Hoe kan ik mijn kans op een financiering vergroten?

Hoe kan ik mijn kans op een financiering vergroten?

Als je een financiering aanvraagt, wil je de kans op succes natuurlijk zo groot mogelijk maken. Dan is het belangrijk om te weten waar een bank op let bij het beoordelen van een aanvraag. Lees onze tips waarmee je de kans op groen licht vergroot.

Gezond financieren van groei - Financieel plan en prognose maken

1. Stel realistische prognoses op

Bij het beoordelen van je aanvraag kijken we altijd naar je financieel plan. Prognoses vormen daar een belangrijk onderdeel van. Hoe verwacht je de investering te gaan terugverdienen? Hou je na de investering voldoende geld in kas? De antwoorden op deze vragen geven de Rabobank een indruk van de potentie en risico’s van de investering.

Schakel experts in en schets een worstcasescenario

Vind je het lastig om je prognoses uit te werken? Je bent niet de enige. “De meeste ondernemers hebben hulp nodig om een zo compleet mogelijk financieel overzicht van hun onderneming te krijgen”, weet accountmanager Anneke Olthuis. Haar tip: schakel je boekhouder of accountant in.

Een andere valkuil is dat veel ondernemers de toekomst te rooskleurig inschatten. Werk in je prognoses ook uit wat er mis kan gaan en wat dat betekent voor je financiën. Hoe houd je je bedrijf overeind bij tegenslag?

Prognoses maken: vermijd deze vijf veelgemaakte fouten

Gezond financieren van groei - Cashflow verbeteren

2. Verbeter je cashflow

Ondernemers die hun cashflow scherp in de gaten houden, hebben meer geld in kas. Daardoor zijn ze beter in staat om een deel van de investering zelf in te brengen. Ook zijn ze minder afhankelijk van debiteuren. De bank loopt hierdoor minder risico’s bij het uitlenen van geld.

Elke euro die in je voorraad zit, zit niet in je kas

Hoe kun je zelf je cashflow verbeteren? Zorg ervoor dat je debiteuren je op tijd betalen. Bijvoorbeeld door je facturen direct bij levering te versturen. Je kunt ook veranderingen doorvoeren die de omloopsnelheid van je voorraad verhogen. Bij slim en modern voorraadbeheer draait het vooral om data verzamelen. “Als je geen goed beeld hebt van je eigen voorraad, dan heeft het geen zin om na te denken over andere stappen”, stelt ondernemer Rishi Kartaram.

Lees hoe je je cashflow kunt verbeteren en wat het je oplevert

Financieringsvormen

3. Wed niet op één paard

De tijden zijn allang voorbij dat je je plan alleen met een zakelijke lening of krediet kon financieren. Alternatieve financieringsvormen, zoals lease en crowdfunding, verlagen de drempel tot een financiering. Vooral voor ondernemers die weinig zekerheden kunnen inbrengen. Door verschillende financieringsvormen te combineren is er vaak meer mogelijk. De Rabobank bekijkt graag samen met jou welke vormen passen bij je bedrijf en je plan.

Flexibel investeren met lease

Het kan slim zijn om je bedrijfs- en transportmiddelen te financieren via financial lease. Je kunt tot 100 procent van het aanschafbedrag leasen. Het bedrijfsmiddel zelf is het onderpand. Zo houd je meer eigen geld en zekerheden beschikbaar om in te brengen bij andere financieringen. Hierdoor stijgt je kans op een succesvolle financieringsaanvraag.

Lees meer over Rabo Lease

Financier een gedeelte via crowdfunding

Crowdfunding biedt jou de kans om zelf een deel van het investeringsbedrag te verzamelen via particuliere investeerders die geloven in je plan. Ze leggen een bedrag naar keuze in, waarvoor ze in ruil rente ontvangen. Bij een succesvolle campagne hoeft de bank een minder groot bedrag te financieren, waardoor het risico voor de bank lager is. Dit vergroot de kans dat je financieringsaanvraag wordt goedgekeurd. De Rabobank werkt samen met enkele betrouwbare crowdfundingplatforms.

Lees meer over crowdfunding

Financieel gezond groeien - Crediteuren

4. Benut stimuleringsregelingen van de overheid

Het is voor de bank een stuk gemakkelijker om ‘ja’ te zeggen tegen je plan als de overheid een deel van het risico voor haar rekening neemt. Bovendien is de kans aanwezig dat je dan een lagere rente betaalt. Het loont dus om uit te zoeken of je voor zo’n overheidsregeling in aanmerking komt. We kijken graag met je mee.

Een greep uit de mogelijkheden:

  • Een borgstellingskrediet biedt ondernemers die weinig zekerheden kunnen bieden toch de kans op een financiering. Hierbij staat de overheid garant voor een deel van de lening. Een borgstellingskrediet kan een gunstig effect hebben op de rente die je betaalt. De Rabobank beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt. Ook regelen we de administratieve afhandeling voor je.
  • De overheid biedt talloze subsidies. Bijvoorbeeld voor startende, innovatieve of duurzame bedrijven. Ook bestaan er subsidies voor ondernemers die actief zijn in bepaalde branches.

Lees meer over subsidies op RVO.nl

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Afspraak