Ondernemer staat in fabriekshal

“Door deze investering werken we sneller, beter en efficiënter”

Hoe zorg je ervoor dat je als productiebedrijf nóg hogere kwaliteit levert, sneller kunt werken én je medewerkers blij maakt? Bij Marlan uit het Groningse Leek kregen ze het voor elkaar door te investeren in een robot en een spuitgietmachine. Directeur Rik Heerema deelt vijf geleerde lessen.

Rik Heerema, eigenaar Marlan

Rik Heerema

Bedrijf: Marlan

Wat: producent van het materiaal marlan, waarvan onder meer keukenbladen en wasbakken worden gemaakt

Opgericht in: 1986

Aantal medewerkers: 14

Geleast: spuitgietmachine, cobot, heftruck

Kies machines die aansluiten bij je marktpositionering

“Onze nieuwe spuitgietmachine kan kleinere aantallen en meerdere kleuren kostenefficiënt produceren. Dat was voor ons een belangrijke voorwaarde. De kracht van ons bedrijf is namelijk dat we meer dan tachtig verschillende kleuren produceren. Deze machine stelt ons in staat om onze klanten maatwerk te bieden van hoge kwaliteit.”

Houd bij de aanschaf rekening met afvalproductie en grondstoffenverbruik

“Voorheen gooiden we alle grondstoffen in een ketel en maakten we daar zoveel mogelijk basismateriaal van. Wat overbleef, gooiden we weg. Wilden we een andere kleur? Dan begonnen we opnieuw. Die werkwijze leverde veel afval en onnodig verbruik van grondstoffen op. Door de machine hebben we 70 procent minder afval en verliezen we bijna geen grondstoffen meer.”

Ondernemers aan het werk met robotarm

Laat een machine het saaie werk opknappen

“We investeren dus in kwaliteit. Geld verdienen we hiermee vooral omdat we nu efficiënter werken.”

Het meest tijdrovende onderdeel van het bewerkingsproces van Marlan is schuren van het basismateriaal. Ook voor dit onderdeel vond Heerema een machine, een cobot. “Dat is een robot waar je naast kunt werken”, legt hij uit. “Die cobot doet 80 procent van het werk, het grove schuren. Mijn medewerkers werken tegelijkertijd aan de verfijndere klussen, de afwerking. Dat vinden ze ook veel leuker om te doen. Die cobot is heel intuïtief en efficiënt. En uiteindelijk verdien ik erop. Zélfs als hij er twee keer zo lang over zou doen.”

Kies de beste financieringsmethode

Heerema schafte de machines aan via lease. Dat was een weloverwogen keuze. “Door te leasen hoeven we niet in te teren op onze cashflow. We investeren momenteel behoorlijk en willen niet door de aanschaf van een machine in de problemen komen.”

“Bovendien maken we met deze machines betere producten. We investeren dus in kwaliteit. Door efficiënter te werken kunnen we én het juiste personeel behouden om onze hoge kwaliteit te garanderen én toch nog onze kostprijs verlagen.”

Reken je plan zorgvuldig door

De spuitmachine en cobot hebben Marlan zo’n boost gegeven dat Heerema de kans groot acht dat hij binnenkort nog meer gaat investeren. Hij werkt aan plan voor nog eens drie cobots. “Zo’n plan is onmisbaar voordat je tot aanschaf overgaat. Reken van tevoren uit wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Met name op de lange termijn.”

Rabo Lease machine

Ook investeren in een machine?

Rabo Lease kan uitkomst bieden om vrijwel alle soorten machines te financieren. Standaardmodellen, maar ook op maat gemaakte machines. Door te leasen hoef je niet in één keer een grote uitgave te doen. Geïnteresseerd?