedrijf te zetten, dan zijn wel alle kosten aftrekbaar. Denk aan brandstof en onderhoud. Je krijgt dan wel te maken met de bijtelling voor privégebruik van de auto.